Внедрявания

Индуматик: Надеждността на перисталтичните помпи на Flowrox печели доверието на миннодобивна компания

22.04.2019 г.


Миннодобивната шведска компания LKAB използва отдавна помпите на Flowrox. Затова тя не се колебае да избере продукти от портфолиото на утвърдения производител на помпено оборудване за новия си проект, включващ изграждане на хвостохранилища. „Помпите LPP-T на Flowrox се характеризират с усъвършенствана конструкция на ролката, благодарение на която се намалява триенето и електропотреблението. Те са особено подходящи за транспортиране на различни среди и дозиране на абразивни, корозивни, високовискозни и кристализиращи среди“, информираха за Инженер.bg от фирма Индуматик, официален представител на Flowrox за България.„За пръв път разбрахме за перисталтичните помпи на Flowrox по време на конференцията Paste Conference в Южна Африка и бяхме впечатлени от тази технология за изпомпване“, коментира г-н Торд Венберг от LKAB.


Компанията LKAB използва перисталтичната помпа LPP-T за един от сгъстителите си, но тя престоява повече от месец, без да бъде използвана. Помпата е снета от експлоатация, тъй като шламът е с толкова малък вискозитет, че тя не е била необходима. Шламът във втория сгъстител на съоръжението е по-гъст, затова от LKAB решават отново да опитат с перисталтична помпа.


„Този вид помпи са подходящи за утайки и шламове с висока плътност, затова те отговарят на изискванията на нашия проект. В момента ние изпомпваме шлам със съдържание на твърди вещества от порядъка на 66% до 70%. Способността на помпите ефективно да изпомпват твърди частици е от критична важност за водните пречиствателни съоръжения. Суспензията е с достатъчна плътност, което ни позволява да пестим вода и да поддържаме потока”, заявява г-н Оса Партапуоли, главен технолог в LKAB.


Надеждността е това, което LKAB търси в помпите


„Вече една година в сгъстителите работят три помпи на Flowrox, като показват много добри експлоатационни характеристики. Най-важното за нас по отношение на производителността на помпата е тя да функционира надеждно. Всички останали ползи са следствие от това”, заявява г-н Рони Мартинсън, специалист по поддръжката и експлоатацията в LKAB.


Първоначалната калкулация на разходите за целия жизнен цикъл на помпата (LCC) е бил със срок на амортизация от три месеца. След стартирането и оптимизацията на съоръженията, те вече работят в режим на нормална експлоатация. Ако се увеличи налягането и плътността на потока, нараства и износването, което засяга амортизацията. „Благодарение на предишния ни опит знаем, че перисталтичните помпи Flowrox LPP се справят по-добре от другите помпи с твърдите частици в шлама. Това е много важно, защото понякога в потока има големи частици“, обяснява г-н Бьорн Гарделин от Minrox, представителството на Flowrox за Швеция.


„Перисталтичните помпи Flowrox имат усъвършенствана конструкция на ролката, която дава възможност за транспортирането на по-големи частици под високо налягане с минимално износване. Помпите могат да работят в сух режим, а също така позволяват непрекъсната експлоатация 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата“, коментираха от фирма Индуматик. Дизайнът на ролките елиминира триенето, увеличава живота на шланга и намалява консумацията на енергия. Помпите на Flowrox са в състояние да обработват флуиди със съдържание на твърди вещества до 76%.


„Помпите работят изключително добре и дори няма нужда от честа смяна на шланговете. В момента сме на тримесечен цикъл за смяна, съгласно направените разчети за амортизация. Основният фактор за нас е надеждността на помпата. На дневен ред е търсенето на възможности за увеличаване експлоатационния живот на шланговете до 6 месеца. Тъй като и шлангът, и ролката имат големи размери, това е голямо предизвикателство. За щастие смяната се случва не повече от 4 пъти в годината“, добавя г-н Мартинсън.


Сътрудничеството на миннодобивната компания с Flowrox продължава. „Ние търсим възможност за обучение на персонала по поддръжката на компанията, за да осигурим необходимите умения и безопасна подмяна на шланговете, което ще направи работата по-лесна и по-бърза, както и по-безопасна“, споделя още г-н Гарделин. Амбицията на LKAB е да увеличи производствените обеми с 5% годишно до 2021 г. Това ще доведе до нарастване на капацитета за третиране на отпадъчни води и хвостохранилища. „LKAB вече е направила поръчка за пета перисталтична помпа за проекта, което е най-сериозното доказателство за качеството на изделията на на Flowrox“, коментираха в заключение от фирма Индуматик.


Повече информация за Индуматик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Индуматик, Flowrox

Още от Машини, мех. системи