Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

B2N: Медицина, инженерство, архитектура и още любопитни приложения на 3D принтирането по време на Additive days 2020

06.02.2020 г.

In Macedonian   In Romanian   In Serbian

Като нов, динамично развиващ се производствен метод, 3D принтирането непрекъснато ни изумява със своите възможности. Ето защо от фирма B2N, която е организатор на Additive days 2020, ще съберат на едно място възможно най-много традиционни и дори невероятни приложения на адитивното производство, които имат огромен потенциал да се превърнат в част от нашето ежедневие. Конференцията ще се проведе от 20 до 23 февруари 2020 г., като ще засегне няколко основни теми, включително медицина, инженерство и архитектура. Освен това посетителите ще се докоснат до магията на 3D принтирането по време изложбата, работилниците и експо панела, които ще се проведат паралелно с конференцията.


 

Събитието ще стартира на 20 февруари с откриването на тематична изложба, която ще бъде достъпна в следващите два дни. А там ще видим:

 

 - 3D принтиран стол от специален материал;

 - Модел на стена от 3D къщата GAIA, принтирана от естествени материали;

 - 3D принтиран елемент от бетон;

 - Изложба в изложбата: „Тъмна обиколка на Вселената“, която включва 3D принтирани тактилни модели на известни астрономически снимки;

 - Колона, принтирана от мицел на Blast Studio;

 - 3D принтирана дизайнерска мивка от Sandhelden;

 - 3D принтирани произведения от българския скулптор Румен Панайотов;

 - Примери за приложение на 3D принтирането в образованието;

 - Изложба на 3D принтирани статуетки;

 - 3D моделиране на CGZen и мн.др.


 

„Резултатите от 3D принтирането са невероятно впечатляващи, но в същото време са напълно приложими в много области на науката, изкуството, архитектурата, медицината, инженерството и т.н. В рамките на Additive days 2020 посетителите буквално ще се докоснат с ръцете си до технологията. По този повод ще се проведат няколко тематични работилници“, посочиха организаторите.


 

Звучи интересно и любопитно, нали? Е, време е да ви разкажем и за сериозната част от събитието, а именно конференцията, в която участие ще вземат лектори със световнопризнат авторитет в бранша. Тя ще премине с три основни теми – медицина, инженерство и архитектура. А ето и забележителните открития, които ви очакват във всеки един панел:

 

Медицина

 

Едно забележително българско участие в този панел ще бъде това на д-р Цветан Минчев, началник отделение по Гръдна хирургия в болница „Токуда“, който през 2018 г. присажда 3D принтирано ребро на пациент. Операцията е първата такава в света. А гостите на Additive days ще могат да се срещнат с него на 21 февруари.


 

Други български участници са д-р Людмил Симеонов и д-р Добри Добрев от Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница. Чрез 3D технологията двамата сканират и след това принтират детски сърца като допълнителен диагностичен метод, чрез който могат да прецизират техниката за операция и да съкратят времето, в което се извършва самата процедура.

 

Красимир Николов от Prosfit ще разкаже за 3D принтирането на протези, а д-р Ларс Брауърс – обучаващ се хирург и изследовател в медицинския център към университета Radboud и болницата Elisabeth-Tweesteden в Холандия, ще сподели за приложението на 3D принтирането и виртуалната реалност в лекуването на комплексни фрактури.


 

Инженерство

 

Във втората част от програмата на 21 февруари, Алкаиос Борниас Варотсис, доктор по Адитивно производство, ще направи обзор на индустрията за адитивното производство, включително принтиране с метал и композитни материали. През двете си години в компанията 3D Hubs, която изработва 3D принтирани части, д-р Варотсис разписва цялото високоспециализирано техническо съдържание в сайта на фирмата.

 

Джозеф Кеша ще разкаже за симплифицирането на процеса на най-разпространената технология за 3D принтиране – FDM, чрез принтиране през облак и IT технологии.


 

От Ultimaker ще ни разкажат за примери за адитивно производство в автомобилния и опаковъчния сектор, и по-конкретно за това как заводите на Ford и Heineken използват 3D принтирането в ежедневната си работа за инструментална екипировка, прототипи и други приложения, които спомагат за оптимизирането на процесите и за съкращаване на времето за пускане на пазара на техните продукти.

 

Архитектура

 

Архитектурният панел е един от най-интригуващите в рамките на събитието и ще се проведе на 22 февруари.

 

Един от лекторите ще бъде Алдо Солацо – ръководител на катедрата Роботика и иновативно строителство в Institute of Advanced Architecture of Catalonia и директор на компанията за 3D принтиране Noumena. Господин Солацо, заедно с друга фирма от бранша – Primlab, създава и WEARPURE.tech – материал за адитивно производство щадящ околната среда, особено подходящ за принтиране на текстилни изделия.

 

Давиде Нери, директор маркетинг и продажби в WASP, ще говори в лекцията си за GAIA – първата 3D принтирана къща изцяло с естествени материали, за проекта за 3D принтиран хабитат Tecla и за първата 3D принтирана сценография.


 

Петър Захаринов е българското участие в архитектурния панел – архитект със страст към намирането на геометрични и механични принципи, неоткрити или неупотребявани досега. Заедно с Делян Спасов той създава Praktrik – „мебели-пъзели“, а през 2011 г. печели наградата Platinum A’Design Award. В момента заедно с бизнес партньора си Радина Попова са съоснователи на стартъпа Hyperfold. В него се фокусират върху разработката на практични и спестяващи пространство продукти за многократна употреба и многократни опаковъчни решения, базирани върху гъвкави оригами модели.Неизменна част от събитието ще бъде и Експо зоната, в която фирми от българския и балканския пазар ще изложат своите продукти и услуги в сферата на адитивното производство. На място посетителите ще могат да се запознаят с представителите им и да научат повече за различните видове и приложения на 3D технологиите, както и да се ориентират какво би помогнало на естеството на бизнеса им.


Очаквайте скоро още информация относно програмата, лекторите, работилниците и темите на Additive Days 2020, както и любопитни и интересни факти от света на 3D принтирането.

 

А дотогава не пропускайте да се регистрирате, за да получите достъп до събитието.


Регистрацията е безплатна, но задължителна.


ВАЖНО: Ако сте направили резервация за старите дати през 2019 г., то тя е валидна и за февруари 2020 г.


Следете актуална информация на www.additivedays.com или във Фейсбук.Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: B2N

Още от Машини, мех. системи