Внедрявания

Мащабни системи за съхранение на Trumpf спестяват до 75% от пространството в унгарски завод на Zollner

05.02.2018 г.


Какво бихте направили, когато се наложи да замените дадена машина във вашето производство? Със сигурност първото нещо, което ви хрумне, ще бъде да закупите нов, последен модел от нея. Когато обаче унгарският производител Zollner Elektronik се изправя пред този избор преди 2 години, той решава да не поема по лесния път. Техниката на компанията постепенно започва да става неспособна да отговоря на изискванията на клиентите и тя вижда решение във високотехнологичното лазерно оборудване на глобалния пазарен лидер Trumpf.През годините Zollner Elektronik купува ръчно управляеми самостоятелни машини, като в един момент се оказва, че унгарското дружество вече притежава впечатляващите 20 щанцови и 25 огъващи машини на средна възраст от около 12 години. Производителността на компанията е слаба, щанцовите операции се извършват бавно, а производственият процес не е гъвкав и включва постоянни времезакъснения между операциите. Фирмата е изправена пред необходимостта бързо да вземе решение. Тогава екипът на Zollner Унгария, дъщерно дружество на доказаната баварска група Zollner, намира наистина добър подход – вместо замяна на отделни металообработващи машини с по-съвременни модели, да бъде направено преустройство и оптимизация на цялата им производствена дейност.


Автоматизиране на производствения процес в Zollner Elektronik


„Искахме да поемем в нова посока и бяхме убедени, че единственото решение със светло бъдеще пред компанията е автоматизираната система“, коментираха специалисти от унгарското дружество. „Всеки, който вземе подобно решение, трябва ясно да разбира до какво води след себе си то, тъй като промяната е кардинална“, добавиха още те.Заводът на Zollner в унгарския град Суудж (Szügy) отдавна е образец за модерна фабрика в страната. Цялостното осъвременяване на оборудването също е решение в тази посока. „Това може да звучи като прибързано и недобре премислено решение, но истината е, че то е резултат от дълги и щателни проучвания. Например, участвахме в няколко търговски форума, където, разбира се, посетихме различни доставчици на автоматизирана техника и технологии. Trumpf успя да ни спечели със своите решения и най-вече със своя софтуер TruTops Fab“, разказаха от Zollner.


„Днес всеки иска да бъде гъвкав и да произвежда малки по размер партиди. Бяхме се фокусирали върху щанцоването, но сега работим с лазери, които ни дават свободата, от която имаме нужда“, обясниха от унгарската компания. Всичките 13 000 изделия от гамата на Zollner, изработени на машини с ЦПУ, са анализирани и заключението е едно: 75% от тях могат без проблем да бъдат изрязани с лазер. За останалите продукти, при които има нужда от щанцоване, компанията избира 2 лазерни пробивни машини.Мащабната система за съхранение STOPA на Trumpf


В основата на автоматизирането на унгарското предприятие стои системата за съхранение на Trumpf STOPA, свързана към 4 лазерни машини TruLaser 5030 fiber и 2 TruMatic 6000 fiber. Модернизирането на завода позволява на компанията не само да повиши гъвкавостта на производството си, но и да спести не малко пространство – първоначално оборудването се е простирало на 10 000 m2 площ, която сега е съкратена на едва 2 500 m2, или със 75% по-малко. Това води до редуциране на разходите, както и на времето за придвижване на служителите до по-отдалечени точки в завода.„Въпреки че вече използваме много по-малко пространство, можем да обслужваме клиентите си много по-бързо и качествено. Точно така си представяхме всичко“, категорични са от Zollner.


Компанията има клиенти в цяла Европа, от най-различни индустриални сектори – железопътен транспорт, медицина, IT компании, корабостроене и др. В завода работят над 560 служители. Фирмата ежегодно произвежда близо 6 000 тона листов метал, а новото съоръжение осигурява възможност дори за повече.„Когато хората чуят израза „мащабни системи за съхранение“, те задължително си представят структура, която изисква много място. Макар да е вярно, че системата STOPA има нужда от някакво свободно пространство, впоследствие тя осигурява място дори и в най-ограничените зони“, заявиха от Трумпф България. „Благодарение на своя модулен дизайн, тя е напълно гъвкава по отношение на дължина, ширина, височина и форма на листа за обработка. Тези системи са нещо много повече от решение за съхранение на материалите – те поемат и цялостните задачи на логистичен център в производството“, добавиха в заключение от фирмата.Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Trumpf, Трумпф България

Още от Машини, мех. системи