Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Концепцията TruConnect на Trumpf отвежда немската металообработваща компания FBT към завода на бъдещето

26.05.2020 г.

     


По-бързо, по-гъвкаво и оптимизирано производство са водещи цели на бранденбургския производител на детайли от метални листове FBT Feinblechtechnik. За да ги постигне, компанията взема решение да адаптира цялата си производствена дейност към стандартите на Индустрия 4.0 и предприема своите първи стъпки към завода на бъдещето. Но как? Заедно с експертите от Trumpf и тяхната концепция TruConnect. А какви са първите резултати? Повече от впечатляващи!


 

FBT Feinblechtechnik е немска металообработваща компания, специализирана в лазерната обработка на материали и производството на детайли и възли от неръждаема стомана, алуминий, мед и месинг с размери до 5 mm. „За да реагира още по-бързо и гъвкаво към заданията на клиентите, фирмата избра да се довери именно на Trumpf като партньор, с когото да измине пътя към Smart Factory. С помощта на нашите специалисти, FBT анализира в детайли всяка стъпка от процеса и установи необходимите мероприятия за оптимизация“, коментираха за Инженер.bg от Трумпф България.

 

Анализ на проблемите


В първата фаза от проекта Trumpf и FBT проучват всеки отделен етап от производствения процес – от постъпването на запитването, през потвърждаването на поръчката, подготовката заизпълнението ѝ, до получаването на крайния продукт. „Основният въпрос тук бе кой, какво, с коя система да работи“, заявиха от Трумпф. „Отчитайки отговора, Trumpf изгражда работния процес на базата на придвижването на информацията и на материалите между отделните работни станции. В случая при FBT на преден план стоеше това да могат да реагират по-бързо на изискванията на клиентите“, уточниха още те.


 

Промяната като ключов фактор за успех


„Първата мярка за оптимизация при FBT бе идентифицирана бързо – нова схема на разположение на производствените мощности, която да осигури оптимално протичане на процеса“, обясниха от компанията. „В основата на този т.нар. „Lean management“ подход (б.ред. „стегнато производство“) е процесите да бъдат така синхронизирани, че да протичат възможно най-ефективно, защото експертите на Trumpf знаят, че именно редът е от ключово значение за свързаното в мрежа производство и първата стъпка в посока завода на бъдещето“, посочиха още те.

 

Свързаните машини в завода на бъдещето


При прилагането на концепцията TruConnect, консултантите на Trumpf представят решения, обсъждат текущи въпроси и доразвиват идеи, които осъществяват заедно с клиента.„Конкретно при FBT, машините, които вече не пасваха на новия производствен профил или бяха твърде стари, бяха продадени, за да се направи място за новите. FBT разположи други машини U-образно в халето, следвайки хода на производствените операции. По този начин всичко веднага зае оптималното си място и процесите вече протичат според дефинираните изисквания“, разказаха от българския офис на Trumpf.

 

Трумпф България е водеща компания в областта на машиностроенето и лазерните технологии, дъщерно дружество на високотехнологичния немски производител на машинни инструменти, лазерно оборудване и електрокомпоненти Trumpf. Ако и вие искате да оптимизирате производствените си процеси, да подобрите производителността и да повишите конкурентноспособността си, не се колебайте да поискате специализирани консултации и професионално съдействие от компанията на телефон: 02/860 14 92 или на и-мейл адрес:Sales@bg.TRUMPF.com.

 

Ускорен темп на производствения цикъл, многократно повишена производителност


След съдействие от страна на експертите на Trumpf, FBT стартира производствения процес в новата производствена среда и с изцяло модернизиран машинен парк. „Бранденбургската компания извършва разкроя на заготовките на своята новозакупена двуизмерна лазерна машина TruLaser 3030 fiber. Прилежащият софтуер TruTops Boost създава лесно и автоматизирано производствени програми. И докато по-рано външният разкрой на заготовките костваше на FBT между 5 и 15 дни, сега предприятието покрива операциите по рязане и огъване за време от 24 до 48 часа“, подчертаха от Трумпф. „Освен двуизмерна лазерна машина TruLaser 3030, FBT използва в своя машинен парк и машина за огъване TruBend 5130 на Trumpf“, заявиха в заключение от българската фирма.

 

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Още от Машини, мех. системи