Внедрявания

Кимекс: Заваръчното оборудване на Kemppi осигурява надеждността на сложната стоманена конструкция на моста Хохмозел

19.12.2018 г.


SEH Engineering е немска компания с централен офис в Хановер, която работи в областта на металните конструкция повече от 200 години. Наскоро фирмата разшири своята дейност, като предлага вече не само производство на стоманени конструкции, но и инженерингова дейност. „На SEH Engineering е възложено изграждането на инфраструктурния проект Хохмозел в Германия. С избора на заваръчното оборудване SuperSnake на Kemppi, SEH Engineering успява да намали физическото натоварване на заварчиците и да увеличи производителността при реализацията на този важен проект“, разказаха за Инженер.bg от фирма Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.Централният офис и производствените мощности на SEH Engineering, където работят около 230 човека, се намират в град Хановер. Те са разположени на площ от 22 500 m², а всяка година от производствените линии излизат около 100 тона строителни елементи и модули в рамките на приблизително 200 000 производствени часа. Най-известните и забележителни проекти, в които са използвани стоманени конструкции на компанията, са културният център Помпиду в Париж, олимпийският стадион в Мюнхен, Шанхайската банка, конферентният център на Хановерския панаир, няколко електроцентрали, кулите в Града на колите на VW във Волфсбург, мостът Свинесунд между Швеция и Норвегия, подвижният мост Ел Фердан и някои мостове над река Рейн.Какво е основното предизвикателство при моста Хохмозел?


След около седемгодишен период на изграждане, към списъка бе добавен още един внушителен проект – мостът Хохмозел (Hochmoselbrücke). Този мост е един от най-големите мостове в Германия с височина 160 m и дължина 1.7 km. Той свързва както белгийските/нидерландските пристанища в Северно море, така и белгийските големи градове с района на Рейн-Майн. Мостът води директно от Юрцих до Цайтлинген-Рахтих през долината Мозел.


В производствените предприятия в Хановер и Лотербур, Франция, валцованите стоманени листове за надземните части на мостовата конструкция се обработват, сглобяват се и след това се транспортират до строителната площадка с тежкотоварни камиони. Окончателният монтаж се извършва на място с помощта на технологията, разработена от SEH. Надземната мостова конструкция се състои от приблизително 900 предварително сглобени компонента. С дължина 15 – 25 m и тегло от 20 – 100 t почти всеки един компонент е уникален. По време на изпълнението, производството и монтажа са взети под внимание действащите нормативни актове, както и изискванията на клиента.Какво е решението на Kemppi?


„Този проект успешно използва заваръчното оборудване и горелките на Kemppi за удовлетворяване на специфичните изисквания по отношение на качеството. Телоподаващото устройство SuperSnake на Kemppi улеснява изключително много операциите. С това специално оборудване може да се работи на разстояния до 25 m между заваръчния апарат MIG и телоподаващото устройство с различни видове заваръчна тел. Така труднодостъпните места вече не създават проблеми на заварчиците. Благодарение на SuperSnake не е нужно да се местят тежки подаващи устройства на големи разстояния, което значително намалява физическото натоварване на заварчиците и увеличава производителността“, поясниха от фирма Кимекс.


Производството и монтажът на този мащабен проект са реализирани и завършени в съответствие с DIN 18800. В същото време обаче всички поръчки на SEH Engineering се изпълняват съгласно изискванията на EN 1090, валидни от 1 юли 2014 г. „За да отговори на високите изисквания за качество, от SEH решават да използват софтуера за управление на заваръчните процеси WeldEye на Kemppi. Като записва и анализира данните от заваръчния процес, SEH може да използва това уникално софтуерно решение за активен мониторинг и за координиране на все по-нарастващите изисквания за повишаване на качеството и производителността“, допълниха от фирма Кимекс. Освен това софтуерът дава възможност да се определи проектният и конструктивният елемент за конкретен проект.


Системата събира необходимите измерени данни от заварките в реално време, като използва съответните Smart Readers и ги съхранява в облака. Получените данни за процеса на заваряване и производство се използват за определяне на качеството, оперативната структура и работните фази SmartData. „След анализа на данните тази информация се превръща в ценен източник за контрол върху качеството и по този начин върху целия производствен процес. Изводите от анализа на данните се използват за осигуряване на непрекъснато подобряване на производителността. По-добрите разчетни стойности за бъдещи проекти дават значително предимство пред конкурентни компании. Уникалното при използването на заваръчното оборудване на Kemppi е, че всички данни за заварките могат да бъдат предадени автоматично на клиента, когато проектът бъде завършен“, заявиха в заключение от фирма Кимекс.


Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Още от Машини, мех. системи