Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

SpaceCAD: Как Renault подобри производителността си при леене на метали и произвежда повече от 520 детайли за час

08.10.2019 г.


QuickCAST е специализиран софтуер на ESI Group за симулация на леярски процеси и инструменти за леене на метали. Той предлага съчетан анализ oт типа „температура-поток-напрежения“, заедно с уникални металургични възможности за всички процеси на леене на сплави. „Софтуерът е предпочитано решение от Renault, един от големите производители в автомобилната индустрия, чиято ефективност бележи значителен ръст след внедряването на системата ESI QuikCAST“, научи Инженер.bg от официалния партньор за България на решенията на ESI Group – SpaceCAD.


 

„След като започнахме да използваме ESI QuikCAST, ние не само успяхме да увеличим производителността си чрез спестяване на метал и създаване на повече отливки отпреди, но и внедрихме напълно нова система за леене, която сега използваме рутинно в различни продуктови линии на компанията“, коментира г-н Люрон Соля (Laurent Soulat), специалист процеси на леене в Renault Process Engineering.

 

Как Renault взе решение да внедри ESI QuikCAST?

 

Fonderie de Bretagne (FDB) - фирма, която произвежда груби и обработени части от сфероиден графит, чугун и други материали, се присъединява към Renault Group през 2009 г., превръщайки се в изцяло дъщерно дружество на групата. На свой ред Renault прави значителна инвестиция в инсталирането на нова линия за формоване във FDB. В обхвата на въвеждането в експлоатация на новата линия, Renault решава да стандартизира своите производствени методологии и да използва симулация в началото на цикъла на производство. Това изисква да се създаде стандарт за създаване на формовъчен план, който да може да се възпроизведе в широк спектър от продукти за леене.

 

Специалистите решават за пилотен проект да изберат съществуващо оформление на калъп с 6 кухини, което има някои забележими проблеми от порьозността при свиване.


 

Предизвикателството, решението и ползите от внедряването на ESI QuikCAST

 

Renault се изправя пред предизвикателството да изведе дизайнерски правила в системите за леене на различните продуктови линии, за да повиши конкурентоспособността и да постигне устойчиво висококачествена продукция.


 

„Използвайки QuikCAST, решението за леене на метали на ESI, Renault се справя успешно със задачата и резултатите нe закъсняват. Налице е повишена конкурентоспособност, оптимизация на времето и разходите за разработка и подобрено качество на продукта. Сред най-важните ползи е, че Renault разширява своето ноу-хау в системите за пълнене на инструмента при леене и създаде нова методология за проектиране и производство на точни отливки“, завършиха разказа си от доказаната българска компания SpaceCAD.


 

Повече информация за продуктите, които SpaceCAD предлага, можете да намерите ТУК.


Източник на снимковия материалSpaceCAD, group.renault.com

Още от Машини, мех. системи