Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

26.07.2016 г.

„ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование”, съобщиха от БАСКОМ. Същевременно Минстрой Холдинг стана собственик на оловно-цинковите мини „Злетово” и „Тораница” в Македония. Здравейте, това са само част от водещите заглавия в Борса.bg през изминалата седмица. Новините от света на бизнеса не спират, а ние се стараем да ви информираме за тях. За тенденциите и нагласите в минната индустрия за 2016 г., за започналия строеж на нов „зелен” жилищен квартал в Скопие, Македония, както и за други новини ще разберете от седмичния преглед на темите от Борса.bg!В белградското предградие Bezanijska kosa бе открита първата в града площадка за рециклиране, съобщиха за Борса.bg от BalkanEngineer.com. Тя е проектирана като част от плана за управление на отпадъците, реализиран от сръбската столица в сътрудничество с градския секретариат за опазване на околната среда и публичната компания за комунални услуги Gradska cistoca.


От ТУ-Варна съобщиха за Борса.bg, че в началото на следващата академична година ще бъде подписан договор за сътрудничество с Университета за информационни науки и технологии (УИНТ) „Св. Ап. Павел” в гр. Охрид, Македония. Обсъдена е и възможността за организиране на съвместно обучение на студенти чрез сключване на споразумение за образователен франчайз, при което студенти от УИНТ да придобиват европейска диплома.


„В последно време, с динамичното развитие на бизнеса във всички области, се откриват нови възможности за инженерните кадри. В комбинация с традиционните изисквания за техническата област с различни и разнообразни отговорности от други сфери, възникват още по-привлекателни възможности за кариерно развитие“, коментира за Борса.bg г-н Георги Първанов от фирма CTeam, утвърдена в областта на управлението на човешките ресурси, акцент в развитието на която е специализацията в пазара на труда на инженерни специалисти.Минстрой Холдинг е новият собственик на оловно-цинковите мини „Злетово” и „Тораница” в Македония, съобщиха от Българската минно-геоложка камара (БМГК) за BalkanEngineer.com. Българската компания е получила концесия за добив от двете находища, а на по-късен етап е придобила и активите на двете предприятия за 3.5 млн. евро. Мините не работят от около 6 месеца. От БМГК уточниха, че се очаква до 2 - 3 месеца дейността да бъде подновена и миньорите да се върнат на работа.


Румънската компания Romelectro Group подписа договор за изграждане на далекопроводи високо напрежение в Косово, след като бе избрана за изпълнител в международна тръжна процедура, проведена от Косовския енергиен, системен и разпределителен оператор на енергийния пазар (KOSST), предаде BalkanEngineer.com.


ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование, информираха за Борса.bg от Министерството на образованието и науката (МОН). За намеренията на ИТ сектора стана ясно след среща на представители на образователното министерство и ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение.Македонската фабрика Карпош А.Д. започна строителните работи по проекта за жилищен квартал с 20 000 жилища в Александрия, Скопие, съобщава BalkanEngineer.com. Урбанистичното предизвикателство е първото, при което територията на бивш индустриален комплекс от 150 000 кв.м. ще бъде превърната в жилищен комплекс. Общата площ на проекта е 500 000 кв.м. и според направените планове в него ще бъдат приложени екосъобразни и устойчиви решения.


От Българска стопанска камара (БСК) информираха за Борса.bg, че българските добивни компании запазват своята увереност в устойчивото развитие на бранша през настоящата година. Малко повече от половината от тях са умерени оптимисти за бизнес климата в България, включително и в минната индустрия за 2016 г. „Тази позиция се подсилва и от тенденцията за намаление на корупционния натиск върху минерално-суровинната индустрия”, допълниха от камарата.


Не забравяйте да посетите и нашата „Инженерна борса” за свободни работни места, както и да търсите продукти и решения в „Инженеринговата борса”.

 

Още много новини от света на техниката и бизнеса бихте могли да прочетете в Борса.bg.


Заповядайте!


Източник на снимковия материал: Борса.bg

Още от Машини, мех. системи