Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Сачмени лагери на NSK спестяват 10 874 евро на година в завод за безалкохолни напитки във Великобритания

02.06.2020 г.

    


Водещ британски производител на безалкохолни напитки е имал проблем с преждевременна амортизация на лагерите на автоматизирана машина за поставяне на термоетикети, който е решил, използвайки безконтактни капсуловани сачмени лагери от NSK. Това довело до 52 пъти по-дълъг експлоатационен живот на лагерите, което от своя страна генерира на производителя годишни икономии в размер на 10 874 евро. „Притеснени от ежеседмичните повреди на лагерите, чиято причина не била установена, компанията за безалкохолни напитки поканила екип от специалисти на NSK да направи пълен преглед на приложението. Да се достигне до основата на проблема било крайно важно за производството, тъй като машината извършва голям обем работа при висока скорост. Използваните преди това сачмени лагери трябвало да бъдат сменяни всяка седмица, защото нямало гаранция за дължината на експлоатационния им живот“, разказаха за Инженер.bg от NSK България.Производителят на безалкохолни напитки предполагал, че причината за отказа на лагерите е замърсяването от праховото покритие по вътрешната страна на пластмасовите термоетикети, които се нанизват на бутилките. Проверката на NSK показала, че причината не е в замърсяването, а от съвсем друго естество.


След като изследвали шест дефектирали лагера като част от проверката на експлоатационните условия в рамките на програмата си за добавена стойност AIP, инженерите на NSK установили истинската причина за неизправностите, която се дължала на остатъчен магнетизъм, вследствие на който възниква индукционен процес на спиране. Източникът на магнетизма е характерен за процеса на поставяне на термоетикети, който започва с отлепяне на фолиото на етикета преди той да бъде позициониран на разположения по-долу държател. Лагерите се намират на дорник, който се задържа в определено положение от магнити, и позволява на ролките да насочват правилно етикета.


Идентифицирането на остатъчния магнетизъм като основна причина за повреда на лагерите е резултат от цялостен анализ, който започнал с разглобяването на дефектиралите лагери за точна оценка на вътрешното им състояние. Всички лагери показали сходни белези, включително силно полирана страна по външния диаметър, което е показател за неправилно въртене и плъзгане на ролката по външната повърхност.Друг общ белег на дефектиралите лагери е била леко матираната повърхност на лагерните пътечки със задиране в някои зони. Ефектът на матиране обикновено се среща при лагери с метални сепаратори, въпреки че в този случай матирането се оказало доста по-силно, отколкото обикновено се очаква при нормални експлоатационни условия.


„Според специалистите от екипа на NSK лагерите били в добро общо състояние, въпреки тези незначителни дефекти. Всъщност по повърхността на търкаляне на сачмите имало много малко доказателства за проникване на замърсявания или други източници на повреди, които да предизвикат неравномерно въртене с прекъсвания, както било наблюдавано от производителя на безалкохолни напитки“, обясниха от българския офис.


Вместо това била установена важна следа – а именно високото ниво на магнетизъм в носещите пръстени, сачмите и сепараторите. Магнитите на дорника били разположени близо до лагерите, което ги прави най-вероятен причинител на повредите. В зависимост от полярността, с която магнитните полета въздействат на компонентите, съответно сачмите и сепараторът били намагнетизирани и привлечени към пръстените, като това породило неравномерното въртене с прекъсвания на лагерите. Специалистите на NSK стигнали също така до извода, че високите нива на магнетизъм водят до по-силно изразено матиране на повърхността на пътечките от нормалното. Едновременно с това недостатъчната смазка също била разгледана като допълнителен фактор за повредите, причинени от износване поради контакта на метал с метал.


За да отстрани високите нива на магнетизъм, компанията за безалкохолни напитки изследвала възможността за преместване на дорника с магнити по-далеч от лагерите. Такава модификация била оценена като нецелесъобразна и затова се наложило замяна на съществуващата конструкция с алтернативно лагерно решение.


NSK предложила използването на капсуловани лагери с безконтактни уплътнения и без необходимост от допълнително смазване през целия им експлоатационен живот в качеството на такъв оптимален алтернативен вариант. Освен това използването на пластмасов сепаратор намалява съдържанието на метал в лагера и като следствие намалява натрупването на магнетизъм. На базата на това решение NSK препоръчала на компанията своите сачмени лагери от серия 627 с полиамиден сепаратор T1X, хлабина C5 и безконтактни уплътнения.


„Решението довело до впечатляващо увеличаване на продължителността на експлоатационния живот на лагерите от една седмица на една година, спестявайки годишно средства в размер на 10 874 евро за сметка на намалените разходи за закупуване на нови лагери и разходи за труд по тяхната замяна“, посочиха в заключение от NSK България.


Повече информация за NSK България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: NSK България, NSK, freepik.com

Още от Машини, мех. системи