Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Десислава Георгиева: Инженерната работа ни учи на бързи, точни решения и реална преценка

26.05.2020 г.


„Ако не бях инженер, щях да бъда...инженер. Няма друго, с което бих се занимавала“.


Всяко начало е трудно, но с четене, учене, работа до късно и много, много упоритост професията може да се превърне в това, което не можеш да замениш с нищо друго на света. В това вярва инж. Десислава Георгиева от фирма Стам Лтд. А как се справя днес, когато е вече проектант със сериозен опит, майка на две деца, която практикува йога и непрекъснато търси нова и нова творческа енергия, ще Ви разкажем в днешното интервю от рубриката „Ако (не) бях инженер“.

 

 

Инж. Десислава Георгиева е инженер-проектант във фирма Стам Лтд вече 12 години. Завършила е Технически Университет – София със степен магистър-инженер по специалността „Инженерна логистика“.


 

Защо избрах да съм инженер?

 

Избрах да стана инженер, докато учих средното си образование. Завършила съм ПГСАГ „Лубор Байер“ в Стара Загора със специалност „Геодезия“. Проектите, с които се занимавах, изцяло ме насочиха към инженерството, като до голяма степен двете области се допълват. Сериозна роля в избора ми изиграха моите родители, тъй като и те работят в тази сфера.

 

Какво правя в рамките на работния ден?

 

Денят ми винаги започва с организация, свързана с разпределянето на проектите в частта към инженерния отдел, за която отговарям. След това преминава в работа, свързана с изчертаване, калкулиране и предаване на оформени проекти или оферти към нашите партньори. Тъй като имам сериозен опит, в доста случаи се налага да контролирам издаването на готови за реализация проекти. Работя и по други организационни дейности и изпълнението им.

 

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик? Ако не, кое е различното?

 

В началото всичко беше доста трудно. Изискваше много четене и упоритост, както и работа до късно вечер. С времето и опита, проектите в Stamh започнаха да стават все по–интересни и увлекателни.

 

Какво искам да постигна в работата си? Коя е най-смелата ми професионална мечта?

 

Да реализирам автоматизиран проект с комплексно решение за съхранение на стоката – от нейното постъпване в склада до изхода ѝ към крайния клиент.

 

Втората ми мечта е да се усъвършенствам в обучението на други колеги-инженери, които да бъдат в полза за развитието на Stamh и изпълнението на поставените цели.


Ако не бях инженер, щях да бъда...

 

Не мисля, че има нещо друго, с което бих се занимавала. Освен това, или поне за момента, не мога си представя такова.

 

Как работата като инженер ме развива като личност?

 

Учи те да бъдеш креативен, да вземаш бързи и точни решения, защото работният процес по даден проект не може да спира. Трябва да бъдеш гъвкав с времето си и да определяш приоритети. Нужно е да имаш реална преценка кое трябва да бъде направено сега и кое може да остане за утре.

 

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?

 

Трудно се създава баланс, особено когато си родител на две малки деца – времето никога не стига за всичко. Старая се след работа да им отделям цялото си внимание, като по този начин се зареждам с положителна енергия.

 

Имам ли хоби? Какво е то? Свързано ли е и то с техниката и как ми помага това, че съм инженер в него?

 

Последните няколко години хобито ми е свързано със спорт и практикуване на йога. За мен хобито не трябва да бъде свързано с работата. Така човек може да разнообразява ежедневието си и да се зарежда с нова творческа енергия.

 

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: личен архив на инж. Десислава Георгиева

Още от Машини, мех. системи