Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Иванов от Либхер-Транспортейшън Системс: Работя по дизайна на самолетни системи и това е вълнуващо!

25.10.2019 г.

 

 

 

 


Ако споменаването на термина „машиностроене“ извиква в съзнанието ви асоциации на шум и изцапани с масло ръце, бързаме да разрушим тази представа, като ви запознаем с днешния гост в рубриката ни „Един работен ден на...“. Екипът на Инженер.bg разговаря с инж. Явор Иванов – част от най-новия отдел на Либхер-Транспортейшън Системс, в който се прави не какво да е, а конструиране на самолетни системи. Вижте какво ни разказа той за работата на инженер-конструктора.


Здравейте! Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?


Здравейте, казвам се Явор Иванов и съм инженер-конструктор в Либхер-Транспортейшън Системс. По образование съм машинен инженер, завършил съм катедра Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост (МАХВП) към УХТ Пловдив, специалност Хранително машиностроене. Работя в компанията от около 1 година. От точно толкова съществува и отделът, от който съм част аз.


С какво се занимава този нов отдел?


Основната задача на конструктивния екип е да подпомага работата на немския завод Liebherr-Aerospace в Линденберг. В него се разработват, произвеждат и обслужват системи за управление и задвижване на летателни апарати, както и съоръжения за кацане – колесници и бордова електроника. В Либхер-Транспортейшън Системс тук, в България, ние работим с колегите си от Германия по различни проекти, свързани с производството на тези системи.


Как започва Вашият работен ден?


Започвам с приоритизиране на задачите за деня и преглед на пощата. След това съгласувам изникналите въпроси с мениджъра и колегите ми – тази стъпка е важна за гладкото протичане на деня и спазване на поетите срокове. После започва активният работен процес.


А какво включва той – какви са основните Ви дейности и отговорности?


Работим по чертежите на различни части, когато се налага промяна в геометрията или спецификацията им. Към момента сме ангажирани с няколко значими проекта за някои от големите ни клиенти. Например, една от задачите ни е свързана с част от хидравличната система на Airbus A330. Паралелно с това работим по инструкциите за производство и експлотация на системите за кацане. Също така, вече пресмятаме якостните натоварвания със специализиран софтуер. Започваме работа и по задвижването на колесниците на новия Boeing 777X.


Отговорностите, които носим като инженери, са високи. Съобразяваме изпълняваните задачи с вътрешно-заводските процедури. Част сме от инженерна верига, осигуряваща високо качество и безопасност на произвеждания продукт. И да не забравяме, че частите и системите, по които работим, се използват в управлението на голяма част от съществуващите и новите модели летателни апарати, които превозват пътници и товари по целия свят, във всеки един момент!


Защо според Вас работата Ви е важна за компанията като цяло?


Целият екип работи бързо и качествено. Стараем се от наша страна да не допускаме никакви компромиси, което подпомага цялостните процеси в завода в Германия. Благодарение на нашите усилия, проектите, по които работим, няма да търпи забавяния в общ план.

 

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?


От професионална гледна точка ми харесва да работя и да изучавам в детайли софтуерите, които използваме – CREO, CATIA и SmarTeam, едни от водещите софтуери за проектиране и симулация в света.


Аз съм все още нов член на екипа и съм впечатлен от възможностите за развитие, които предоставя фирмата – стига да имаш желание. Екипната атмосфера е допълнителен бонус.


Работата ми е интересна и вълнуваща, а обученията в завода в Германия са изключително полезни и предоставят невероятната възможност да се докоснеш до съвременното самолетостроене.


Какво си казвате в края на деня?


„Удовлетворен ли съм?“, това се питам.


И? Как си отговаряте?


В повечето случаи положително. Разбира се – не винаги, но това е само стимул да положа още повече усилия на следващия ден. Само така почивката след края на деня е истинска.


 

Повече информация за Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи