Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Внедрявания

Етикетиращо устройство с конвейер L 310 на Multivac съхранява автентичната идентичност на марката Albert Spiess

30.12.2019 г.

„Традицията винаги се основава на иновации“. Повече от век от Albert Spiess са ангажирани с тази философия. Швейцарската компания за месни специалитети умело съчетава традиционните методи на ръчна изработка с най-съвременните технологии за производство и опаковане. Що се отнася до етикетирането, производителят на сушено месо непрекъснато развива своите технически възможности. „От март 2019 г. опаковките, в които се поставят иновативните продукти на Albert Spiess, се етикетират автоматично и високоефективно с решения на Multivac“, разказаха за Инженер.bg от дъщерното дружество Мултивак България.


 

Albert Spiess произвежда продукти от сушено на въздух месо, сушена шунка и специалитети от сурови наденички. Продуктовата гама на компанията включва закуските „My Energy“, които са богати на протеини и удобни за ядене в движение. Освен пикантни телешки пръчици, Albert Spiess предлага и специални „Filling Power Packs“ за закуски между храненията, които се състоят от пикантно сухо месо и микс от различни ядки. Продуктите са опаковани в правоъгълни тарелки с две отделения – едно за телешки чипс и едно за ядките. Всеки вариант на продукта има свой собствен цвят на етикета.

 

Добрата опаковка подчертава високото качество на продукта

 

„В Albert Spiess не спестихме усилия, за да акцентираме върху опаковките, така че да правят впечатление на щанда в магазина. Затова решихме да поставим тарелките във висококачествени картонени ръкави“, споделя маркетинг мениджърът на компанията, г-н Ервин Брягер.

 

Този тип дизайн и етикетиране имат за цел да подчертаят високото качество и ръчната обработка на продуктите, както и тясната връзка с природата чрез използването на материали на основата на хартиени влакна. „Нашите месни специалитети „Bündnerfleisch“ са традиция и израз на близостта ни с природата – ние се възприемаме като пазители на древно наследство, но в същото време сме наясно, че като един от водещите доставчици на този пазар, трябва да продължим с развитието си и да използваме разумно новите технологични възможности“, казва г-н Брагер, обобщавайки философията на компанията.


 

Автоматизацията създава добавена стойност

 

Именно поради тази причина Albert Spiess търси нови възможности за етикетиране. Ръчното нанасяне на картонените ръкави отнема много време. Преминаването към автоматизиран процес има за цел да повиши ефективността и рентабилността, без да намалява привлекателността на опаковките.

 

В същото време обаче, е необходимо да се запази специалната форма на бандерола, за да предоставя необходимата хранителна информация. Той се стеснява в горната част както при използвания преди това картонен ръкав. Страничните ръбове имат протрит дизайн, който напомня на разкъсана ръчно изработена хартия.


 

Добрият избор, съхраняващ автентичната идентичност на марката – етикетиращо устройство с конвейер L 310

 

„Етикетиращото устройство с конвейер L 310 на Multivac се използва в Albert Spiess от март 2019 г. Този високоефективен модел е проектиран като самостоятелно решение, при което опаковките се поставят ръчно и след това се пускат по транспортен конвейер. Етикетите се управляват чрез терминала за управление HMI 2.0“, разясниха от българското дружество на световния лидер в опаковъчните решения.

 

L 310 автоматично нанася етикета с ширина 430 mm върху четирите страни на опаковката с максимална точност на позициониране. Тъй като самозалепващите се етикети са стабилизирани от подложния материал, е възможно да се приложат при всякакви форми. Дори разкъсаните краища при дизайна на етикетите могат да бъдат точно поставени.


 

Материалите са максимално съобразени с нуждите

 

Самите етикети са осигурени от Multivac. Дизайнът на конструкцията, характеристиките на материала, зоните без лепило и перфорациите са точно съобразени с конкретното приложение. Всеки от различните цветове, които обособяват видовете продукти, също се запазва.

 

За да се постигне визуален ефект, който се доближава максимално до предишния картон, е избран материал за етикет със сравнително висок грамаж, 130 g/m2, и леко грапава, матова структура на повърхността. „Ефектът се засилва още повече, тъй като етикетът е направен без нанасяне на лепило по цялата повърхност. Вместо това има определени зони за залепване, които създават впечатление за етикет, който е свободно увит около тарелката. Перфорациите на горния и долния ръб служат за по-лесно отваряне и също така улесняват увиването на етикета около опаковката“, посочиха от Мултивак България.


 

Проект, който изисква високо ниво на експертиза в приложението

 

Специално предизвикателство се оказва отличителният дизайн на опаковката. Долната ѝ страна е куха, поради разделянето ѝ на две части – едната за телешкия чипс и другата за съответстващия микс от ядки. Етикетът трябва да бъде залепен върху двете отделения и да образува мост върху кухината. Експертите от Multivac отново са призовани да открият решение. Въпросът е да се намери подходящо лепило с достатъчно добра адхезия, за да може етикетът да се нанася автоматично, без да се образуват нежелани гънки.

 

Всички от Albert Spiess остават силно възхитени от новата система за етикетиране. „С L 310 можем да маркираме до 120 опаковки в минута. Целият процес на опаковане масово опрости и ускори всичко за нас“, казва г-н Брегер, обобщавайки положителния опит с етикетите. Автоматизираното решение, също така, осигурява поставяне на етикетите без компромис с качеството – още едно предимство в сравнение с предишното ръчно приложение.

 

Привлекателността на опаковките и позитивният имидж на марката са запазени и дори развити. „Този проект ни позволи да останем верни на основните ни принципи. Можем да продължим да разработваме традиционно произведени, първокласни месни специалитети „Bündnerfleisch в иновативна продуктова линия, като същевременно етикетираме опаковките много ефективно и рентабилно на високо ниво, по възможно най-атрактивния начин“, коментираха в заключение от Albert Spiess.

 

Повече информация за Мултивак България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Мултивак България, update.multivac.com, myenergysnack.ch

Още от Машини, мех. системи