Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Кимекс: Стоманени ягоди растат в градината на финландския Парламент с помощта на заваръчно оборудване на Kemppi

02.03.2020 г.

   


Стотици метри заваръчни шевове са били необходими на Юка Лехтинен при изработката на неговото произведение на изкуството пред сградата на финландския парламент. „Цветове с огромни размери се извисяват на височина от три и половина метра, а две гигантски ягоди, всяка от които по 100 kg, висят във въздуха. Инсталацията печели конкурс на висшия законодателен орган на Финландия и е направена с оборудване на Kemppi“, разказаха за Инженер.bg от фирма Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.


 

Когато финландският Парламент обявява конкурс за произведения на изкуството, които да украсяват сградата на т.нар. „Малкия парламент“, встрани от основната сграда, до участие са допуснати общо 1700 произведения. Най-известната и най-тежката творба от спечелилите конкурса се оказва композицията „Oma maa mansikka“, или „Моята земя е ягода“ на Юка Лехтинен. Това е единствената от печелившите творби, която може да бъде видяна публично в предната част на „Малкия парламент“.


Аранжирането на творбата на Лехтинен също е възхитително – в басейна пред сградата са засадени диви ягоди. Скулптурата, която също изобразява диви ягоди, но в огромни размери, се извисява над тях. Десеттонната конструкция, демонстрираща експертния опит на Финландия в областта на металообработката и заваръчната техника, внушава респект сред малките и крехки истински диви ягоди.Ягодите – символът на Финландия


За финландците не е необходимо да се обяснява името на творбата на Лехтинен. Това е стара финландска поговорка „Oma maa mansikka, muu maa mustikka“, или „Моята земя е ягода, чуждата земя е боровинка“, която метафорично изразява как се чувства човек в родината си и как – в чужбина.


Лехтинен придава допълнително значение на името „Oma maa mansikka“, като обяснява откъде идва то. „Всъщност тук не става въпрос за вкуса на различните горски плодове. По-скоро се отнася до начина, по който в миналото се е придобивало правото на собственост върху земята. Тогава горите все още са били изсичани и изгаряни, за да се превърнат в земеделски земи. Изгорелите земи са се смятали за собственост на този, който ги е подпалил и тъй като такава земя е била добра за диви ягоди, районите, в които растат ягодите, винаги са били нечия собственост. За разлика от тях, боровинките растели в областите, които са били диви“, заявява той.За да се подчертае значението на Парламента за независимостта на Финландия, дивите ягоди са избрани като негов символ.


Изящна десеттонна конструкция


Въпреки масивната си форма, творбата на Лехтинен създава усещането за деликатност и нежност. Сякаш металните ягодови цветове, които се стремят нагоре към слънчевата светлина, са пораснали напълно естествено. Но това е само илюзия, те са резултат на много внимателно проектиране. Конструкцията е уникална и при решаването на някои от проблемите, свързани със заваръчните работи, се е наложило да бъде използван експертният опит на Kemppi. Направени са внимателни изчисления за носещата способност и са извършени тестове, така че нито сняг или други натоварвания, като силни пориви на вятър, да не повлияят върху надеждността й. Дръжките са заварени двустранно, а цветовете са подсилени със стоманени греди с дебелина 85 mm.


Ролята на заваръчното оборудване на Kemppi


„Надеждността на заваръчните шевове е от първостепенно значение за здравината на всяко изделие. Общата им дължина по скулптурата е над един километър, като заварките са извършени изцяло с оборудване на Kemppi. По-голямата част от тях са изпълнени с MIG апарати, но е използвано и TIG заваряване. Масивните ягоди са изработени чрез заваряване на две отливки, тъй като специалистите са решили, че не е целесъобразно да се отлеят в една форма. Едната от ягодите тежи 100 килограма, а другата – 150 килограма“, поясниха от фирма Кимекс.„Това уникално ягодово поле до сградата на Парламента, едно от най-известните места във Финландия, е впечатляващо произведение на изкуството. В същото време, то е прекрасно доказателство за уменията и майсторството на финландците в металообработката и заваряването“, допълниха от утвърдената българска фирма.


Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Още от Машини, мех. системи