Интервю

Силвана Георгиева от Строително оборудване ЕООД: „Търсим мотивирани специалисти с желание за развитие“

11.09.2017 г.


„Трудолюбие и желание да учат и да се развиват – това са качествата, които търсим приоритетно в кандидатите за работа или стаж”, заяви г-жа Силвана Георгиева, мениджър „Човешки ресурси” в русенската компания Строително оборудване ЕООД, част от Групата Атлас Копко. В интервю за Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ към ТУ – София, HR-специалистът споделя още, че що се касае до младите специалисти, тепърва започващи своя професионален път, очаква да види интерес към конкретната позиция, за която кандидатстват, както и достатъчни познания в сферата им на образование.


Българската фирма, която е част от структурата на международния гигант-производител на строителна техника, се занимава изключително с разработване, дизайн и монтаж на мобилни компресори, лека уплътнителна техника, разрушителни устройства и пътно-строителна техника, както и лека трамбовъчна техника за обработка на бетон.


„Строително оборудване ЕООД традиционно прави сериозни инвестиции в подобряване на условията на труд за своите служители. Имайки предвид естеството на работа, на първо място е безопасността по време на работния процес”, разказва г-жа Георгиева. По думите ѝ, развитието на бизнеса и постоянното разрастване на завода в Русе налагат една динамична работна среда. „Ние полагаме сериозни усилия в привличането на нови кадри, с желание за развитие, както и на постоянното усъвършенстване на дългогодишните ни служители”, допълва още тя.


Като мениджър на отдел „Човешки ресурси” г-жа Георгиева има точни изисквания за информацията, която трябва да се представи в документите за кандидатстване за работа или стаж в компанията. От CV-то на кандидата например, трябва ясно и изчерпателно да се разбират: средно образование, участие в други летни стажове и студентски бригади, разработени курсови/дипломни работи, ниво на владеене на английски език, получени награди и/или отличия, среден успех от обучението, интереси и хобита, предпочитан период на стажа.


„Мотивационното писмо също има голяма тежест. Когато чета, искам да видя собствения изказ и стил на потенциалния служител, а не преписан от интернет шаблон. Очаквам да разбера защо даденият студент проявява интерес точно към конкретния стаж”, коментира г-жа Георгиева.


След първоначалното пресяване по документи, идва моментът за интервю. Ето какво прави добро впечатление или пък не чак толкова: „По време на разговор се впечатлявам, когато видя пред себе си мислещ човек, който отговаря на въпросите конкретно, с примери, а не с общи изказвания. Това, което кандидатът категорично не бива да допуска, е вялост и неподготвеност”.


Госпожа Георгиева разказва и за последното интервю, което е провела: „Бях приятно изненадана, защото имах удоволствието да разговарям с мотивиран кандидат, с визия за себеразвитие. Освен това забелязах интерес към дейността на фирмата и трупане на практически опит”.


Повече информация за Строително оборудване ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Атлас Копко

Още от Машини, мех. системи