Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ с коментар за интелектуалната собственост при 3D принтирането

07.05.2020 г.


3D принтирането се доказа като една от най-обещаващите модерни технологии, особено след като се намеси в борбата с COVID-19, облекчавайки кризата с липсата на медицински консумативи на много места по света. Спомняте ли си обаче случая, в който група доброволци произведоха за италианска болница крайно необходими клапи за апарати за изкуствено дишане с 3D принтер. Въпреки благородната кауза, правният скандал бе налице и имаше опасност доброволците да бъдат осъдени от оригиналния производител на клапите. За да внесем повече яснота за потенциалните проблеми, които 3D принтирането може да донесе на индустрията от гледна точка на интелектуалната собственост, се обърнахме към специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. Ето какво разказаха те пред екипа на Инженер.bg…Един 3D принтиран продукт би могъл да бъде защитен от един или повече обекти на интелектуалната собственост, предлагащи различни видове закрила. С регистрация на патент или полезен модел се защитават иновативни решения и технологии, съдържащи се в даден продукт. С регистриран (а в редки случаи и с много по-късо действие и нерегистриран) промишлен дизайн се защитава видимият външен вид на продукта или част от него“, посочиха от патентното бюро. Отделно, авторското право, което възниква автоматично и не изисква регистрация, защитава произведения, резултат на творческа дейност – това обикновено не би включило самия 3D принтиран продукт, но би включило неговите чертежи.


Специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ са на разположение за консултация на email: office.sofia@benatov.biz и телефони: 02/9733610, 02/9712799, 02/9733603.


 „За съжаление, законът не предвижда облекчения за нарушения във форсмажорни обстоятелства. Държим да отбележим, че всяка индивидуална ситуация има своите собствени факти и изисква отделен анализ“, подчертаха експертите.Как да намалите риска от извършване на нарушение?


1. Като произвеждате продукт с разрешението на правопритежателя. Например HP безплатно предлага на своя уебсайт различни дизайни за 3D принтиране на защитни консумативи за борба с пандемията.


2. Като произвеждате продукт, който няма закрила в България. Закрилата на обектите на интелектуалната собственост е териториална и ограничена във времето. Дали има такава закрила може да се провери в регистрите на Патентно Ведомство, службата за интелектуална собственост на ЕС и Световната организация по интелектуална собственост.


3. Като произвеждате свой собствен продукт, за когото сте проверили, че не нарушава чужди права.


4. Като не използвате чужди чертежи без разрешение. Както споменахме, чертежите са обекти на авторско право, и тяхното неправомерно използване би било пиратство.


5. Като произвеждате продукт, който не подлежи на закрила от дизайн. „Не подлежат на защита продукти, чиито форма или външен вид произлизат единствено от техническата функция на продукта или от необходимостта продуктът да се свърже с друг продукт, за да може да изпълнява функциите си. Такива части биха могли да се 3D принтират без проблеми, но само ако не са защитени с друг вид обект на интелектуалната собственост, например патент“, поясниха от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.6. Когато чужд продукт е защитен с дизайн или триизмерна марка – като промените продукта така, че в новата си форма той да не е еднакъв или твърде подобен на оригиналния. „Както вече споменахме, в такива случаи става въпрос за защита на външния вид, а не функцията на продукта. Ако може да се постигне същата функция с друг външен вид, няма да бъде нарушен промишленият дизайн или триизмерната марка на оригиналния продукт, а и потенциално би могъл да се регистрира и нов дизайн от самия 3D производител“, уточниха от патентното бюро.


За сметка на това, ако продуктът е защитен от патент или полезен модел, промяна във външния вид няма да преодолее тази закрила. Патентът и полезният модел защитават технологията и функцията на продукта и ако те са налице, ще се извърши нарушение. По същия начин, дори да създадете ваш собствен продукт, ако той включва патентованите технологии, това ще бъде нарушение“, предупредиха експертите.


Информация за патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, freepik.com, pixabay.com

Още от Машини, мех. системи