Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Внедрявания

Адара Инженеринг: Нова интелигентна вакуум помпа на Busch оптимизира енергийните разходи във фабрика за месо

14.11.2019 г.


„Лидер във вакуумните решения, нашият партньор Busch прави крачка към Индустрия 4.0. С най-новата си помпа R 5 0760 A PLUS, компанията дава възможност на своите клиенти да оптимизират производствата си и да спестяват още повече енергия, използвайки най-новите дигитални технологии“, заявиха за Инженер.bg от Адара Инженеринг, утвърдено българско дружество в областта на помпените решения и официален представител на Busch у нас. А ето и какво още научихме за немското преработвателно предприятие Dieter Hein, което първо интегрира новия продукт в производствените си линии.Историята на Fleischwarenfabrik Dieter Hein започва преди повече от 80 години с магазин в гр. Гьорлиц, Германия. През 1975 г. е открита сегашната фабрика за производство на месо в Хасберген, а през 1996 г. също в Гьорлиц врати отваря и второ производствено съоръжение.


Повече от 300 служители работят в месопреработвателния завод в Хасберген на трисменен режим, като третата смяна е натоварена с почистването. Компанията произвежда различни изделия от охладено месо, а продуктите се опаковат с помощта на 9 автоматични термоформовъчни машини. Те са свързани към централно, напълно автоматично, вакуумно захранване. „Вакуумна помпа произвежда груб вакуум за предварително евакуиране на опаковъчните камери до 45 mbar. Контролните клапани активират фино вакуумно помпено устройство, веднага щом системата генерира 45 mbar. В този момент вторият процес на евакуация започва да намалява вакуума в опаковката до ниво от 3 до 4 mbar. Третият вакуум модул генерира вакуум за термоформоване на основното фолио на всяка отделна опаковъчна машина“, обясниха от Адара Инженеринг.В стремежа си да намали още повече консумацията на енергия, ръководството на Dieter Hein решава да изпробва новата помпа R 5 RA 0760 A PLUS. Тя се характеризира с честотно управляван двигател и вграден контролен блок. Сензорът за налягане постоянно измерва нивото на вакуума на входа на помпата. В резултат на това, R 5 0760 A PLUS може бързо да отговори на всяка промяна в търсенето, като адаптира скоростта на изпомпване към текущите условия. Контролният обхват се простира от 35 до 60 Hz, което се равнява на скорост на изпомпване от 440 до 760 m3/h.


Новият модел е инсталиран в края на 2018 г., заменяйки старата помпа, която поддържа грубия вакуум. Новата помпа не е свързана към централния блок за управление на вакуума, тъй като е саморегулираща се. Системата за управление е програмирана с помощта на вграден дисплей.


„Само няколко седмици са необходими, за да излезе на преден план ползата от тази интелигентна вакуумна помпа. В предишната централна вакуумна система грубият вакуум създава проблеми, когато много машини за опаковане внезапно изискат висока скорост на изпомпване, а помпата вече се е изключила, тъй като е достигнато необходимото ниво на вакуум. В резултат на това, нерегулираната вакуумна помпа трябва първо да се рестартира, което увеличава времето за достигане на пълната скорост от 630 m3/h”, разясниха от Адара Инженеринг.Новата помпа R 5 RA 0760 A PLUS поддържа скорост от 35 Hz. При нея тя изразходва около 60 до 70% от номиналната мощност на двигателя от 18.5 kW, като същевременно поддържа избраното ниво на вакуум. Така че, ако изискуемата скорост на изпомпване внезапно се увеличи, R 5 PLUS реагира веднага.7.5-инчовият дисплей позволява да се следят записаните данни по всяко време. Така става ясно, че R 5 PLUS работи само с 60% от капацитета си и консумира едва 60 до 70% от номиналната си мощност, защото поддържа избраното ниво на вакуум. На тази база моторът на вакуумната помпа всъщност консумира около 6 до 8 kW.


Операторът може, също така, да анализира данните, записани за продължителен период от време, тъй като те се съхраняват постоянно в интегрирания PLC и могат да бъдат отпечатани в таблици или графики по всяко време. „А още едно допълнително предимство на помпата е, че е практически безшумна. За да бъдем точни, новата помпа генерира ниво на шума от само 70 dB (A) при максимална скорост“, подчертаха от Адара Инженеринг.


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, Busch

Още от Машини, мех. системи