Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

БР Техника: Ходовите винтове PLSA на Bosch Rexroth са олицетворение на силата на планетарните механизми

01.04.2020 г.


Те не идват от друга галактика, но са с класи над другите – продуктовата линия от планетарни винтови механизми PLSA на Bosch Rexroth постига показатели по натоварване два пъти по-високи от други, предлагани на пазара системи с предварително натягане. „Това увеличава експлоатационния живот на устройствата до осем пъти. Bosch Rexroth предлага разнообразни PLSA задвижвания, които са познати още като ходови винтове, и намират приложение за прецизно преместване на големи товари“, информираха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.Когато започваме да проектираме една машина, в много случаи не знаем окончателната форма на крайното изделие. Това звучи ли ви познато? Пред този проблем се e изправила и датската компания Solomatic, производител на машини със специално предназначение. Конструкторите търсили гъвкаво решение за машина, която реже и огъва гумени уплътнения и ги монтира върху алуминиеви направляващи. Системата трябвало да осигурява максимална мощност в минимално пространство. Планетарните винтови двойки PLSA на Rexroth се оказали точно това, което Solomatic търси и дори ги предпочита пред конвенционални решения, когато са в комбинация със серводвигател. Защо? Отговорът на Solomatic е – повече гъвкавост, по-малко изисквания за пространство и значително по-ефективна работа с намаляване размера на необходимите ресурси“, поясниха от БР Техника.


Разликата е в детайлите


Основният принцип на планетарната ролково-винтова двойка на Rexroth е лесно обясним – ролковите ходови винтове със сателити като подвижни елементи преобразуват въртящото движение в линейно или обратното. „Основното предимство на планетарните ходови винтове пред сачмено-винтовите двойки е фактът, че те изискват много по-малко пространство, но са в състояние да предават същото усилие“, коментираха от БР Техника.


В планетарните винтови задвижващи механизми PLSA на Rexroth 11 сателита се въртят около винта. Такова изпълнение води до големи контактни зони по отношение на размера на устройството и в същото време позволява много по-голяма гъвкавост. Единичните гайки, независимо дали са цилиндрични или с фланец, се предлагат както с аксиален луфт, така и в изпълнение с предварително натягане.


Това, което прави системата специална, е дефинираното предварително натягане с единична гайка, като такава конструкция е уникална за момента на пазара. Това води до работна товароносимост, която е два пъти по-висока и експлоатационен живот, който е осем пъти по-дълъг от този на конвенционалните системи. Подобни характеристики са особено важни за приложения с къси работни ходове, например нанасяне на вискозни лепила и уплътняващи материали в автомобилната промишленост или по време на фрикционни заварки. Но PLSA имат много повече възможности.Максимална производителност и в най-малките пространства


Заедно с шведската машиностроителна компания Ortic, Rexroth разработи цялостно електромеханично решение за мобилна машина за 3D огъване на ламарина, която гъвкаво може да оформя метални листове с дължина до 150 m в една операция. Планетарният ходов винт PLSA е ядрото на машината. С максимална скорост до 50 m/min и динамична товароносимост до 544 kN, той играе ключова роля в прецизното позициониране на ролките и повторяемостта на операциите. В случая със системата на Ortic, PLSA са интегрирани като част от цялостно решение, включващо профилни направляващи, сачмено-винтови двойки и електромеханични цилиндри. Заедно тези компоненти постигат най-високите възможни показатели на сила, скорост и прецизност.


Прецизно производство, бързи доставки


PLSA механизмите впечатляват не само с гъвкавостта си, но и с дългия си експлоатационен живот и качеството. Например, винтовете се произвеждат като неутрални по отношение на използваните от клиента ролки и след това се складират. За разлика от това, Rexroth използва най-новото поколение планетарни шлифоващи машини, като винтовете, гайките и сателитите се произвеждат поотделно. Това не само води до значително намаляване на времето за доставка, но също така позволява да се произвеждат специфични за клиента планетарни ходови винтове в зависимост от местоположението.


„За потребителите, които търсят планетарни ходови винтове, Bosch Rexroth препоръчва разработения PLSA конфигуратор. Той ги води през всички опции с помощта на изображения, така че след това те могат да прехвърлят конфигурираните модули директно в eShop с едно щракване на мишката, където получават директно цената и времето за доставка“, заявиха в заключение от БР Техника.


Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Още от Машини, мех. системи