Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Костадинка Киттнер: „Вярвам, че младото поколение ще донесе свежата промяна в бизнес маниерите у нас“

12.07.2018 г.

Kонкуренцията играе водеща роля в пазарната икономика и не е тайна за никого, че именно това състезание на идеи, разработки, маркетингови и търговски стратегии движи бизнеса напред. Какво трябва да е отношението между конкурентите и доколко могат те да са полезни за собственото ни развитие? Отговор на тези въпроси даде за Инженер.bg г-жа Костадинка Киттнер, съосновател и управител на Киттнер Анлаген унд Машиненбау – водеща немска машиностроителна компания, която устоява на бизнес предизвикателствата у нас вече над 20 години. Производствените бази на предприятието са разположени в индустриалната зона на с. Калояново край Пловдив, а продукцията му се изнася в над 30 държави по целия свят.


Госпожо Киттнер, компанията Ви се занимава с проектиране, производство и монтаж на машини и съоръжения за различни индустрии. Това е тежка работа, изискваща прецизност и отговорност. Какво Ви зарежда в ежедневието, за да устоите на трудностите?


Най-голямото признание, което можеш да получиш в ежедневния работен процес, е конкурент да те препоръча на краен клиент. За Киттнер Анлаген унд Машиненбау това се случи два пъти в рамките на последните две седмици!


Разбира се, този факт може да означава много неща – но за нас важното е, че браншът ни следи отблизо и останалите компании оценяват нивото, на което работим.


А като човек, начело на производствено предприятие с толкова широк пазар, как гледате на конкуренцията?


Конкурентът не е враг! Дори напротив – освен коректив за развитието на бизнеса, той може да бъде и партньор. В нашата практика има редица случаи, при които с наши конкуренти от Германия сме изграждали чудесен екип, за да излезем заедно на чужди пазари и да сме достатъчно конкурентоспособни там.


Бизнес ситуацията се променя. Отношенията в даден бранш търпят развитие и все по-често се случва между сходни фирми да се изгражда доверие.


Какво имате предвид с думите, че ситуацията се променя? В какви аспекти и към по-добро ли върви браншът?


В България, в сектора машиностроене, а и в промишлеността като цяло, се използват все още стари прийоми. Поне такова е моето мнение. Но това, което наблюдавам, определено е положително развитие. А негов носител е най-вече следващото поколение специалисти, повечето от които са получили своето образование в чужбина. Това се вижда най-ясно в сериозните промени и в развитието на фирми, в които има свежи попълнения, носещи нови порядки и европейски маниер на работа.


Защо младите са носител на тази положителна промяна?


Разликата в мисленето на младите е огромна – както за самите производствени процеси, така и като отношение към персонала. Следващото поколение предприемачи има все по-засилен стремеж към задържане, подкрепа и стимулиране на служителите.


За да очакваме положителна промяна в бизнеса, не трябва да мислим „на дребно“. И аз вярвам, че нашите деца, които вече следват своя професионален път, ще ни научат на това.


Още за младите попълнения в сектора, образованието и подкрепата за бизнеса у нас четете в следващия коментар на г-жа Киттнер. Скоро в Инженер.bg!


Повече информация за Киттнер Анлаген унд Машиненбау ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи