Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Г. Куфаров: За 15 г. като конструктор в Либхер-Транспортейшън Системс не съм идвал нито ден с нежелание на работа

17.05.2019 г.

Как протича работният ден на един машинен инженер с повече от 15 години професионален опит? Кои са препятствията, които се изпречват на пътя му, и как ги преодолява? Ако сте любопитни да научите отговорите на тези въпроси, точно като нас от Инженер.bg, то днешният материал е точно за вас! За нас е огромно удоволствие да стартираме нашата най-нова рубрика „Един работен ден на...“ именно с инж. Георги Куфаров от Либхер-Транспортейшън Системс Марица. Вижте какво разказа той пред екипа ни за работата и кариерата си в пловдивското предприятие.


Инж. Куфаров, здравейте, бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg.


Казвам се Георги Куфаров и съм възпитаник на Технически университет – София, специалност „Авиационна техника и технологии“. Към момента съм ръководител на прохождащия отдел „Бетонна техника“ в Либхер-Транспортейшън Системс Марица. Заемам тази длъжност едва от 4 месеца, но предишните 15 години също прекарах в компанията като инженер-конструктор.Да разбираме ли, че Вие сте тук още от създаването на дружеството?


Може да се каже – направлението стартира дейност преди 16 години, първоначално като част от Либхер-Хаусгерете Марица. Поради увеличения обем работа, различния тип продукти и производствените обеми, от есента на 2004 г. бяхме обособени като самостоятелно дружество. Първоначално изработвахме предимно охладителни системи за железопътната индустрия, но с течение на времето портфолиото ни се разшири и продължава да расте.


Как започва работният Ви ден?


Разбира се, с кафе. Моят работен ден всъщност започва малко преди официалния старт за колегите. Както вече споменах, отделът, който ръководя, тепърва започва дейността си. В момента прокарваме пътя за производството на бетоновози, които са част от продуктовата гама на Liebherr. Тук не говорим за установен и ясен производствен ритъм. Напротив – процесите и машините са неспецифични и нови, затова е моя работа да проверя дали сме готови да изпълним планираните задачи за деня. Използвам началото на деня, за да изясня картината в моята собствена глава, преди да пристъпим към изпълнение с целия ми екип.


Кои са основните дейности, които изпълнявате?


Абсолютно всичко, свързано с въвеждането на едно ново производство – в т.ч. планиране на производствените линии, закупуване и транспорт на необходимото оборудване, графици, съблюдаване на инвестиционния бюджет и мн.др.


Всичко е разнообразно, ново и много интересно и за мен е истинско удоволствие да навлизам все по-дълбоко в непознатата материя, вярвайки, разбира се, в добрите крайни резултати.


А кои са основните отговорности, които носите?


Отговорността за хората! Моя основна цел е всички да си тръгнат от работа живи и здрави.


С какво Вашата работа е важна за цялата компания?


Благодарение на това, което правим – и аз, и екипът ми, имаме възможността да привлечем още едно направление на Liebherr да инвестира в България. Дали ще се случи, какъв ще е размерът на инвестицията и на колко още хора в района ще можем да осигурим заетост, зависи от нашите резултати.


Към момента са планирани три инвестиционни стъпки, на всяка от които ще се наемат по 20 човека. Как ще се развие проектът в бъдеще, зависи от работата на отдела, за който нося отговорност.


Благодарение на високото качество на продуктите във всички направления на Либхер-Транспортейшън Системс Марица, централата в Германия ни се доверява и продължава да насочва нови продукти и процеси към България.


Разкажете ни повече за екипа, който ръководите.


Към момента е съставен от 9 човека с различна степен на образование и професии – шлосер, заварчик, бояджия, специалист „Производствено планиране“, мотокарист, инженер по заварки, който ще ръководи и производството на по-късен етап.


Отношенията между всички нас са такива, каквито лично аз си представям, че трябва да бъдат – като в едно семейство – максимално гладки, без пререкания. На всеки се случва да има проблем, но не съдиш човека заради това, а продължаваш да му имаш доверие, защото проблемите отминават и той отново може да даде 100% от себе си в работата.


Защо харесвате работата си?


Ще отговоря от гледна точка на предишната ми позиция, защото на настоящата съм от твърде кратко време. За 15 години като конструктор в Либхер-Транспортейшън Системс Марица не съм идвал нито ден с нежелание на работа. Дейността ми тук от самото начало бе свързана с това, което съм учил, и ми носеше удоволствие. Попаднах в току-що сформиран екип от прекрасни момчета, които си помагаха по всяко време.


Сега ще се опитам да постигна същото и в новото поприще. А дали „увлечението“ ми в новата сфера ще прерасне в дълготрайна „любов“, предстои да науча и аз самият.

 

Какво си казвате в края на работния ден?


Днес всички се тръгнаха живи и здрави, мога и аз да се прибера у дома!Кои са следващите лица в рубриката „Един работен ден на...“? Ще научите съвсем скоро. Следете Инженер.bg!


Повече информация за Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи