Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Росана Дачева от MTG: Успехът идва, когато целият екип е въвлечен в следването на добрите примери

13.11.2018 г.

In Macedonian   In Serbian


Тя е от хората, които заразяват с непринуденото си поведение и с усмивката си. Едва няколко минути след срещата с нея чувстваш, че е личност, която се раздава за нещата, които обича. Когато говори за Метал Технолоджи Груп (MTG), енергията просто блика от тъмните ѝ очи и от гласа ѝ. В една приятна и зареждаща среща с нея, г-жа Росана Дачева, собственик и изпълнителен директор на MTG, сподели пред Инженер.bg какви са тенденциите в развитието на металообработващата индустрия на местно и международно ниво, коментира създаването на устойчива компания и къде е мястото на Индустрия 4.0 в леярството.


Метал Технолоджи Груп е български холдинг, който обединява дейността на три утвърдени леярани – Осъм АД в гр. Ловеч, Алуком АД в гр. Плевен и Центромет АД в гр. Враца. Всяка една от тях използва различни технологии, а 90% от продукцията на дружеството е предназначена за износ. Начело на този „мъжки“ бизнес стои г-жа Росана Дачева.

 

Госпожо Дачева, Вие управлявате бизнес, в който традиционно преобладава мъжкото присъствие. Било ли е това пречка пред Вас и изобщо как се интегрира една жена в подобна обстановка?


Жените все повече успяват да доказват, че в много сфери, вече не съществува мъжка и женска среда, особено, когато става дума за нефизически труд. С времето успях да вляза в комфортната си зона тук, в MTG. Нашата компания държи на професионализма и личните качества, а не на пола. Ако някой има нужните желание за работа и квалификация, то няма значение дали е мъж или жена.


Говорейки за професионализъм, Метал Технолоджи Груп има над 20 години стабилни пазарни позиции и повече от 560 служители. Откъде черпите добрите практики и политики, за да постигнете този успех?


Живеем във време, в което информацията е широко достъпна. Принципите, добрите практики и примерите за работа и управление са навсякъде. Въпросът е друг – да успееш да въвлечеш хората си в тях и да ги ангажираш да ги следват.


Как става това? Със сърце. В MTG всеки служител усеща силата и уюта на останалата част от екипа и желанието нещата да се случват е общо. Напоследък обаче се опитвам да изчистя прекалената емоционалност от работата. Чуждите компании са добър пример в това отношение – те са прагматични, рамкирани и са доказали, че това е работещ начин да се върви напред.


Въпреки това, мисля, че трябва да има баланс – както във всичко останало. Моята лична емоция в работата винаги ще остане, най-малкото защото съм израснала с тези фабрики.


Имало ли е критични моменти за Метал Технолоджи Груп? Как компанията съумява да преминава през трудности и да продължи развитието си напред?


Леярството е труден бизнес. Но всеки бизнес е. Дали човек ще шие костюми, ще строи сгради или ще лее метални детайли – винаги е трудно. Въпросът е да се справяме, а ние за момента успяваме.


Голяма помощ са отношенията, които сме изградили с нашите клиенти. За нас те са не просто клиенти, а партньори, с които се развиваме заедно. Когато има падове, било то при нас или при тях, всеки винаги има една свободна ръка, която да подаде на другия, за да можем заедно да вървим напред. Тази идея е вложена и в мотото на холдинга: „Една група – много възможности“.


Днес непрекъснато говорим за Четвъртата индустриална революция и за дигитализацията на индустрията. Как това се отразява на производството във вашите заводи?


Пътят на автоматизацията и дигитализацията е неизбежен. Това е посоката, в която върви всеки тип дейност. Ние също се срещнахме, при това не от скоро, с Индустрия 4.0. MTG е сред първите компании в бранша у нас, които още преди години закупиха софтуер за 3D конструиране. Това е изключително важно за нашата работа, тъй като ни помага за прототипирането.


Тук може би трябва да разясним, че ние произвеждаме изделия по задание на клиента. Това означава, че ако нещо не е изработено прецизно или не отговаря на конкретното задание, то няма как и на кого да се продаде. Т.е. – трябва да сме перфектни. Именно тук се намесват съвременните технологии за 3D принтиране. Когато се усвоява едно изделие, то се дава на чертеж и ние трябва да преценим за коя технология е подходящо, да дадем предложение на клиента дали и как може да се оптимизира и едва след това да се пристъпи към изработката му. Без бързо и точно изготвяне на прототип, тези процеси се забавят и усложняват значително.


В момента тези технологии са достигнали до невероятни нива. Въпреки че сме доста по-консервативни като бранш, ние също следим тези технологии, за да сме конкурентни и да сме в услуга на нашите партньори.


В представяне на фирмата казвате, че повече от 90% от продукцията ви е предназначена за износ. Пазарите в кои държави сте застъпили най-силно?


Малкото, което продаваме в България, е обикновено на чужди компании. Покриваме широко европейския пазар, но продаваме и в далечни дестинации, като Индия, Китай, Мексико, Нова Зеландия и мн.др. Успяваме да спечелим партньори от цял свят благодарение на качество и коректност и може би на екзотиката на продуктите, която успяваме да постигнем.


Повече за създаването на успешен екип и за избора на кадри в MTG четете в следващата част от интервюто с г-жа Росана Дачева.


Повече информация за дейностите и възможностите за развитие в Метал Технолоджи Груп АД, бихте могли да намерите на www.mtgbg.com и в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Машини, мех. системи