Събития

Адара: Производство на горгонзола с устойчив поглед към енергията? Възможно – с вакуумното оборудване на Busch

05.01.2019 г.

А вие обичате ли горгонзола? Традиционното синьо сирене се произвежда в Северна Италия по строго спазвана рецепта, но същевременно с използването на модерни технологии, като се съблюдават и високите хигиенни изисквания в хранително-вкусовата промишленост. Именно за един такъв случай ви разказваме в днешния материал. „За осигуряването на вакуум при производството и пакетирането на горгонзола местният производител IGOR се доверява на вакуумните решения на Busch”, разказаха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Адара Инженеринг, специализирана в областта на помпеното оборудване.Как IGOR пакетира прочутото италианско синьо сирене?


Производственият ден в компанията от гр. Новара, провинция Пиемонт, е с продължителност 18 часа, след които машините се мият. В семейното предприятие работят 25 опаковъчни линии, които функционират средно по 12 часа на ден. Повечето от тях са напълно автоматизирани. „Блоковете горгонзола, по 12 kg всеки, се нарязват автоматично и се поставят в тарелки, които се отвеждат до опаковъчната камера, където се вакуумират до ниво на вакуум от 4 до 5 mbar”, разказаха от Адара Инженеринг.


Характерното в случая е, че се използва защитна атмосфера с въглероден диоксид, който се добавя в камерата, и след това се поставя покривното фолио върху продукта. Едва след това порциите преминават чрез транспортна лента в друго помещение, където се изработва външната опаковка и продукцията се сортира.IGOR използва оборудване Busch, за да гарантира устойчивост на ресурсите


Още през 1996 г., когато фирмата придобива настоящата си производствената сграда, вакуумните помпи са поставени извън помещението за опаковане. „Това е необходимо, за да се предотврати навлизането на отпадъчна топлина от вакуумните помпи в производствените зони, които се охлаждат до 6 °С. По този начин се намаляват потреблението на електроенергия от климатичната система, както и шумовите емисии на работното място“, обясниха от българското дружество.


Фабриката на IGOR е разширена през 2004 г., когато е взето и решението да се инсталира централизирана вакуумна система, с което италианската компания изпълнява и един от основните си корпоративни принципи – устойчив подход към материалите и енергията. В новата вакуумна система са интегрирани и вече наличните помпи Busch. „Пръстен с обща дължина от 100 m, свързва опаковъчните линии с вакуумната система, в чийто състав са включени 7 ротационни вакуумни помпи модел R5”, уточниха от Адара.


Системата за контрол на инсталацията е проектирана, така че да гарантира изискуемото ниво на вакуум между 4 и 5 mbar, като при това оборудването работи според конкретната необходимост. Ако например, не всички опаковъчни машини работят на пълен капацитет, то се включват само толкова помпи, колкото са необходими.Централизираният пръстен служи и като буфер, тъй като винаги осигурява необходимия работен вакуум и по този начин се постигат най-кратките опаковъчни цикли.


„Централизираната вакуумна система се оказа ефективно и икономично решение. А помпите Busch работят надеждно, като дори и по-старите, закупени още през 1996 г., създават все същото ниво на вакуум и скорост на изпомпване, както и при първоначалната им инсталация“, коментираха от Адара Инженеринг.


Българската фирма е официален представител у нас на немския производител Busch, световен лидер в областта на вакуумното оборудване.


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Адара ИнженерингBusch

Още от Машини, мех. системи