Интервю

Д-р Хьолшер от Festo: Планираме да превърнем развойния център в София в следващ главен след този в Германия

23.10.2018 г.

Давайки импулс на индустриалната автоматизация, глобалният лидер Festo следва стремглаво пътя на Индустрия 4.0 и дигитализацията, разработвайки следващо ниво на холистичен дизайн на системите, интелигентни и интуитивни решения. За да разберем повече за бъдещите цели и стратегии на компанията в тази насока, включително за плановете за развитие на новия развойно-технологичен център в София, екипът ни се срещна и разговаря с д-р Андреас Хьолшер (Dr. Andreas Hölscher), ръководител на отдел „Развитие и развой на продукти“ във Festo AG.Фесто е един от най-големите лидери в областта на иновациите в индустриалната автоматизация. Моля, разкажете ни за Развойния отдел на Festo в Германия.

 

Във Festo Германия работят близо 1500 опитни инженери, които се занимават основно с механични подобрения на пневматични продукти и електрозадвижвания. Отделно имаме обособени направления в развойния център, в който разработваме и допълваме нашите изделия с нови електрически и софтуерни компоненти, функции и възможности, особено от сферата на Интернет на нещата (IoT). Поради тази причина сме в процес на увеличаване на броя на софтуерните и електронните инженери по целия свят и най-вече тук, в България.

 

Какви са бъдещите цели и стратегии на Festo, касаещи Industry 4.0 в завода на бъдещето?

 

Увеличаващото се количество генерирани данни и интелигентни алгоритми, заедно с уеб и облачните технологии, ще създадат допълнителна стойност за клиентите ни в бъдеще. Заводите ще стават много по-свързани, като тази свързаност ще се осъществява от множество съвременни технологии. Така например всяка машина ще може да е свързана към съседната виртуално.


Нашата стратегия е всички продукти на Festo да станат дигитални и дигитално управляеми. Например пневматичните изделия, които можете да откриете във всеки един завод по света, ще имат електронно управление и ще могат да се настройват, управляват и адаптират много лесно.

 

В същото време непрекъснато разширяваме нашето портфолио от продукти и услуги чрез различни смарт приложения, които позволяват на клиентите да поддържат много по-лесно и удобно производствените операции и процеси.

 

Имат ли място технологиите за IoT сред вашите развойни интереси?

 

Вече има множество компании, които са насочили усилия към разработването на решения за Интернет на нещата и тъй като осъзнаваме необходимостта от подобни екосистеми, целта ни е да си партнираме с повече подобни фирми. Например такава глобална компания е Siemens и техният софтуер MindSphere, чрез който е възможно управлението на цели фабрики. Festo е член от борда на MindSphere World – световна организация, посветена на облачно базираната IoT операционна система MindSphere, и работи в много тясно сътрудничество със Siemens. Друг наш основен партньор е компанията Rockwell.


Така че основно нашият стремеж е да подготвим продуктите и решенията ни за IoT и да си партнираме с всеки по-голям играч в областта.

 

Какви са основните области за научно-изследователска и развойна дейност на Festo?

 

Основните области за научно-изследователска и развойна дейност са свързани с факта, че заводите ще стават все по-интелигентни. В тази връзка имаме много разработки в софтуерната електроника. Наскоро дори придобихме компания, специализирана в разработването на изкуствен интелект в Германия и всъщност вече прилагаме подобни технологии в нашите продукти, които позволят много по-добро управление на завода и по-високо качество на контрола. Освен това работим в тясно сътрудничество и с други компании от сферата на изкуствения интелект, с цел да разберем кои са най-подходящите решения за нашите продукти, които могат да направят автоматизацията по-лесна.

 

Какви са последните разработки на Festo за фабриката на бъдещето? Моля, посочете по-значимите от тях.


Една от най-новите разработки на Festo е терминалът Festo Motion Terminal, обединяващ 50 различни функции, чрез който могат да се управляват вентилите в пневматичните системи. За да се осъществи този контрол, Festo предлага различни приложения за смартфони. Това е сравнително нов продукт, който привлече сериозен интерес от страна на нашите клиенти по целия свят.


Допълнително предоставяме дигитални услуги и смарт приложения, които помагат на клиентите както за по-лесното интегриране на решенията на Festo, така и за осъществяване на мониторинг, планиране и поддръжка на машините в производството.

 

Една от последните ни разработки е софтуерът MyDashBoards – облачно базирана платформа, която подобрява производителността на потребителите, осигурява по-голяма прозрачност и подобрява възможностите на задвижванията Festo в клиентската система.


 

Как тествате продуктите? Какви са основните етапи, през които те минават, преди тяхното одобрение и реализирането им на пазара?

 

Всеки новоразработен продукт подлежи на тест, при който се изпитва неговата функционалност, т.е. дали извършва точно това, което му е заложено като технология. Те се изпитват на различни условия – като температура, удароустойчивост и т.н. За нас качеството е от изключителна важност.

 

В България производственото предприятие също разполага с тестова лаборатория и 90% от всички продукти, които се произвеждат тук, се тестват от опитни експерти и инженери, като, разбира се, отново се стремим да запазим високото ниво на качество, което поддържаме във всички наши заводи по света.

 

Някоя от тези иновативни разработки интегрирана ли е вече във фабрики в Германия или по света?

 

Festo Motion Terminal, както казах, е сравнително нов продукт и вече имаме много добри отзиви от няколко наши клиенти за него. Същото важи и за смарт приложението, което бе реализирано на пазара и което може да бъде изтеглено от App Store.


Как развойният екип на Festo получава вдъхновение за иновации и нови идеи?

 

Получаваме вдъхновение от различни източници – активно работим с няколко старт-ъп компании в областта на изкуствения интелект, роботизацията, управлението на качеството, от които всъщност черпим идеи. За развитието на софтуерното и електронно инженерство работим в тясно сътрудничество с компании от електронната индустрия. В областта на дигиталния бизнес основахме специално група в Германия, посветена на новите технологии и бизнес модели. Също така, имаме много активно работеща бионична мрежа за обучениe Bionic Learning Network, в която се опитваме да взаимстваме идеи от природни модели, пресъздавайки ги в нашите разработки – и технически, и концептуално.

 

Какви са плановете за развитие на развойно-технологичния център на Festo в София (TEC)?

 

Определихме София като ключова за стартирането на развойната ни дейност, тъй като България разполага с висококвалифицирани кадри в сферата на електрониката и софтуерното инженерство. През следващите години планираме значително увеличение на броя на служителите в развойния център на производственото дружество в България, като имаме идея той да се превърне в следващ по големина главен център за научно-изследователска и развойна дейност и иновации след този в Германия.


В момента в рамките на TEC в София се извършва развой на нови продукти от над 30 доказани механични и електронни инженери, отговарящи за целия процес от разработката и изпитанията до внедряването на новите продукти в производствения процес. Те ежегодно работят по над 40 развойни проекта. Очаква се през идните години техният брой да се увеличи значително.

 

Решенията за съвременна роботика заедно с интелигентен и интуитивен софтуер, както за компоненти, така и за уеб/облачни приложения, ще бъдат разработвани от разрастващия се в столицата развойно-технологичен център и ще допринасят за посрещане на нарастващите изисквания на клиентите на концерна.

 

Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи