Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

 • Инж. Георгиев от Костал: „Избрах да работя тук заради високите стандарти за качество, които компанията поддържа“

  Инж. Георгиев от Костал: „Избрах да работя тук заради високите стандарти за качество, които компанията поддържа“

  Компании като Костал България Аутомотив се стремят да привличат не само висококвалифицирани, но и креативни специалисти с желание да творят бъдещето на автомобилостроенето. Какво разказа пред екипа ни Димитър Георгиев – инженер-конструктор „Инструментална екипировка“ в Костал за своята отговорна, но едновременно с това изпълнена с вълнуващи предизвикателства работа, ще Ви разкажем в следващите редове...

 • Инж. Петя Симеонова от БКК 95: „Нашият стремеж е да сме конкурентни на европейските производители“

  Инж. Петя Симеонова от БКК 95: „Нашият стремеж е да сме конкурентни на европейските производители“

  Работата в сферата на машиностроенето е истинско вдъхновение за инж. Петя Симеонова, инспектор „Качество и контрол“ в БКК 95. Усеща професионалния път, който е избрала като призвание и това продължава да подхранва блясъка в очите ѝ, а тя не спира да мечтае за следващите стъпки в развитието си. Повече за работния ден и привързаността ѝ към инженерната професия, ще научите от самата нея в качеството ѝ на гост в рубриката ни „Един работен ден на...“.

 • Петя Аврамова от Винербергер: Инженерите поддържат жизнените функции на производствените предприятия

  Петя Аврамова от Винербергер: Инженерите поддържат жизнените функции на производствените предприятия

  Идеален кандидат за работна позиция? Да, съществува. Но да го превърнеш в идеалния служител е двустранен процес, който изисква време и ангажираност. Следвайки това правило, Петя Аврамова успешно ръководи „Човешките ресурси“ на две от дружествата на Групата Винербергер в България. Защото за нея работата на HR е „храна“ за мозъка, която я стимулира да търси непрекъснато по-добри решения. Вижте какво разказа още г-жа Аврамова за рубриката „Един HR попитал един инженер…“.

 • Борислав Немски от Айгер Инженеринг: Професията на инженер ме учи, че всичко си има логика и може да бъде поправено

  Борислав Немски от Айгер Инженеринг: Професията на инженер ме учи, че всичко си има логика и може да бъде поправено

  Той мечтае за патент на техническо изобретение с неговото име, а отговорите на инженерните проблеми, които възникват в работния му ден, намира докато… готви. Защото всъщност инженерът и готвачът имат много общо – „и двамата правят нещо неповторимо, на което хората се радват“. Представяме Ви инж. Борислав Немски – старши дизайнер „Механика“ в отдел Инженеринг на машиностроителната компания Айгер Инженеринг. Вижте какво още разказа той за шареното инженерно ежедневие.

 • Инж. Десислава Георгиева: Инженерната работа ни учи на бързи, точни решения и реална преценка

  Инж. Десислава Георгиева: Инженерната работа ни учи на бързи, точни решения и реална преценка

  Всяко начало е трудно, но с четене, учене, работа до късно и много, много упоритост професията може да се превърне в това, което не можеш да замениш с нищо друго на света. В това вярва инж. Десислава Георгиева от фирма Стам Лтд. А как се справя днес, когато е вече проектант със сериозен опит, майка на две деца, която практикува йога и непрекъснато търси нова и нова творческа енергия, ще Ви разкажем в днешното интервю от рубриката „Ако (не) бях инженер“.

 • Инж. Амелия Димитрова от Инженер.bg: Най-смелата ми мечта е да създам школа от технически журналисти на европейско ниво

  Инж. Амелия Димитрова от Инженер.bg: Най-смелата ми мечта е да създам школа от технически журналисти на европейско ниво

  Кой казва, че инженерството няма общо с изкуството, а камо ли пък с литературата? В Инженер.bg разбиваме клишета. Решихме да достигнем върха на колаборацията между инженерство и творчество – а именно техническата журналистика. Днес ще Ви запознаем с една дама инженер, която твърди, че обича да излиза извън зоната си на комфорт. Затова я предизвикахме да застане от другата страна на микрофона. Скъпи читатели: съиздателя и главен редактор на Инженер.bg – инж. Амелия Димитрова.

 • Шиничи Танзава: FANUC разширява позициите си в Европа, като инвестира в сервиз и оборудване за Индустрия 4.0

  Шиничи Танзава: FANUC разширява позициите си в Европа, като инвестира в сервиз и оборудване за Индустрия 4.0

  FANUC Europe, която вече има значителен дял в европейския пазар на роботи, CNC контролери и машинно оборудване и предлага в Европа своите енергийно ефективни машини за леене под налягане Roboshot, има стратегическата цел да разшири позициите си чрез инвестиции в ноу-хау и сервизни услуги. „Господин Шиничи Танзава, президент и изпълнителен директор на FANUC Europe, споделя амбициозните планове на компанията и нейните най-нови бизнес модели“, информираха от ФАНУК България.

 • Милен Петров, производствен директор в БКК 95: „Ако трябва да избирам отново, пак бих станал инженер“

  Милен Петров, производствен директор в БКК 95: „Ако трябва да избирам отново, пак бих станал инженер“

  Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ще Ви срещнем с инж. Милен Петров, производствен директор в БКК 95 ООД, за да Ви разкажем защо е избрал именно тази професия и как преминава неговият работен ден. Ще разберем какво означава за него успешен край на работната смяна, как се справя с грижата за около 370 човека персонал и как ги мотивира всеки ден да вършат работата си с желание. И не на последно място, ще научим какви са неговите професионални мечти и как ги постига.

 • Инж. Илчев от Костал: „Най-голямото удовлетворение идва, когато осъзнаеш, че си станал по-добър в своята работа“

  Инж. Илчев от Костал: „Най-голямото удовлетворение идва, когато осъзнаеш, че си станал по-добър в своята работа“

  Работата в Костал България Аутомотив среща инж. Спас Илчев с екип, в който взаимната подкрепа е условие за отличното изпълнение на работните задължения, а предизвикателствата са част от създаването на иновативни решения за автомобилната индустрия и път към индивидуалното професионално израстване. За най-ярките щрихи от професионалните ангажименти на инженер-конструкторите в дружеството, както и за обучението на инженерните специалисти говорим днес с инж. Илчев.

 • Инж. Павлов, технически директор в Трейс Ипома: Харесва ми да работя в компания, която се стреми да е на „гребена на вълната“

  Инж. Павлов, технически директор в Трейс Ипома: Харесва ми да работя в компания, която се стреми да е на „гребена на вълната“

  Какво е да изпитваш интерес към работата си в продължение на 20 години, въпреки всички трудности и предизвикателства, които срещаш. Да се стремиш да подобряваш работната среда, да изпробваш нови подходи, да даваш „зелена светлина" на нови идеи, да въвеждаш подобрени методи на работа и да си буквално на „ти“ с най-новите тенденции в производството. За екипа на Инженер.bg бе удоволствие да се срещне с инж. Александър Павлов, технически директор на Трейс Ипома АД.

Още от Машини, мех. системи