Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Владимир Марков: Професионалният ми път се разделя на два етапа – преди и в Айгер

17.07.2019 г.

Възможно ли е да обиколиш почти целия свят в ролята не на пътешественик, а на инженер? Да видиш райски кътчета с бистри води, плажове от златен прах и екзотични създания на природата? И всичко това в работно време. Да, напълно е реалистично, ако работиш в Айгер Инженеринг. Днес в рубриката „Един работен ден на...“ви срещаме с инж. Владимир Марков, част от екипа на утвърдената машиностроителна компания, за да ви разкаже как благодарение на работата си като ръководител на отдел „Сервиз клиенти“ е стъпил на цели 5 континента.

 

Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?

 

Казвам се Владимир Марков и съм завършил Техническия университет в Габрово със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещите машини“.


 

От колко време работите в компанията?

 

Част съм от екипа на Айгер вече 16 години, които сякаш минаха като един миг. Професионалният ми път дотук мога да разделя на два етапа – преди и в Айгер.


Занимавал съм се с много различни неща, преди да започна работа в компанията. Бил съм конструктор, собственик на малка таксиметрова фирма, дори внасях коли от Европа.

 

В Айгер Инженеринг първоначално започнах като механик на пакетиращи машини. Бях на тази позиция в продължение на година и половина и целта ми през това време бе да стана инсталатор. Искаше ми се да имам възможност да инсталирам, тествам и управлявам тези машини. Впоследствие, за известно време бях производствен инженер, а скоро след това бе сформиран отдел „Сервиз клиенти“. В него първоначално бях супервайзор, а сега съм негов ръководител.

 

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

 

С колегите се занимаваме основно с тестовете на машините, инсталацията при клиента и обучението на персонала. Отговарям за сервизи на 5 континента, държавите вече не ги броя. Всеки сервиз за нас е предизвикателство. Приемаме го като състезание, защото се подготвяме, учим, упражняваме и идва моментът, когато трябва „да изиграеш мача“. При добър резултат остава само насладата, независимо от притесненията и трудностите.

 

Защо тези дейности са важни за фирмата?

 

Айгер Инженеринг всяка година разширява сервизната си дейност. И нашият отдел играе важна роля това да продължава. В екипа ми работят все повече нови момчета, всички – с желание за развитие и доказване. Благодарение на своята упоритост те бързо достигнаха нива, които им позволяват да изпълняват задачите си самостоятелно и да помагат за развитието на фирмата.

 

Какви са отношенията в екипа Ви?

 

Смея да кажа, че сега сервизът ни е сплав от опитни колеги, натрупали много знания и самочувствие. Всички работят много успешно заедно и всеки от тях притежава едно от най-важните качества за естеството на нашата дейност – умение за работа в екип.

 

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?

 

На първо място, защото и до ден днешен съм много близо до машините. Освен това, наред с инсталациите на машини, съм посетил много прекрасни места по света, срещал съм се с различни хора, култури и обичаи. Всичко това те обогатява, натрупваш много впечатления. Когато се прибереш, донасяш късче от света на близките си.

 

Какви са трудностите и предизвикателствата в дейността Ви?

 

Един сервиз се изпълнява от няколко човека, за няколко седмици, далеч от Айгер, далеч от България. Спокойствието в трудни моменти и запазването на самообладание са изключително важни, а отговорността е голяма. Спомням си първия ми сервиз в Зимбабве. Тръгнах с притеснение, върнах се със самочувствие. Доказах на себе си, че мога да се справя.

 

Посетил сте много места по света. Кое от тях е най-запомнящото се за Вас?

 

Хаити. Бях там след свалянето на президента Арестид. До завода стигахме с въоръжена охрана, но въпреки това военните действия не успяха да ми попречат да се насладя на природата. Водата е по-скоро зелена, отколкото синя, скалите са почти отвесни над водата, пясъкът е златен. Във водата е пълно с красиви животни. Карибите са просто невероятни!

 

Какво си казвате в края на работния ден?

 

Няколко пъти съм бил на сервиз в Индия. Една от техните мантри е „Мисленето определя действителността“. Човек трябва да е позитивно настроен за случващото се около него, ако иска да среща добри неща. Това си мисля, след като приключи работният ми ден.


 

Повече информация за Айгер Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Айгер Инженеринг

Още от Машини, мех. системи