Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Атлас Техник: Вдъхновен от природата, робот-богомолка помага за работа в труднодостъпни терени

02.09.2019 г.


Природата и нейните удивителни създания продължават да вдъхновяват инженерните умове, като този път на световната технологична сцена вниманието ни привлече мобилен, многокрак робот-богомолка, носещ името MANTIS. Проектът е дело на разработчици от Развойния център по роботика към немския изследователски институт за изкуствен интелект DFKI и Бременския университет. Снабден с 6 крайника, осигуряващи на насекомото отлична мобилност, MANTIS е изключително гъвкав и подвижен, благодарение на което може да бъде полезен както на земята, така и във въздуха, разказаха за Инженер.bg от доказаната българска търговска и инженерингова фирма Атлас Техник.

 


Разработен за труднодостъпни терени

 

Роботите намират приложение все повече и повече в решаването на сложни задачи, които на свой ред увеличават необходимостта от използване на интелигентни системи. MANTIS е проектиран така, че безпроблемно да се справя с обследването на труднодостъпни терени чрез заложената система LIMES (Learning Intelligent Motions for Kinematically Complex Legged Robots for Exploration in Space). Например, на земята роботът може да се окаже безценен помощник при природни бедствия, а във въздуха – да се използва за вземане на проби от почвата или при изграждането на инфраструктури.

 


Сензори за улавяне на обекти от околната среда

 

MANTIS поддържа две различни пози за изпълнението на най-разнообразни задачи – поза за движение, при която всички крайници се използват, и поза за манипулации, при която предните два крайника служат като инструмент за хващане. Наред с това голям брой сензори успяват да уловят различни обекти от обкръжаващата среда и да направят оценка на терена.

 


Автономна система, която се учи

 

Роботът-богомолка е разработен като автономна система, която от своя страна може да се адаптира бързо и функционира ефективно при непредвидени ситуации. Поради тази причина динамичното преконфигуриране на моделите му на поведение е от съществено значение. Виртуалната система на MANTIS може да използва определени критерии, като например енергийна консумация или скорост, да генерира и оптимизира различно поведение при движение. Ако тези модели на поведение предложат стабилна, сигурна и надеждна работа, те могат да бъдат съхранени в специална библиотека и впоследствие избрани и активирани от робота при необходимост.


Компактен и лек – благодарение на техническите решения CPL-2A на Harmonic Drive®


За управление на движенията MANTIS е оборудван с набор от задвижвания CPL на доказания немски производител Harmonic Drive. „Продуктите от тази серия се характеризират с компактен дизайн и изключителна лекота, откъдето произтича и името ѝ CPL – Compact Precise Light (Компактно Прецизно Леко), поясниха от Атлас Техник. „Комплектът CPL се състои от три елемента: недеформируемо звено, гъвкаво задвижващо звено и вълнов генератор, които предлагат максимална свобода по отношение на интеграцията“, допълниха в заключение от българската инженерингова компания.

 

Освен в областта на роботиката, серията CPL на Harmonic Drive AG намира приложение и в медицинската техника, металорежещите машини, самолетостроенето, аеронавтиката и др., а техническите изделия на компанията достигат до българския пазар благодарение на фирма Атлас Техник.


Повече информация за Атлас Техник ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Атлас Техник, Harmonic Drive, robotik.dfki-bremen.de

Още от Машини, мех. системи