Интервю

Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

11.09.2019 г.

In Macedonian


За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие, устояло на икономическите и технологични перипетии на времето. Благодарение на ФАНУК България, екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98, която е специализирана в изработката на формови комплекти за стъкларската индустрия. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.Здравейте, г-н Палазов, бихте ли се представили за читателите на Инженер.bg?


Казвам се Ваньо Палазов и съм собственик и управител на фирма ИНХОМ-98 ООД.


Разкажете ни повече за Вашата компания.


Фабриката ни се намира в гр. Аксаково, близо до Варна. Компанията е единствен производител в България на формови комплекти за стъкларската опаковъчна индустрия, а именно форми за бутилки и буркани от стъкло. Проектираме и изработваме формови комплекти както за стандартни стъклени опаковки, така и за такива с уникален дизайн и разчупена форма. Изделията се изработват от специални марки чугун, бронз и специални материали, а технологията е създадена от нас. Благодарение на високото качество на продукцията и конкурентната цена, които постигаме, имаме доволни клиенти в 14 държави в Европа и Азия.

 

 

Кои са основните предизвикателства във Вашето производство?

 

Бих определил като такова постигането на конкурентна продукция, а това означава високо качество, спазване на договорените срокове и непрекъснато усъвършенстване. Конкурентите ни от Европа и Китай вървят напред с големи инвестиции. За да останем конкурентни на пазара, ние залагаме на непрестанна оптимизация на процесите, а през следващите години – и на все по-високо ниво на роботизация.


Какво оборудване на FANUC сте внедрили във вашето производство и как то допринася за дейността Ви?


Доверихме се на FANUC още при създаването на фирмата през 1991 г. Към днешна дата в производството сме внедрили 24 машини с ЦПУ на FANUC от общо 42 металорежещи машини, както и 5 машини FANUC ROBODRILL. Спокойно бих могъл да заявя, че на основата на ЦПУ FANUC е изградена нашата технологията за производство на форми.Доволни ли сте от оборудването на FANUC, което използвате?


Можем откровено и честно да кажем, че сравнено с други ЦПУ управления, това на FANUC е по-качествено и по-надеждно.


Фрезовите машините ROBODRILL, от своя стана,работят бързо, прецизно и ефективно. С тях рядко имаме каквито и да било проблеми, при това те се отличават с изключително висока производителност. 24 000 оборота на шпиндела на фрезова машина е нещо уникално. Те гарантират качеството на повърхностите и обемите за стъклените опаковки.


Освен ЦПУ и фрезови машини FANUC ROBODRILL, Вие използвате и сервизните услуги на ФАНУК България. Кои услуги, предоставени от сервиза на ФАНУК, са ви помогнали да управлявате успешно Вашето производство и да постигнете бизнес целите си?


Ние работим с непрекъснат цикъл на производство – 24 часа/7 дни в седмицата. Ето защо за нас е много важно машините да са изправни и да работят безотказно.


За да гарантираме минимални непланирани прекъсвания, всяка година сервиза на ФАНУК извършва профилактика на всички ЦПУ системи на FANUC и машините ROBODRILL във фирмата. За нас това е от ключово значение.


Новите машини имат гаранционен сервиз, който е по-скоро за успокоение, тъй като реално нямат нужда от такъв. На по-старите управления сме добавяли опции, за да се улесни работата на настройчиците. Понякога възникват проблеми, които решаваме с консултации по телефона, което е страхотна опция, тъй като се пестят време и средства.


Последно по какъв повод потърсихте помощта на сервиза на ФАНУК?


Правихмеремонт на една от машините ROBODRILL, която е на 11 години. Наложи се смяна на СВД на Х и У оси, поради увеличена хлабина. Трябва да подчертая, че след ремонта машината постигна параметри на нова, току що произведена машина. Изключително сме доволни от това.


Какви са Вашите впечатления от работата на сервиза на ФАНУК България?


Вече повече от 25 години използваме сервизните услуги на ФАНУК България и причините са повече от една. Изключително сме доволни от бързата им и навременна реакция. Резервните части също пристигат бързо, с високо качество са, а цената им е приемлива. Дават гаранция както за своя ремонт, така и за резервните части, които са вложени. За нас това е много важно.


Специалистите са компетентни, със задълбочени познания и висока квалификация. Но не само това прави съвместната ни работа ползотворна. Комуникацията с тях е изключително лесна. В чисто човешки план, в тяхно лице срещаме доверени колеги и партньори.Ще продължите ли да използвате сервизните услуги на ФАНУК България и защо?


Разбира се, ще продължим да разчитаме на сервиза на ФАНУК. Сътрудничеството ни е обещание за безаварийна и успешна работа на машините с марка FANUC.


За нас тази връзка е изключително важна. Тя позволява да се чувстваме спокойни, че каквото и да се случи, имаме зад гърба си доверен партньор, който ще ни помогне да преодолеем проблемите ни.


В края на разговора ни, предвиждате ли бъдещи инвестиции? Изобщо, какъв е пътят пред ИНХОМ-98 и къде е мястото на FANUC по него?


В момента е в строеж ново производствено хале, което ще ни даде възможност да увеличим производствения ни капацитет и същевременно да предложим по-добро и по-бързо обслужване на досегашните ни клиенти.


Инвестициите, които предвиждаме, включват и нови машини с ЦПУ FANUC, т.е. бъдещото развитие на фирма ИНХОМ-98 ще продължи да бъде тясно свързано с оборудването на FANUC и сервиза на Фанук България.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи