Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Немският производител Multivac с инвестиционен интерес в завод за 2.5 млн. евра у нас

23.07.2015 г.

Водещият немски производител на опаковъчни машини Multivac, член на Съюза на производителите на машини и съоръжения (VDMA), обмисля възможността да отвори завод у нас, съобщиха за Инженер.bg от Министерството на икономиката.


Компанията присъства в 140 държави и осигурява заетост на 4 500 работници в седем производствени бази в различни части на света. Планираната инвестиция в България е втора за компанията у нас.Multivac работи по проекта за ново производство на стойност от 2.5 млн. евра, като първоначално възнамерява да разкрие 80 работни места. Акцент ще бъде производството на технически модули. В най-скоро време се очаква ръководството на компанията да вземе окончателно решение по отношение на локацията на инвестицията, като изборът се свежда до България или Румъния.


„Много немски компании изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия и се оглеждат за други инвестиционни дестинации“, призна Кристиан Трауман, финансов директор на Multivac. Той оцени качеството на българските кадри като много добро, което е и причината в първото им предприятие да няма нито един германски служител. „Поддържаме тясно сътрудничество с Технически университет – София и дори в момента  имаме четирима стажанти“, допълни още г-н Трауман.


Интерес към българския пазар проявява и друг член на Съюза – фирма „Баумюлер“, която работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси. Компанията е с над  1600 служителя по цял свят и реализира годишни обороти от 220 млн. евра. Баумюлер има изградени производства в Чехия и Словения, а амбициите й са за разширяване на пазарния дял у нас, проучвайки възможностите за потенциални партньорства с български фирми.


Източник на снимковия материал: Multivac

Още от Машини, мех. системи