Интервю

Костадинка Киттнер: Устойчивото производство е резултат от равностойното развитие на всички отдели в компанията

01.03.2018 г.

Киттнер Анлаген унд Машиненбау е немска машиностроителна компания, която оперира изцяло у нас вече повече от 20 години, като произвежда оборудване за автомобилната, фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост. Дружеството изнася продукция в над 30 държави на 6 континента. Eкипът на Инженер.bg се срещна с г-жа Костадинка Киттнер, съосновател и управител на компанията, за да ни разкаже как в продължение на десетилетия заедно с екипа ѝ са превърнали малката фирма в днешния еталон за качество, спечелил доверието на стотици клиенти по целия свят.


Госпожо Киттнер, компанията Киттнер Анлаген унд Машиненбау е утвърдено име в машиностроенето в Европа. Разкажете ни за началото – какви бяха първите стъпки на компанията?


Създадохме Киттнер Анлаген унд Машиненбау преди 23 години. И аз, и съпругът ми имахме опит в сферата на машинопроизводството. Това бе позната материя за нас и през 1998 г. решихме, че е назрял моментът да създадем собствен бизнес. Свързахме се със звеното за гражданско производство на ВМЗ - Сопот и това бе първата ни самостоятелна дейност.

Годините бяха преходни за българската икономика и когато започна приватизацията на държавните предприятия, ние се оказахме първата частна фирма, която купи част от заводите на ВМЗ – Сопот.


А къде се намира Киттнер на пазара към днешна дата?


Смея да твърдя, че днес ние сме едно от най-добрите машиностроителни предприятия в България. Работим почти изцяло за износ, а основният ни пазар е немският, което е факт с изключително значение за развитието на компанията ни.

Фирмите в Германия поддържат десетилетни традиции в най-висококачествената машиностроителна индустрия. Това „дърпа“ и нас нагоре. Върху произведени от нас детайли и възли стоят най-големите световни брандове, а това означава отговорност, високо ниво и непрекъснато усъвършенстване.


Как успявате да поддържате постоянно високо качество на продукцията?


Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Качеството се поддържа с ежедневен стремеж към постигане на най-добрите резултати. Но в този процес трябва да е дълбоко ангажиран целият екип – всеки служител да е мотивиран, подготвен и да притежава вътрешната необходимост да дава най-доброто от себе си.

По отношение на кадровата подготовка – служителите на компанията непрекъснато участват в различни вътрешни и външни обучения както у нас, така и в Германия. Така можем да гарантираме, че квалификацията на служителите ни е на световно техническо ниво. Ето защо едно от изискванията за инженерите в Киттнер е владеенето на чужд език.

За обучение в Германия изпращаме не само производствения персонал. Квалификационните курсове на мениджърския ни състав също се провеждат там. По този начин усвояваме европейските традиции и иновативните добри практики в управлението на дейността, на човешкия ресурс и на компанията като цяло.


Кой според Вас е факторът, без който би било невъзможно за компания като Вашата да върви напред?


През последните години Киттнер Анлаген унд Машиненбау се развива с толкова бързи темпове, че се налага понякога умишлено да ги забавяме.

Няма нищо по-хубаво от растежа на твоята собствена фирма, но за да е устойчив той се изискват много усилия и време, така че цялата компания да бъде способна да работи на по-висока „предавка“. Производството трябва да има капацитет да поеме нарастващия обем от работа. И тук идва ролята на средния мениджърски състав – ако той не стои плътно зад гърба на човека, който ръководи компанията, или на висшия мениджмънт, то нищо не може да се постигне.

Още веднъж подчертавам, че за да върви гладко производственият процес, е необходимо еднакво ниво на знания, способности и ангажираност на всички отдели.


А кога според Вас е преломният момент, в който висшият мениджмънт на едно предприятие стига до този извод и осъзнава важността му?


Според мен всичко е обвързано с оборота. Когато той расте, расте респективно и производствената работа, но не само. Трябва да се гарантира и по-висока сигурност по отношение на качеството на продукцията, на логистиката, на обучението на увеличаващия се персонал и т.н.


Говорейки за структурата на компанията – как и кога усетихте, че е необходимо да се изгради структура с повече от едно управленско ниво?


Една фирма трябва да има здрава основа – това се гради с години и коства много усилия. Но ако имаш амбициите твоето предприятие да се разраства, то трябва да може да функционира само, като жив организъм, без твоя постоянен контрол. Хората, стоящи начело на дадена фирма, трябва да си дават сметка, че носят отговорност за своите служители и за прехраната на техните семейства.

Когато усетиш, че вече не можеш да вършиш всичко сам, че не можеш да контролираш еднолично всеки процес във фирмата, то обезателно трябва да се премине към изграждане на среден мениджмънт. Да делегираш отговорности на твой служител е важна и нелесна стъпка. Това означава, че му имаш пълно доверие не само в ролята му на професионалист, но и в чисто човешко отношение.


А това е истинско предизвикателство?


Да, изграждането на един мениджър е предизвикателство. При нас този процес е свързан със сериозно обучение за това как се управляват хора, как се възлагат задачи. Когато някой от служителите ни стигне мениджърско ниво вече не се оценяват само резултатите от производството, но и т. нар. софтскилс (б.ред. личностни и бизнес умения). Респективно се променя и заплащането му.

Не е достатъчно преминаването на един курс, за да се осигурят всички тези качества и знания. Моят личен опит показва, че е необходима около година един нов мениджър да осмисли в дълбочина новите си задължения.


Още за вълнуващия бизнес свят на утвърденото машиностроително предприятие четете в следващия коментарен материал с г-жа Киттнер, скоро, в Инженер.bg.


Повече информация за Киттнер Анлаген унд Машиненбау ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи