Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Павлов, технически директор в Трейс Ипома: Харесва ми да работя в компания, която се стреми да е на „гребена на вълната“

06.03.2020 г.


Какво е да изпитваш интерес към работата си в продължение на 20 години, въпреки всички трудности и предизвикателства, които срещаш. Да се стремиш да подобряваш работната среда, да изпробваш нови подходи, да даваш „зелена светлина" на нови идеи, да въвеждаш подобрени методи на работа и да си буквално на „ти“ с най-новите тенденции в производството. За екипа на Инженер.bg бе удоволствие да се срещне с инж. Александър Павлов, технически директор на Трейс Ипома АД, водещо предприятие в производството на пластмасови изделия и опаковки. Вижте какво разказа той за рубриката ни „Един работен ден на...“

 

Здравейте, инж. Павлов. Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?

 

Здравейте, казвам се Александър Павлов и заемам длъжността „Технически директор“ в предприятието. Подчинени са ми отделите „Поддръжка“ и „Технологичен“.

 

От колко време работите в Трейс Ипома?

 

От 20 години. Започнах като супервайзор в складовото стопанство и бях на тази длъжност около три години. След това станах супервайзор на производството и се занимавах с това да подсигуря производствения процес с необходимите суровини. Така постепенно, трупайки опит, стигнах и до настоящата си позиция.

 

Какво е образованието Ви?

 

Имам висше образование в Технически университет – София. Там завърших специалност „Технология на металите“.

 

Как започва вашият работен ден?

 

Първото нещо, което правим всяка сутрин, е екипна среща. Целите са две – първо, да видим дали има проблеми за разрешаване и да разберем какво се е случило през нощта, тъй като нашето производство е 24 часа, 7 дни в седмицата, и второ – да планираме дейностите за деня. Тази среща се прави с целия „Технически отдел“, с „Производствения отдел“ и с колеги от „Качествен контрол“.

 

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

 

Основната ми работа е свързана с отделите „Поддръжка“ и „Технологичен“, както и с доставчиците на оборудване, тъй като в предприятието постоянно сме в процес или на инсталация на нови машини и оборудване, или на поръчването и изработването на такова. Току що например, инсталирахме линиите за най-новите изделия, които ще изработваме. Все още правим проби с тях и правим настройки.

 

В същото време се занимаваме с усвояването на инвестициите, предвидени за тази година. Това е изключително важен процес за нас, но и доста сложен, тъй като работим с няколко доставчика на оборудване и комуникацията с тях трябва да бъде ясна, точна и унифицирана, така че накрая, когато всичко се достави тук, да пасне идеално и да няма несъвместимости. Аз съм в течение с цялата тази информация, като процесът на практика се ръководи от няколко колеги.

 

Това са изключително важни за фирмата дейности!

 

Ако аз и екипът ми си свършим добре работата, ще осигурим безпрепятствено и безпроблемно производство – компанията ще бъде ефективна.

 

Част от работата ни е свързана и с подобряване на работната среда и на условията във фирмата и се стремим към това постоянно.

 

Казахте, че два отдела са ви подчинени. Какви са отношенията в екипа ви?

 

Ръководя около 15 човека. Относно отношенията в екипа, те до голяма степен зависят от самите хора. С някои се работи по-лесно, с други – не толкова. Но смея да твърдя, че работим добре и се стремим да се усъвършенстваме.

 

Убедили сме се, че правилният начин на работа е с превенция на грешките, но понякога хората трудно се съгласяват, че трябва да работят в тази посока. Екипът ни е разнообразен – има и по-възрастни хора с повече опит, има и по-млади, дори студенти, които успяват да съвместяват работата с ученето.

 

Имате ли обучителна програма за новите колеги, които постъпват при вас?

 

Когато дойде нов човек, стига да полага усилия, останалите го приемат изключително позитивно. Ако е назначен в производството например, по-опитен служител от екипа отговаря за него в рамките на поне една седмица в редовната смяна. Наблюдава го, показва му как извършваме основните дейности. След като се уверим, че е подготвен, влиза в сменен режим на работа.

 

В отдел „Поддръжка“ прилагаме същия метод, като там отново е важно да сме сигурни, че новопостъпилият има необходимите знания, желание да работи и да се учи. Провеждаме и периодични вътрешнофирмени обучения, чрез които се стремим да повишаваме нивото на своята компетентност.

 

А как задържате младите дългосрочно?

 

Човек остава в нашия бранш, когато работата му е интересна.

 

Трейс Ипома е компания, която инвестира в технологично оборудване. Така винаги сме на „гребена на вълната“ и в течение с най-новото. Ако хората на ръководни позиции направят предложение, което успеят да защитят и обосноват пред Борда на директорите, собствениците на дружеството го реализират – било то ново оборудване, нова технология или оптимизация на процесите – всичко, което допринася за просперитета.

 

Именно тази свобода и стремеж към усъвършенстване действа стимулиращо както за новите, така и за дългогодишните служители.

 

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?

 

На първо място е вътрешният ми интерес към техниката и новостите в бранша. Работя с усещането, че моята работа допринася да се развиваме в положителна посока. Отново подчертавам, че тук, когато имаш идея, можеш да я приложиш и изпробваш, което е както предизвикателство към теб самия, така и проява на доверие и отговорност.

 

Какви са трудностите и предизвикателствата в дейността ви?

 

Денонощно срещам трудности и предизвикателства и те се изразяват в това всичко да е подсигурено по всяко време, защото производството е постоянен процес.

 

Какво си казвате в края на работния ден?

 

Зависи как е минал. В някои дни съм удовлетворен, в други – не. Но винаги се стремя към гладко и безпроблемно протичане на работния ден.

 

Повече информация за Трейс Ипома АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи