Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Росана Дачева от MTG: „Знанията, уменията и експертизата правят личността незаменима в производството“

20.12.2018 г.

Задвижващата сила на всяка производствена компания е човешкият капитал. Но напоследък темата е щекотлива за българските предприятия, които срещат все повече трудности с намирането на точните специалисти за екипите си. През 2017 г. Центромет АД, завод във Враца, част от структурата на Метал Технолоджи Груп, бе обявен за Работодател на годината за Врачанския регион. Ето защо Инженер.bg потърси мнението на г-жа Росана Дачева, собственик и изпълнителен директор на индустриалната група. Поговорихме с нея за ценността на хората, за оптимизма и за бъдещото на българската индустрия.Госпожо Дачева, вече ни разказахте за пътя, по който Метал Технолоджи Груп върви. Казахте, че успехът идва, когато успееш да въвлечеш целия екип да следва добрите практики. Какво са за вас хората, които работят в MTG?


За мен хората са това, което поддържа една компания. Каквито и да са резултатите, какъвто и да е напредъкът, постигнат по отношение на производството или търговията, или технологичното развитие, то в края на деня са важни хората – личностите, които стоят зад тези успехи.


Дали ще имаме 3D принтери или най-модерния софтуер, то е необходим човек, който да ги използва. Необходим е специалист с точната квалификация, който да бъде поставен на правилното място, в правилния момент, така че техническите и технологични придобивки да имат смисъл.


Виждаме, че генерално индустрията търси път към все по-високи нива на автоматизация и дигитализация, за да се избегне субективната грешка. Една допусната човешка грешка в началото на даден процес например, се мултиплицира до края. Именно този факт прави хората най-важния фактор. Знанията, уменията, експертизата и персоналните качества правят личността незаменима в производствените процеси.


А какви хора, като професионализъм и лични качества, търсите в MTG?


При преценката ми за служителите разчитам преди всичко на интуиция. И с времето съм се убедила, че това е най-правилният метод, що се касае до човешките ресурси. Всеки път, когато съм правила компромис, пренебрегвайки вътрешното си усещане, се е оказвало грешка. Ето защо, вярвам на себе си и на това, което ми подсказва вътрешният глас.


А, ако говорим за конкретния подбор на кадри, то ние следим внимателно какво се случва на пазара на труда и се стремим да имаме наистина най-добрите кадри. Интересуваме се от всеки, проявил интерес към компанията, независимо дали позицията, за която кандидатства към момента, е свободна или не е.


Ценим преди всичко хора с интелект и желание за развитие.


С какво привличате хората да започнат работа при вас? В сегашните условия на пазара на труда конкуренцията е жестока.


За да привлечеш млади и качествени хора, е важен личният пример, а именно какви сме всички ние в компанията в този момент. С времето около името на фирмата се образува „ореол“. За него допринасят както настоящите, така и бившите служители. Ето защо трябва да се поддържа постоянно високо ниво.


Сблъсквала съм се с недоверие и разочарование, породени от една отминала епоха. И искам да покажа, че сега има промяна и тя е положителна. Затова сме отворили вратите на нашите предприятия за всички, които искат да видят каква е реалността при нас и как работим към ден днешен. Тази година успешно проведохме Дни на отворените врати и в трите ни завода и планираме да продължим тези инициативи и през 2019 г.


Как виждате развитието на индустрията у нас по отношение на кадрите?


На пазара вече навлиза един млад контингент, чиито представители са обикаляли света, учили са в чужбина и имат ясна представа и изисквания към това какво искат да работят. Така че, според мен, посоката е положителна.


Ако ние всички като работодатели следваме желанията си, няма как да не се случват нещата. Често пъти ми казват: „Ти гледаш оптимистично, както винаги“. Ако не съм оптимист обаче, е по-добре да „сложа катинара“ на фабриките и да си тръгна.


Оптимизмът дава вяра на хората, които работят за нас – той заразява.


Повече информация за дейностите и възможностите за развитие в Метал Технолоджи Груп АД, бихте могли да намерите на www.mtgbg.com и в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Метал Технолоджи Груп

Още от Машини, мех. системи