Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Содибул: Компания за разработка на прототипи разчита от години на машините за електроерозийна обработка на Sodick

18.05.2020 г.

   


Японската компания Sodick има над 30-годишни традиции в производството на ерозийни машини. Те се отличават с безкомпромисна точност на изпълнение на обработените детайли, което е оценено и от CA Models – компания за изработка на прототипи, която използва технологията за нишкова ерозия на Sodick в своето производство. „В завода на компанията в Стърлинг, Великобритания функционират две EDM машини на Sodick, като най-новата е Sodick AQ537L с възможности да обработва детайли с размери до 770х520х340 mm“, разказаха за Инженер.bg от фирма Содибул.CA Models е създадена през 1983 г. от Кларк Кембъл. Нейната дейност съчетава по уникален начин модерни технологии с ЦПУ управление и артистично моделиране. Сред машините, на които разчита CA Models, са и машините за електроерозийна обработка на Sodick.


„Нашата Sodick AQ537L осигурява висока прецизност и технически възможности за изработването на поансони и щанци като част от изработката на инструменти“, коментира г-н Кембъл. „В CA Models електроерозийната машина надхвърли тази роля и се превърна в незаменима част от нашия бизнес“, допълва той.Преди около 15 години, когато компанията започва да изготвя прототипи, г-н Кембъл инвестира в първата електроерозийна машина Sodick. През 2013 г. CA Models закупува и своя първия 3D принтер за метални изделия, което е повратен момент за бизнеса на компанията.


Господин Кембъл пояснява: „Ние използваме Sodick AQ537L за различни цели. Например, въпреки че получаваме много поръчки за прототипи, които изискват само електроерозийна обработка, установихме, че EDM машината е изключително полезна за дообработка на 3D отпечатаните метални изделия. Всеки, който е запознат с металния 3D печат, знае, че той е точен само до известна степен, така че, ако работим например по проект за аерокосмическата или отбранителната индустрия, клиентът често изисква точност от порядъка на 4 µm“, коментира основателят на компанията. „В този случай ние вземаме 3D отпечатаната метална част, и в зависимост от геометрията, я обработваме или на електроерозийна машина, или на петосен обработващ център, за да постигнем размери с допустимото отклонение. CA Models е една от многото компании, които използват електроерозийна обработка, за да дообработват по този начин 3D отпечатани метални части", допълва той.


AQ537L е включена в ежедневния технологичен процес на обработка на най-различни прототипи за приложение в областта на медицината, военната и отбранителната промишленост, които изискват висока прецизност. Повечето прототипи са за еднократна, двукратна или най-много четирикратна употреба, като материалите, от които са изработени, варират от сплави до закалени стомани. В други случаи, когато става въпрос за изцяло метален детайл чрез 3D печат, най-добрият начин за премахване на компонентите от носещата планка включва използването на електроерозиен метод.


 

„AQ357L е отлично решение за подобни операции“, заявява г-н Кембъл. „След минаване на нишката, носещата планка изглежда чисто нова и отново готова за употреба. Знам, че звучи като елементарна операция, но това е от изключителна полза за нас. Нишковата ерозия се превърна в много важна за нашия бизнес, дори не мога да си представя как някога сме работили без нея. Ако нямахме електроерозийни машини, би трябвало да възлагаме някои операции на трети страни, което означава да бъдем зависим от тях, а на мен това не ми харесва. Нашият бизнес е „скоростен“ и в контекста на тази философия възлагането на дейности на подизпълнители е алогично“, допълва в заключение той.


Повече информация за Содибул ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick Europe, CA Models, pixabay.com

Още от Машини, мех. системи