Събития

Витман Батенфелд с индивидуална енергийно ефективна концепция за производство на пластмасови изделия

25.06.2019 г.

Индивидуални решения и високи технологии отново отличиха Витман Батенфелд България по време на последното издание на MachTech & InnoTech 2019 в София. Компанията представи концепция, конфигурирана специално за нуждите на модерното автоматизирано производство на пластмасови изделия, състояща се от една високоефективна шприцмашина от електрическата серия EcoPower, един робот с три серво оси за изваждане на готовите изделия от промоционалната серия Primus, напълно интегриран в управлението на шприцмашината, и един транспортен конвейр с управление от робота за отвеждане на изделията към мястото за опаковка. „Инструментът е реализация на съвместна идея на три фирми от последното издание на Fakuma 2018 във Фридрихсхафен, реализиран специално за изложението в София. Произвежда демонстрационни пластини за оцветители, позволяващи в реални условия да се проследят наситеността и нюансите на цвета при различни дебелини и повърхности – както с висока гладкост и блясък, така и награпавени“, коментира за Инженер.bg Ясен Щерев, управител на българското търговско представителство на австрийския машинопроизводител Wittmann Battenfeld.

 

 

Машините от електрическата серия EcoPower са компактни, чисти и енергоспестяващи. Отличават се с прецизна и тиха работа в съчетание с лесна достъпност поради отворената конструкция на затварящия агрегат, позволяваща отвеждане на детайлите при свободно падане пред, зад или по оста на машината.

 


„Има и допълнителна причина да акцентираме върху енергийната ефективност на серията EcoPower. В предишни решения излишната енергия от движенията на отделните агрегати в шприцмашината се връщаше обратно в захранващата мрежа чрез сложен процес. Ефектът беше положителен, но минимален. Модерната технология на EcoPower обаче, превръща кинетичната енергия от всички спирачни движения в електрическа и я насочва за пълно оползотворяване от самата шприцмашина, а именно към нагревателите на цилиндъра и захранването на управлението. Допълнително се явява и акумулаторен ефект (подобно на UPS), позволяващ преодоляването на токови удари и падове в напрежението на енергопреносната мрежа. Ето защо тези машини са еталон за енергоспестяване и пример за модерно отношение към енергийния проблем“, разясни г-н Щерев.Машините от серията EcoPower се характеризират и с други предимства, част от които са:
 - Безшумна и чиста работа, подходяща за помещения с клас на чистота;
 - Бързо и прецизно шприцване със стандартна скорост от 200 mm/s;
 - Интегрирана серво хидравлика за движения на дюза, изхвъргач и сърца или изцяло електрическо изпълнение по желание на клиента;
 - Лесна за поддръжка смазочна система с капсулирани стави на коляновия лост за абсолютна чистота по време на процеса;
 - Паралелни движения в стандартното изпълнение чрез отделно задвижване на всички оси;
 - Прецизно управление на силата на затваряне, вкл. постепенно изграждане и др.

 

Шприцагрегатът от своя страна се отличава с:
 - Оптимизирана хомогенност на стопилката;
 - Отделни електрически серво мотори за шприцване и дозиране;
 - Централно задвижване чрез шпиндели или зъбна рейка с автоматично смазване;
 - Монолитно чугунено тяло с линейни водачи.


EcoPower е интуитивна и лесна за настройка от страна на оператора, благодарение на управлението UNILOG B8 с 21.5'' fullHD сензорен екран, изграден на принципа на мобилните електронни устройства, с функции като прелистване и отмятане, включително пълна интеграция на периферни устройства чрез WITTMANN 4.0.


„Изделието, което демонстрирахме на изложението, е разработено в сътрудничесво с фирма М-BG от София, доставчик на оцветители и полимери, и с фирма Доев от Съединение, производител на инструменти и шприцови детайли. Цялата мострена концепция от щанда е предоставена за проби на фирма Готмар от Съединение, водещ представител на бранша на преработвателите на пластмасови изделия в България", коментираха още от Витман Батенфелд.


Повече информация за Витман Батенфелд, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи