Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Капсулованите KVS лагери на NSK спестяват близо 3 милиона евро годишно на металургичен завод в Полша

23.06.2020 г.

   


Металургичен завод в Полша пести близо 3 милиона евро годишно, след като преминава на капсулованите KVS лагери на NSK в своите прокатни станове. „Поради изключителната ефективност на тези четириредови конусно-ролкови лагери, компанията решава да ги внедри във всички свои прокатни станове за студено валцоване“, съобщиха за Инженер.bg от NSK България. Ето какви подробности за проекта още споделиха от българския офис на международния лидер в разработката и производството на лагери.Металургичният завод в Полша започва производството си през 70-те години на миналия век. След дълги години на работа мениджърският екип решава, че се налага модернизация. За да намали разходите, компанията се консултира с местен технически университет относно потенциалната възможност за смяна на смазването на лагерите на прокатните станове от такова с маслена мъгла към смазване в маслена баня. „Първоначално се смята, че проблемът е в смазването с маслена мъгла, но преминаването към лагери, смазвани с маслена баня, не довежда до очакваните по-добри резултати и проблемът пред металургичния завод остава нерешен“, разказаха от NSK България.

 

Следващата стъпка, която компанията предприела, за да реши въпроса, била да се обърне към NSK и нейната програма за добавена стойност AIP. Специалистите от NSK направили обстоен преглед на конструкцията на прокатните станове и предложили използването на капсуловани KVS лагери, чието смазване е с грес. Спазвайки препоръките на NSK, били инсталирани четириредови конусно-ролкови лагери и след една година експлоатация те все още показвали безупречни производителност и ефективност. В резултат на това клиентът решил да премине към такива лагери във всичките си прокатни станове за студено валцоване, където и в момента те демонстрират отличен експлоатационен живот и намалени разходи за поддръжка в сравнение с предишното решение.

 

Лагерите KVS на NSK предлагат от 2 до 4 пъти по-дълъг живот от стандартните лагери. За това повишено ниво на дълготрайност има много причини. Например специален тип херметично уплътнение предотвратява появата на налягане под атмосферното, което може да причини навлизане на вода през основните уплътнения. Други конструктивни особености са специален спираловиден канал, който предотвратява пълзенето на шийката на прокатните валци, а иновативната вътрешна геометрия на лагера и специалното уплътнение спомагат за постигане на по-висока товароносимост.

 

KVS лагерите, които са предварително смазани с наскоро разработената водоустойчива грес AQGRD, се предлагат в изпълнение от различни материали, както и в отворен или капсулован дизайн.

 

Благодарение на намаляването на броя на необходимите лагери, по-малкото време на непланираните престои и по-дългите периоди между планираното техническо обслужване, както и отпадането на смазката (лагерите KVS на NSK са предварително сглобени с необходимото количество грес), полският металургичен завод спестява 2 997 568 евро годишно“, посочиха още от българския офис на NSK.


Повече информация за NSK България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: NSK България, NSK, freepik.com

Още от Машини, мех. системи