Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

 • Инж. Десислава Георгиева: Инженерната работа ни учи на бързи, точни решения и реална преценка

  Инж. Десислава Георгиева: Инженерната работа ни учи на бързи, точни решения и реална преценка

  Всяко начало е трудно, но с четене, учене, работа до късно и много, много упоритост професията може да се превърне в това, което не можеш да замениш с нищо друго на света. В това вярва инж. Десислава Георгиева от фирма Стам Лтд. А как се справя днес, когато е вече проектант със сериозен опит, майка на две деца, която практикува йога и непрекъснато търси нова и нова творческа енергия, ще Ви разкажем в днешното интервю от рубриката „Ако (не) бях инженер“.

 • Инж. Амелия Димитрова от Инженер.bg: Най-смелата ми мечта е да създам школа от технически журналисти на европейско ниво

  Инж. Амелия Димитрова от Инженер.bg: Най-смелата ми мечта е да създам школа от технически журналисти на европейско ниво

  Кой казва, че инженерството няма общо с изкуството, а камо ли пък с литературата? В Инженер.bg разбиваме клишета. Решихме да достигнем върха на колаборацията между инженерство и творчество – а именно техническата журналистика. Днес ще Ви запознаем с една дама-инженер, която твърди, че обича да излиза извън зоната си на комфорт. Затова я предизвикахме да застане от другата страна на микрофона. Скъпи читатели: съиздателя и главен редактор на Инженер.bg – инж. Амелия Димитрова.

 • Шиничи Танзава: FANUC разширява позициите си в Европа, като инвестира в сервиз и оборудване за Индустрия 4.0

  Шиничи Танзава: FANUC разширява позициите си в Европа, като инвестира в сервиз и оборудване за Индустрия 4.0

  FANUC Europe, която вече има значителен дял в европейския пазар на роботи, CNC контролери и машинно оборудване и предлага в Европа своите енергийно ефективни машини за леене под налягане Roboshot, има стратегическата цел да разшири позициите си чрез инвестиции в ноу-хау и сервизни услуги. „Господин Шиничи Танзава, президент и изпълнителен директор на FANUC Europe, споделя амбициозните планове на компанията и нейните най-нови бизнес модели“, информираха от ФАНУК България.

 • Милен Петров, производствен директор в БКК 95: „Ако трябва да избирам отново, пак бих станал инженер“

  Милен Петров, производствен директор в БКК 95: „Ако трябва да избирам отново, пак бих станал инженер“

  Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ще Ви срещнем с инж. Милен Петров, производствен директор в БКК 95 ООД, за да Ви разкажем защо е избрал именно тази професия и как преминава неговият работен ден. Ще разберем какво означава за него успешен край на работната смяна, как се справя с грижата за около 370 човека персонал и как ги мотивира всеки ден да вършат работата си с желание. И не на последно място, ще научим какви са неговите професионални мечти и как ги постига.

 • Инж. Илчев от Костал: „Най-голямото удовлетворение идва, когато осъзнаеш, че си станал по-добър в своята работа“

  Инж. Илчев от Костал: „Най-голямото удовлетворение идва, когато осъзнаеш, че си станал по-добър в своята работа“

  Работата в Костал България Аутомотив среща инж. Спас Илчев с екип, в който взаимната подкрепа е условие за отличното изпълнение на работните задължения, а предизвикателствата са част от създаването на иновативни решения за автомобилната индустрия и път към индивидуалното професионално израстване. За най-ярките щрихи от професионалните ангажименти на инженер-конструкторите в дружеството, както и за обучението на инженерните специалисти говорим днес с инж. Илчев.

 • Инж. Павлов, технически директор в Трейс Ипома: Харесва ми да работя в компания, която се стреми да е на „гребена на вълната“

  Инж. Павлов, технически директор в Трейс Ипома: Харесва ми да работя в компания, която се стреми да е на „гребена на вълната“

  Какво е да изпитваш интерес към работата си в продължение на 20 години, въпреки всички трудности и предизвикателства, които срещаш. Да се стремиш да подобряваш работната среда, да изпробваш нови подходи, да даваш „зелена светлина" на нови идеи, да въвеждаш подобрени методи на работа и да си буквално на „ти“ с най-новите тенденции в производството. За екипа на Инженер.bg бе удоволствие да се срещне с инж. Александър Павлов, технически директор на Трейс Ипома АД.

 • Инж. Иванов от Костал: Машиностроенето у нас има бъдеще – нека повече млади хора да инвестират в технически знания

  Инж. Иванов от Костал: Машиностроенето у нас има бъдеще – нека повече млади хора да инвестират в технически знания

  Ако сте инженер и всяка сутрин, отивайки на работа, първото, което виждате, са позитивни и усмихнати хора, то най-вероятно работите в Костал България Аутомотив. Точно като инж. Костадин Иванов – авиоинженер по образование и конструктор „Производствено оборудване поточни машини“ в пазарджишкия завод понастоящем – новият гост в рубриката ни „Един работен ден на...“. Подробности за работата в компанията и коментара на един млад инженер за техническото образование у нас, четете в следващите редове.

 • Инж. Борислав Борисов от БКК 95: „Интересът ми към инженерството започна от една брошура в кабинета по физика“

  Инж. Борислав Борисов от БКК 95: „Интересът ми към инженерството започна от една брошура в кабинета по физика“

  Как един млад човек, въпреки очакванията на семейството и приятелите си, от усилено изучаване на чужди езици в гимназията в крайна сметка става инженер? Това ще разберем от разказа на инж. Борислав Борисов от БКК 95 в рубриката на Инженер.bg, „Един работен ден на...“ днес. Ще научим още какво го е привлякло в инженерните науки и защо работата като конструктор-технолог в БКК 95 всъщност е точно „неговата“ работа, която върши с удоволствие от сутрин до мрак.

 • Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Когато бивш военен попадне в производствения отдел на голяма международна компания, ситуацията може да стане наистина интересна! Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ви срещаме с Васил Георгиев, началник смяна в Либхер-Транспортейшън Системс Марица, който ни разказа защо трябва да прекарваш обедната почивка с колегите си и колко е важно, когато възникне проблем, да не се пита „Кой?“, а „Защо?“. Вижте какво още сподели г-н Георгиев.

 • Инж. Маргарита Николова от БКК 95: Тайната на баланса между инженерната професия и семейството е отдаденост и в двете

  Инж. Маргарита Николова от БКК 95: Тайната на баланса между инженерната професия и семейството е отдаденост и в двете

  Какви са предимствата да си дама в един предимно мъжки свят – този на инженерите? Как уменията, старанието и концентрацията на жената-инженер ѝ помагат да се справя успешно както с работата, така и с грижата за семейството? Инж. Маргарита Николова, част от екипа на БКК 95 ООД, застана пред Инженер.bg, за да даде отговор на тези и много други въпроси и да разкаже какви са целите и мечтите ѝ в професионален план, както и как успява да ги постигне? Ето какво още сподели тя с нас.

Още от Машини, мех. системи