Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Софиана: Пневматични цилиндри P1S на Parker за хранително-вкусовата промишленост

15.11.2019 г.


Серията цилиндри от неръждаема стомана P1S на лидера в производството на пневматично оборудване Parker Hannifin е специално предназначена за използване в тежка експлоатационна среда. Хигиенното изпълнение с гладка конструкция, външните уплътнения от флуоркаучук и предварителното запълването на цилиндрите с грес, определят приложимостта на цилиндрите при производството на храни и напитки. Моделите от серията са одобрени за използване в хранително-вкусовата промишленост в съответствие с изискванията на стандарта USDA-H1.


 

Всички цилиндри от серията P1S са с магнитно бутало за безконтактно определяне на положението“, информираха за Инженер.bg от фирма Софиана, която предлага пневматичните задвижвания на Parker Hannifin у нас.


Размерите на пневматичните цилиндри са според международния стандарт ISO 6431/6432, което опростява инсталирането им и осигурява взаимозаменяемост на изделията във всички държави по света.


Пневматични цилиндри по ISO 6432


Тези цилиндри се предлагат в две версии. Първата, която е с фиксирано еластично демпфериране в крайно положение, се предлага с диаметри 10, 12, 16, 20 и 25 mm. Със същите диаметри се предлага и изпълненията като еднодействащ цилиндър с пружинен механизъм за връщане в обратна посока. Втората версия има регулируемо пневматично демпфериране в крайно положение и се предлага с диаметри 20 и 25 mm.Пневматични цилиндри ISO 6431


Цилиндрите по ISO 6431 са двойнодействащи кръгли цилиндри с няколко възможности за монтаж като стандартно изпълнение. Предлагат се с диаметри от 32 mm до 125 mm с вградено регулируемо демпфериране в крайно положение. Както стандартът ISO 6432, така и ISO 6431 е предназначен да регламентира хигиенните изисквания в съответствие с Директивата за машините на Европейския съюз. Цилиндрите могат да бъдат демонтирани с цел по-лесно обслужване и поддръжка.Конструкция от неръждаема стомана


Цилиндрите са проектирани за приложение в особено тежки експлоатационни условия. Буталният прът, цилиндричната част и крайните капаци са изработени от неръждаема стомана.


Ефективно демпфериране в крайно положение


Версията по ISO 6432 с диаметри Ø10 - Ø25 mm включва фиксирано еластично демпфериране в крайно положение, докато цилиндрите с диаметри Ø20 - Ø125 mm имат пневматично демпфериране с регулиращи винтове за прецизна настройка. Тя позволява по-тежки натоварвания и по-високи скорости за по-кратки цикли.


Външна конструкция хигиенно изпълнение


Крайните капаци нямат никакви вдлъбнатини или други канали, които биха могли да задържат замърсявания или течност. Почистването е лесно и ефективно.Лесно измиване/обезмасляване на буталния прът


Специално внимание е отделено на дизайна на маслообиращите пръстени на цилиндрите и на лагерите и уплътненията на буталния прът. Използваните самосмазващи материали позволяват редовно измиване/обезмасляване на буталния прът. Това е важно в приложения, в които хигиената и почистването трябва да са на високо ниво.


Позициониращи сензори


Всички цилиндри за експлоатация в нормални температурни условия са снабдени с магнитни бутала за определяне на позицията. Предлагат се електронни сензори и магнитноуправляеми превключватели (т.нар. рид превключватели), които се свързват с пач кабел или с кабелен щекер.


Пълна гама от монтажни елементи и варианта на изпълнение


Към цилиндрите се предлага и пълен набор от монтажни аксесоари от неръждаема стомана с ISO размери.В допълнение към базовия дизайн, Parker предлага и няколко стандартни варианта на тези цилиндри от неръждаема стомана, които отговарят на по-взискателни условия по отношение на експлоатационните характеристики и на околната среда. Това са:


 - Цилиндри със специфична дължина на хода;

 - Цилиндри с удължени бутални пръти;

 - Цилиндри с единично действие (Ø10-Ø25 mm)

 - Високотемпературни версии, включително:
От Ø10 до Ø16 mm за работа при температури от -10 °C до +120 °C (немагнитно бутало);
От Ø20 до Ø125 mm за работа при температури от -10 °C до +150 °C (немагнитно бутало).Източник на снимковия материал: Софиана, Parker Hannifin, pixabay.com

Още от Машини, мех. системи