Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Кариера в областта на ЖП транспорта? Следете микросайта на ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“

03.07.2020 г.


Единственото на територията на Северна България и второ в страната училище, подготвящо кадри за железопътния транспорт, вече е сред партньорите ни в Академична борса! Приветстваме Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Йонков Вапцаров" (ПГЖПТ), намираща се в гр. Горна Оряховица! За любопитната ѝ история и традиции в обучението, ще Ви разкажем в следващите редове…Училището е създадено през 1977 г. като СПТУ, предвид нуждата от кадри за железопътния транспорт. През 1981 г. учебното заведение приема името на поета Никола Вапцаров.


Знаете ли, че кръстница на училището е съпругата на поета Никола Вапцаров – Бойка Вапцарова?

 

През учебната 2001/2002 г. училището е преобразувано в Професионална гимназия по железопътен транспорт.


В наши дни гимназията предоставя добри възможности за получаване на професионално образование и успешна реализация след завършване на средно образование.Какви са възможностите за обучение и реализация?


В ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ учениците имат възможност да се обучават по специалностите: „Осигурителни и комуникационни системи в железопътната инфраструктура“, „Електрообзавеждане на железопътна техника“, „Локомотиви и вагони“ и „Ръководител движение“.


Всички специалности са включени в списък със защитени от държавата професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.


Гимназията работи в тясно сътрудничество с ръководството на БДЖ - Пътнически превози ЕООД. Разработват се съвместни програми, като по този начин се изгражда здрава основа за успешно развитие на младежите, които могат да усетят подкрепата на БДЖ като бъдещ работодател.


Училището притежава съвременна материално-техническа база. На разположение на учениците са кабинети по общообразователна, общопрофесионална и специална подготовка, езиков кабинет, компютърни кабинети, богата библиотека с над 20 000 тома литература и учебен корпус с три работилници.За учениците от други населени места е осигурено общежитие, намиращо се в района на училището с всички необходими условия. Всички новопостъпили ученици в гимназията се ползват с предимство при настаняване в ученическото общежитие.

На младежите се предоставя възможност за активни спортни занимания – игрища за футбол, волейбол и баскетбол, физкултурен салон и фитнес зала.


Към гимназията работи Учебен център за подготовка на ученици за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория "В".


Екипът ни благодари на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим и пожелава успешни съвместни инициативи!


Повече информация за Приветстваме Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Йонков Вапцаров" (ПГЖПТ), както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.


Ако искате да изградим микросайт и на Вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за Вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!


Източник на снимковия материал: ПГЖПТ-Горна Оряховица

Още от Машини, мех. системи