Интервю

Инж. Георгиев от Индустриални роботи: Улесняваме експлоатацията на роботите, като изработваме допълнително оборудване

01.10.2018 г.

In Macedonian


Как се обслужва робот? Ами ако не работи? Нужни ли са специфични познания за експлоатацията на индустриални роботи? Всички тези въпроси вълнуват производителите, които се колебаят дали да направят следващата крачка към автоматизация и роботизация на дейността си, коментира инж. Николай Георгиев, управител на българската компания Индустриални роботи. С него Инженер.bg дискутира и защо някои предприятия все още се плашат от роботизацията и какво прави ръководената от него фирма, за да улесни максимално потребителите на роботи.


Господин Георгиев, има ли недоверие от страна на Вашите клиенти към инвестицията във вече употребявано оборудване?


Случва се да има такова недоверие. Но истината е, че то бързо се разсейва, когато споменем ценовия фактор. Цената на един употребяван робот е приблизително 30% от цената на нов.


Освен това е важно да се подчертае, че ние не продаваме просто оборудване „втора ръка“, а само рециклирани машини. Частите, които трябва да се подменят по съответната система, се подменят, след което задължително се пускат базови тестове. Едва когато всичко е проверено, машината отива на пазара.


Работим с утвърдени европейски компании, които извършват тази дейност и с които сме изградили взаимно доверие.


С какви други съмнения се сблъсквате от страна на българските производители, когато говорим за автоматизиране на процесите?


Често срещаме един вид „страхопочитание“ към роботизираните системи, както и известно съмнение дали дадено работно място да се замени с робот. Причина за това е мнението, че трябва да се наеме допълнителен служител, който да отговаря за работата му и да обслужва робота. При това той трябва да е с малко по-висока подготовка и квалификация. От тази гледна точка има фирми в малкия и среден бизнес, които още не са узрели за това.


А как ги убеждавате в обратното?


Реално подобен проблем почти не съществува. Веднъж настроена, машината работи самостоятелно. А ние предлагаме и сервизно обслужване.


Предприехме и още една допълнителна стъпка, за да улесним максимално клиентите ни – произвеждаме допълнително оборудване към работите, което свежда действията по експлоатацията на работите до натискане на няколко бутона. Така например, ако се изискват повече настройки, всяка програма се извежда на отделен бутон.


Това ни коства повече ресурси, но изключително много помага на клиентите ни.


Ако и Вие се вълнувате от света на роботиката, прочетете още от коментара на инж. Георгиев:


Инж. Н. Георгиев от Индустриални роботи: „Роботите заменят човешкия труд в изпълнението на непривлекателни задачи“

 

Инж. Георгиев: Фирма Индустриални роботи вече е ексклузивен представител на Han’s Robot за България и Македония


Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД , марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Индустриални роботи

Още от Машини, мех. системи