Новини

Нови NSK лагери за валцоващи станове предлагат по-дълъг експлоатационен живот

01.10.2019 г.

 

NSK разработи нови четириредови конусно-ролкови лагери за валцоващи станове, отличаваща се с водещи за класа си характеристики по отношение на производителност и екологичност. Лагерите на работните валци използват новоразработена водоустойчива грес, която е херметично капсулована в лагера. „С новите лагери сервизният живот обикновено е удвоен при използване в тежки производствени условия, например в приложения, в които съществува висок риск от проникване на вода. Освен това, капсулованият дизайн означава далеч по-малка консумация на грес от тази, която се наблюдава при конвенционалния „отворен“ лагер, както и за силно намаляване на риска от замърсяване на околната среда“, съобщиха за Инженер.bg от NSK България.

 Новите четириредови капсуловани конусно-ролкови лагери с удължен живот на NSK са решени конструктивно с нова грес AQGRD. Те са разработени с оглед на основното им приложение в прокатни станове, където съществуват много строги изисквания по отношение на максимален експлоатационен живот. Валцоващите станове обикновено използват двойки работни валци, които валцоват стоманени плочи или други метали в специфични форми, например метални листове. Този технологичен процес поставя високи изисквания към лагерите, които трябва да издържат големи товари при високи скорости и температури, както и да са устойчиви на постоянно излагане на водни пръски и метални частици.


„Тежките експлоатационни условия могат да доведат до преждевременна повреда в лагера поради умора на материала, която се състои в отлюспване на малки парченца материал от гладката повърхност на лагерната пътечка. Този ефект създава грапави участъци, които в крайна сметка водят до неефективност на лагера“, поясниха от българския офис на водещата японска компания у нас.


„Иновативното решение, предназначено да противодейства на подобни проблеми, е новоразработената водоустойчива грес AQGRD. Оптимизираният състав на греста създава по-дебел маслен филм и защитен слой между лагерната пътечка и ролките, потискайки директния контакт между тях без смазване и предотвратявайки появата на корозия“, допълниха от NSK България.

 

Превенцията срещу ръжда е също толкова важна, колкото и вредните явления като отлюспването, защото корозията е една от причините за намален експлоатационен живот. От своя страна, по-дългият експлоатационен живот понижава разходите за поддръжка и повишава оперативната ефективност. По-рядката смяна на лагери спомага за минимизиране на въглеродните емисии и за потреблението на ресурси.

„Освен големите предимства по отношения на експлоатационния живот, намаленото потребление на материали и енергия ще повлияе и върху циклите на замяна на конвенционалните лагери, което от своя страна също води до намаляване на емисиите на CO2“, коментираха в заключение от NSK България.

 

Повече информация за NSK България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: NSK

Още от Машини, мех. системи