Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Содибул: Създавайте сложни шприцформи със серията OPM на Sodick, обединяваща 3D принтер и високоскоростна фреза

29.05.2020 г.


Разработвайки машините OPM250L и OPM350L, които съчетават в себе си 3D принтер и високоскоростна фреза, японската компания Sodick предостави на потребителите завършено технологично решение тип „всичко в едно“. „Серията OPM включва иновативни производствени системи, способни да създават метални шприцформи за отливки от пластмаса, състоящи се само от една част, като съществено променя начина на тяхното производство. С повишената производителност, намалено време за изпълнение на поръчката и значително понижение на разходите, системата постига нива на ефективност, които не са възможни с конвенционалните системи за производство“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, която предлага машините на Sodick в България.

 

 


 

Sodick осигурява комплексна поддръжка на всички технологични процеси – от проектирането до отливането на изделията, свързвайки отделните етапи посредством иновативни технологии, включително електроерозийни машини за нишкова и обемна ерозия, шприцмашини и обработващи центри. Съчетаването на процесите на адитивно-лазерно производство на детайли, инструментална екипировка и високоскоростно фрезоване в един обработващ център позволява създаването на сложни шприцформи с висока степен на свобода, както и извършването на висококачествена финишна обработка, която не е възможна чрез конвенционалните методи на металообработка.Двата модела, OPM250L и OPM350L, съчетават напълно автоматизиран адитивно-лазерен 3D принтер, използващ метален прах, и високоскоростен (45 000 min-1) фрезоващ център в една уникална машина. В работната камера на принтера металният прах се наслоява равномерно чрез лазерно синтероване. Принтерите на Sodick са с Yb-лазер (б.ред. фиброоптичен лазер, използващ итербий) с мощност до 500 W. Голямата мощност на лазера позволява повишаване на скоростта на 3D печата. Принтерът може да отпечатва метални детайли с изключително сложна геометрия, които трудно или дори невъзможно ще бъдат произведени по друг начин. Интегрираният високоскоростен фрезоващ център (45 000 min-1) не само придава на детайлите търговски вид, но и дава възможност за изработка с изключителна прецизност и огледални повърхности както от външната, така и от вътрешната страна на детайла, което не може да се постигне само чрез адитивно производство. Това е много важно за предотвратяване на корозия, запушване, счупване и гарантиране на дълга и безпроблемна експлоатация на активните форми на шприцформите. Машините са с устройство за автоматична смяна на инструмента (ATC) и устройство за автоматично измерване на дължината, което позволява непрекъсната автоматизирана работа за дълъг период от време.

 

 

Sodick със собствени разработки на ново CNC управление и специална CAM система „OS-Flash“

След проектирането на шприцформата с CAD софтуер, който позволява 3D проектиране на охлаждащите канали, се извършва симулация на температурните промени на пластмасата с помощта на CAE система. След това оптимизираните 3D CAD данни се зареждат в специалната CAM система „OS-Flash“, която създава CNC програмата, и директно я прехвърля към CNC модула LR4RP.


 

Контролер за движение K-SMC на Sodick

Контролерът K-SMC Sodick управлява прецизните движения на линейния двигател в съответствие с командите от CNC устройството. „Контролерите са собствена разработка на Sodick и гарантират надеждно управление на двигателите за постигане на висока скорост и ускорение, както и точно позициониране“, допълниха от фирма Содибул.

Машините са решени конструктивно с високопроизводителни линейни двигатели, разработени и произведени от Sodick, които заместват задвижващите сачмено-винтови двойки с надеждна система за директно задвижване. Тези линейни двигатели поддържат неограничено време прецизното движение без мъртъв ход по осите, което е невъзможно при конвенционалните системи за задвижване с винтови двойки. Конструкцията на машините пести работно пространство благодарение на разполагането на задвижващите оси за високоскоростно фрезоване и лазерна обработка в компактна структура.

 

Серията OPM на Sodick е революция в производството на шприцформи

Когато пластмасовите изделия се изработват от шприцмашини, производителността значително се влияе от конструкцията на използваната шприцформа. В този аспект контролът на температурата във формата винаги е от критична важност. „Високопрецизната обработка на външната форма, която включва дълбоки процепи и високи ребра, както и тази на вътрешната спирална конструкция, сега се извършват само с една машина. Серията OPM позволява изработването на шприцформи с триизмерни охлаждащи канали със свободно вътрешно разположение“, коментираха от фирма Содибул. Това способства за постигане на свръхвисока скорост за един работен цикъл на шприцмашината, която е невъзможна за постигане при използване на конвенционална шприцформа. Тези подобрения на технологичния процес са допълнително предимство и водят до намаляване на времето за изпълнение на поръчките наполовина и дори повече.

 

 

„Освен това OPM250L и OPM350L работят в среда на Интернет на нещата (IoT), като позволяват автоматизирано производство без необходимост от присъствие на хора. Те са проектирани за дистанционно управление и значително намаляват разходите за труд чрез оптимизиране на производствения процес“, заявиха в заключение от фирма Содибул.

 

Повече информация за Содибул ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick Europe

Още от Машини, мех. системи