Внедрявания

ЛД: Магическите съставки в шоколадовите вълшебства на Libeert са антивибрационни опори АСЕ

13.03.2018 г.


Има една основна съставка, използвана при производството на шоколад, която няма нищо общо с какао, млечни продукти или захар. Досетихте ли се? Това са вибрациите! Формите, пълни с течен шоколад, се подлагат на вибрации, за да се получи необходимата консистенция в познатата плоска форма, преди шоколадът да се втвърди. По време на тази фаза от технологичния процес вибрациите могат да повлияят върху други аспекти от производството и дори да окажат влияние върху околните сгради.


„В известната компания за производство на шоколад Libeert постъпват оплаквания от жителите на близките сгради, които усещат тези интензивни вибрации и трептения. С помощта на антивибрационните опори с регулиране на нивото на ACE Controls, утвърден производител на промишлени амортизатори и демпфери, компанията намира надежден начин да изолира тези вибрации“, коментираха за Инженер.bg от фирма ЛД ООД, партньор на ACE Controls в България.

 

Изолиране на вибрациите при производството на шоколад

 

Производството на шоколад започва с втечнено състояние на продукта, който влиза в непрекъснато въртящ се контейнер, за да се постигне кремообразна консистенция, при която се добавят различни ароматизиращи съставки. След това течната маса се изпразва в предварително загрети форми. Машината подлага тези форми на тежки вибрации, за да се постигне равномерната плоска форма на шоколада. „Точно тук намират приложение антивибрационните опори с регулиране на нивото PLM-3 на ACE Controls. Изборът на този продукт, който е проектиран за демпфериране на нискочестотни вибрации и ударни натоварвания в местата за измерване, се оказва правилното решение, с помощта на което нивото на вибрациите се намалява с 80%“, поясниха от ЛД.

 

Вибрационната честота на машините за производство на шоколад на компанията варира в зависимост от вискозитета и точката на преминаване в течно състояние на шоколада, както и от някои други параметри. Честотата на смущенията на машината е 16 Hz, което е още един проблем. Libeert не може да намери решение за демпфериране на вибрации под 20 Hz. Всичко това намира своето решение, когато компанията попада на продуктовата серия нискочестотни пневматични антивибрационни опори с регулиране на нивото PLM на ACE Controls“, допълниха от утвърдената българска търговска компания.


С какво се отличават антивибрационните опори с регулиране на нивото на ACE Controls?

 

С ниската си собствена честота от 3 Hz, опората с регулиране на нивото PLM-3 на ACE Controls изолира оборудването от нежелани вибрации, като същевременно го нивелира чрез вградения вентил. Когато се използва като гасител на вибрации, вътрешната въздушна камера осигурява значителен демпфериращ ефект, започващ от 5 Hz. Съотношението хоризонтални-вертикални вибрации за собствената резонансна честота е 1:1, която е само 3 Hz при оптимални условия на натоварване. Когато няма упражнен натиск, честотата е 10 Hz, което означава, че грешки над 14 Hz все още могат да бъдат демпферирани.


Тъй като системата тежи около 2 t, компанията е изправена пред проблема да намери подходящата антивибрационна опора за тази машина. „С максимално натоварване от 135 kg на един пневматичен елемент, конструкцията на антивибрационните опори PLM разполага с резбова вложка, която позволява сгъстеният въздух да се подава към нивелиращата стойка, като се използва стандартен вентил или пневматично винтово съединение. Така се премахва необходимостта от каквито и да било специални връзки“, заявиха в заключение експертите от фирма ЛД.

Въз връзка с предстоящото участие на ЛД на специализирания технически форум MachTech & Innotech 2018, компанията кани всички гости, посетители и изложители да се запознаят с новостите около нея в зала 2, щанд А1 и зала 3, щанд А2. Подробна информация бихте могли да намерите ТУК

 

Повече информация за ЛД ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ЛД, ACE Controls

Още от Машини, мех. системи