Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Аквастарт: Италия е лидер в кожарския сектор, но оптималното оборудване за него идва от Дания с помпите Lowara

12.11.2019 г.


Кожарството е фин, трудоемък и прецизен занаят, но италианците го владеят изключително добре. Знаете ли обаче, че за процеса на щавене на кожите са необходими огромни количества гореща вода? Какво помпено оборудване е необходимо в този случай и как се охлажда то? Отговор на тези въпроси дадоха от Аквастарт – утвърдено българско дружество в областта на помпените системи и партньор на Lowara, бранд на Xylem, у нас. „Производителят на кожи BYPELL се довери на Lowara e-SV „Boiler”, за да оптимизира технологичните си процеси“, съобщиха от фирмата за Инженер.bg. А защо ви разказваме днес...BYPELL Srl е италианска компания, която произвежда кожи от близо 150 години. Започвайки в планинския регион Азиаго, близо до Виченца, компанията обработва кожи с алпийско растително масло, което се произвежда на място. През 1920 г. производството се премества в Басано дел Грапа, в специално построена за целта нова база с площ от 17 000 m2. Днес в компанията работят 70 местни жители.

 

Кожарството е традиционно сред важните индустрии за европейската икономика. Най-голям дял (около 60% ) от общия оборот на обработени кожи в Европейския Съюз се пада на Италия.


Именно там – в Помпей, са открити останки от древна кожарска работилница, вероятно унищожена от вулкана Везувий. Находките датират от около 79 г.пр.н.е.„Тежките процеси по щавене на кожите изискват гореща вода. С разширяването на бизнеса и нарастването на продукцията на BYPELL се увеличават и водните количества. Първоначално е използвана хоризонтална помпа, инсталирана в подземния етаж на фабриката. За да се поддържа оптимална мощност и да се предотвратят повреди обаче, се е изисквало външно, ръчно охлаждане, а и агрегатът заемал изключително много място“, разказаха от Аквастарт.


Освен че отнема много време, ръчното охлаждане оскъпява цялостния процес. Питейната вода, която е използвана от водоснабдителната мрежа, няма как да се използва повторно, което натоварва сметките неимоверно.


Най-важният недостатък обаче е, че охлаждането на конвенционална помпена система отвън крие опасност за безопасността и здравето на служителите, които го извършват. „Ако уплътнението не е достатъчно охладено, съществува риск от счупване, при което от помпата се отделят големи количества пара, достигаща 150-170 °C. Именно това е най-сериозното притеснение на работодателя – рискът за работниците“, коментираха от Аквастарт.


Така, с помощта на местни консултанти, BYPELL избира вертикалните многостъпални помпи Lowara, проектирани да издържат на температури до 180 °C – оптимално решение за нуждите на кожарската обработка. Помпите e-SV „Boiler” са снабдени с вътрешна охладителна система, което премахва необходимостта от външни охлаждащи процеси и прави работната среда по-безопасна за операторите. Същевременно помпата осигурява по-голяма мощност с по-малък мотор, като по този начин спестява електроенергия.


„Е-SV „Boiler” може да работи 12 часа без прекъсване, изпомпвайки вода с температура 170 °C при входно налягане 8 bar и изходно – 9.5 bar, като пести ресурси и дава сигурност, без риск от трудови злополуки“, заявиха в заключение от доказаната българска компания.


Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аквастарт, Lowara, freepik.com

Още от Машини, мех. системи