Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Борислав Немски от Айгер Инженеринг: Професията на инженер ме учи, че всичко си има логика и може да бъде поправено

01.06.2020 г.


Ако не бях инженер, щях да бъда готвач“.

 

Той мечтае за патент на техническо изобретение с неговото име, а отговорите на инженерните проблеми, които възникват в работния му ден, намира докато… готви. Защото всъщност инженерът и готвачът имат много общо – „и двамата правят нещо неповторимо, на което хората се радват“. Представяме Ви инж. Борислав Немски – старши дизайнер „Механика“ в отдел Инженеринг на машиностроителната компания Айгер Инженеринг. Какво още разказа той за шареното инженерно ежедневие, четете в днешното интервю от рубриката ни „Ако (не) бях инженер“.

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?


Малко и от двете. Като дете си мечтаех да бъда пилот на самолет. Това бе една от причините да запиша „Авиационна техника“ в Технически университет – София, а оттам се запалих по физиката, механиката, материалознанието. След това вярвам, че имах и огромна доза късмет, за да се реализирам в сферата на инженерството.

Какво правя в рамките на работния ден?


Денят започва с чаша кафе разбира се :) След това до около обяд работя по решаването на въпроси или довършване на идеи, възникнали в рамките на предишния работен ден, за които съм имал време вечерта да прочета и проуча.


След обед правя следващата крачка напред – записки и подготовка по следващата задача. Колкото и еднотипно да звучи, всъщност всеки ден ми дава изцяло ново усещане и още нещо научено.

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?


Определено отговаря, дори ги надхвърля. Представял съм си, а и съм виждал и чел, че инженерите работят по детайли, механизми, но никога не съм си вярвал, че аз ще съм един от тези хора, сътворяващи цяла машина, която е съвкупност от механизми. Не съм и очаквал да ми бъде гласувано доверието да направя дизайна на някоя от машините ни, които струват милиони.

Какво искам да постигна в работата си? Коя е най-смелата ми професионална мечта?


Най-смелата ми мечта? Те са толкова много. Искам да съм най-добрият в България, да съм дори от най-добрите в света в нашата индустрия, а защо не да има и патент на името на Борислав Немски.

Ако не бях инженер, щях да бъда...


Определено готвач, нямам никакви съмнения.

Защо исках да стана...?


Не съм искал да стана готвач, просто съм ценител на добрата храна и в повечето случаи предпочитам сам да си я приготвям. Изпитвам и удоволствие от това някой друг да се наслаждава на приготвеното от мен. А това е общата черта между инженера и готвача – и двамата правят нещо неповторимо, на което хората се радват.


А защо не станах ...?


Не съм си задавал този въпрос. Предполагам, някъде по пътя везната е натежала повече към инженерството.

Как работата като инженер ме развива като личност?


Подреденост и систематизация – определено това са качествата, които придобих в работата си. Да подредиш приоритетите си и да ги отметнеш един по един – този тип организираност развих чрез професията си. Мога да добавя и свобода, увереност. Професията на инженер определено те учи, че не трябва да се робува на вещи, че всичко си има логика и може да бъде поправено.

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?


Това е въпрос, на който все още търся отговор. Надявам се с опита да дойде и той. Определено съм на мнение, че двете не могат да се разглеждат като две отделни вселени, те са тясно свързани. Победите в личен план носят енергия в професионален и обратното.

Имам ли хоби?


Хобито ми е да готвя и да ям! Помага ми да се разсея от задачите и да погледна с други очи на обстановката. Случвало ми се е много пъти да ми хрумне решение на професионален проблем, докато готвя.


Повече информация за Айгер Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: личен архив инж. Борислав Немски

Още от Машини, мех. системи