Събития

Инженер.БГ и ТПГ „Мария Кюри“ - гр. Перник с мисията да вдъхват „живот“ на мечтите за успешна кариера

24.07.2019 г.

„Помни вчера, мисли за днес, за да те има утре!“ е мотото, което вдъхновява учениците в Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ още на входа на училището в гр. Перник. Гимназията е поредното учебно заведение, което се присъедини към Академична борса в Борса.bg и подкрепи мисията ни да помагаме на младите колеги да бъдат по-информирани за възможностите да получат добро професионално образование и реализация в страната.


 

Историята на училището започва през 1970 г., когато в гр. Перник е създаден Техникум по металургия. През 1994 г., във връзка с нововъведени специалности, учебното заведение прераства в Техникум по металургия и химични технологии. В наши дни учебното заведение гордо носи името на известнана дама-учен, два пъти лауреат на Нобелова награда, Мария Кюри.

 

ТПГ „Мария Кюри“ – гр. Перник е училище с традиции в професионалното образование, подготвящо кадри в хранително-вкусовата, химическата, металургическата и фармацевтичната промишленост. Учениците имат възможността да се обучават по специалностите „Машини за гореща обработка на металите“; „Електрообзавеждане на производството“; „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства“; „Технология на фармацевтични и парфюмерийно козметични продукти“; „Технология в биопроизводствата“ и „Металургия на черни метали“.


 

Гимназията си партнира с редица утвърдени компании в региона, за да предоставя качествено обучение в реална работна среда, отговарящо на динамично променящите се пазарни условия. Сред партньорите на училището са: Стомана Индъстри АД, Колхида Метал АД, Леми Трафо ЕАД, Трелеборг България и др.

 

Училището е участник и в швейцарския проект за дуално обучение „ДОМИНО“, подкрепящ въвеждането на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. В рамките на програмата през следващата учебна година българското енергийно дружество ЧЕЗ България ще осигури работни позиции за учениците от 11-ти клас от елитната пернишка гимназия.

 

Освен висококачествено обучение по едни от най-перспективните специалности в сектора и възможност за „сблъсък“ между теория и практика, учениците имат и богат извънучилищен живот и участват в разнообразни клубове по интереси: Клуб „Млад експериментатор“, Клуб „Мост към бъдещето“, Група „Аз и химията“, Група „Звезди на спорта“, Група „Околна среда“, Група „Физика и астрономия“, както и Група „Ценности и общуване.

 

А атмосферата на училищния живот, можете да усетите от видеото по-долу.

 

Екипът ни благодари на ръководството на гимназията за чудесното сътрудничество и пожелава заедно „да черпим от живота мечти и да даваме на мечтите живот“!

 

Повече информация за ТПГ „Мария Кюри“ – гр. Перник, както и за новите проекти и инициативи на гимназията, бихте могли да намерите в микросайта на учебното заведение в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ТПГ „Мария Кюри“- гр. Перник

Още от Машини, мех. системи