Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Новини

Ново поколение режещи инструменти на Iscar за съвременни обработващи центри

14.12.2019 г.


Индустрията се нуждае от бързи и ефективни решения за масово производство. Новото поколение многошпинделни обработващи центри са разработени с оглед на това да отговорят на тези потребности, като увеличават производителността чрез едновременна обработка на от две до четири заготовки. „Инструментите на Iscar, които са предназначени за прецизна обработка с високо качество на повърхността и минимално време за монтаж, са разработени специално за центри от такъв тип“, информираха за Инженер.bg от Искар България.

 

Производителите на инструменти трябва бързо да се адаптират към повишените темпове на развитие на аерокосмическата, авиационната и медицинската индустрия, в които се изисква ефективна обработка на термоустойчиви материали. В частност едно от решенията включва използването на охлаждаща течност под високо или свръхвисоко налягане директно в зоната на рязане, което повишава производителността и подобрява отвеждането на стружките. На вертикалните обработващи центри се извършват различни операции за производство на детайли за хидравличната и автомобилната промишленост, като тяхното значение за повишаване на производителността не трябва да се подценява.


Инструменти за многошпинделни обработващи центри


Многошпинделният обработващ център спестява подово пространство в производствените помещения и намалява необходимостта от складови наличности на инструментална екипировка. Той работи с комбинирани инструменти за последователни операции и намалява времето за позициониране на детайла, тъй като се използва един и същ инструмент за всеки шпиндел. “Основната цел на многошпинделните центри без компенсация по оста Z е опростяване на регулирането на осите, което е необходимо за постигане на прецизност по дължина. Това осигурява повторяемост при обработката на детайлите на всички шпиндели и намаляване на машинното време, благодарение на по-прецизните проходи на режещия инструмент”, поясниха от Искар България.


Съществуват няколко начина за постигане на тази цел:


 - Дистанционни пръстени, които обикновено се използват за челните фрезери. Те представляват елементарен метод за регулиране на дължината;

 - Регулируеми клинови захвати на вложките за фино струговане с препокриване (понякога като допълнение към дистанционните пръстени). Използват се обикновено за челно фрезоване при финишни операции;

 - Инструменти за пробиване и разстъргване на отвори с точна дължина, която може да се регулира с помощта на блоково устройство (с опция за радиално регулиране). При обикновените твърдосплавни глави инструментът може да бъде поставен в регулируем държач;

 - Комплексни инструменти с различни приспособления, които могат да бъдат комбинирано регулирани по всички (или няколко) по-горе упоменати методи.


Сложните технически системи, които трябва да отговарят на всички изисквания на потребителите, предполагат допълнително време и човешки ресурс за асемблиране и прецизна настройка.

„Като един от водещите производители на режещи инструменти и аксесоари, ISCAR предлага напълно асемблирани, регулирани и балансирани инструменти“, допълниха от Искар България.


Приложения с използване на минимално количество смазка


Технологията за минимално количество смазка (MQL) се прилага широко в многошпинделните центри, тъй като помага за решаване на проблема с изтичане на течност от машината и не изисква допълнително оборудване за връщане на охлаждаща течност. MQL поддържа състоянието на центъра при непрекъсната експлоатация, подобрява качеството, формирането, отвеждането и рециклирането на стружките и представлява екологична технология, която не вреди на околната среда.


Инструменти с подаване на охлаждаща течност под високо налягане


Използването на охлаждаща течност под високо налягане при прорязване на канали и отрязване осигурява отлично надробяване на стружките на всички материали, намалява или дори премахва натрупването им върху режещия ръб, особено при обработване на неръждаема стомана и термоустойчиви сплави. „Компанията ISCAR е проектирала широка палитра от инструменти с подаване на охлаждаща течност под високо налягане, които са с различни размери, адаптери и комуникации за машинен интерфейс“, коментираха от Искар България.

 

 

Системите MODULAR-GRIP за подаване на охлаждаща течност под високо налягане са разработени, за да намалят разходите за поддържането на складови наличности от инструменти. Принос за тяхната разработка има дългогодишният опит с водещи производители на обработващи центри. Това сътрудничество води до разработването на стандартни серии от специализирани инструменти за всеки машинен интерфейс, например VDI, лястовича опашка (DT), CAMFIX и широка гама от специфични интерфейси. „Обработващите центрове с ЦПУ управление и револверни глави използват различни интерфейси и често се нуждаят от настройка на подаването на инструмента. Отговорът на ISCAR на тези изисквания е серията инструменти JHP Multi Connection (MC) за струговане, рязане, прорязване на канали и нарязване на резба, монтирани на държачи с подаване на охлаждаща течност под високо налягане през специален канал в долната част. Те осигуряват бързо и надеждно стягане и се използват широко от европейски, японски, корейски, американски, китайски и тайвански производители на обработващи центри“, допълниха от Искар България.


Серията инструменти Multi Connection (MC) JHP позволява както закрепването към държача на инструмента за бърза смяна, така също и директно към револверната глава с различни връзки за подаване на охлаждащата течност. Инструментите с подаване на охлаждаща течност под високо налягане (JHP) осигуряват висока производителност, дори при нормално налягане на охлаждащата течност.

 

 

Специфики на UHP решения


Инструментите с подаване на охлаждаща течност под свръхвисоко налягане (UHP) улесняват ефективната обработка на титаниеви и термоустойчиви материали, използвани от аерокосмическата индустрия, като поддържат обработка с малки размери на стружката. ISCAR предлага разнообразие от специални UHP решения за различни видове машинни интерфейси и различни приложения.


Инструменти с присъединителна връзка CAPTO без устройство за автоматична смяна на инструмента (ATC)


„Револверните глави на обработващите центри могат да бъдат оборудвани с инструменти без ATC. По този начин се произвеждат инструменти с минимално подаване. Това, от своя страна, увеличава прецизността и стабилността на процеса на обработка и намалява разходите за производство на инструменти. ISCAR е разработила специални заготовки CAPTO без фланец или вътрешна резба за ATC, специално за производството на тези видове инструменти“, поясниха в заключение от Искар България.

 

Информация за фирма Искар България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Iscar, Искар България

Още от Машини, мех. системи