Внедрявания

Нови лагери на NSK за помпи спестяват 28 970 евро годишно на ТЕЦ в Румъния

09.03.2018 г.


След като голяма топлоелектрическа централа (ТЕЦ) с комбинирано производство на топло- и електроенергия в Румъния е изправена пред чести повреди на центробежните помпи, тя се обръща към NSK и нейния местен дистрибутор със задачата да бъдат проверени лагерите за помпи на място. Резултатът от тази проверка показва лошо смазване на лагерите, което е и причината за честите повреди на помпите. „NSK предлага решение с използване на капсуловани лагери с двустранни контактни уплътнения DDU и високотемпературна грес“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на NSK. „Решението довежда до годишно намаляване на разходите в размер на 28 970 евро и заедно с това осигурява значително повишаване на производителността“, подчертаха още от компанията.

 

Преди решението на NSK да бъде внедрено, румънската ТЕЦ регистрира повреди на центробежните помпи в интервали от три месеца. Анализът на NSK показва, че маслото е изтичало от лагерите поради лошо състояние на уплътненията. С 30 инсталирани помпи, централата е имала значителни разходи за подмяна на лагери, допълнителното им запълване със смазка и тяхната поддръжка. След като са добавени и загубите от престой, става ясно, че е нужна напълно нова стратегия.

 

Топлоелектрическата централа възлага на местния дистрибутор на NSK да направи анализ на възможностите за повишаване на експлоатационния живот на лагерите. „Вземайки предвид възрастта на оборудването и лошото състояние на уплътненията, конструктивна модификация с цел ограничаване изтичането на масло не се оказва препоръчителна. Вместо това, на три помпи са извършени тестове с капсуловани лагери на NSK с двустранни контактни уплътнения DDU, които са запълнени с високотемпературна грес“, обясниха от фирмата. „След шестмесечна експлоатация без повреди е взето решение предложението на NSK да се приложи за всички помпи. След 12 месеца в експлоатация не се регистрирани никакви повреди“, допълниха те.

 

Лагерите с DDU уплътнения на NSK са изработени от висококачествена ултрачиста стомана, която гарантира удължаване на експлоатационния им живот с до 80%. Изключително прецизната полираща обработка на каналите осигурява намаляване на шума, подобрява разпределянето и повишава срока на използване на смазката, а патентованите уплътнения гарантират устойчивост към замърсяване, дори в среда с най-тежки експлоатационни условия. Друго предимство на този тип лагер е сепараторът от щампована стомана, чиито близко разположени джобове и строго спазвани хлабини намаляват триенето и осигуряват равномерно разпределение на смазката. Греста се отличава с висока термоустойчивост и за високи обороти, при добра защита от вода и замърсявания.

 

„Окончателният резултат е премахване на разходите за престой, поддръжка и подмяна на маслото, както и намалени разходи за нови лагери, което довежда до изчислените годишни икономии от 28 970 евро в централата“, посочиха в заключение от NSK.


Повече информация за NSK България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: NSK

Още от Машини, мех. системи