Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

БР Техника: Bosch Rexroth отчита силен ръст на продажбите през 2018 г. във всички продуктови направления

27.06.2019 г.

През 2018 г. Bosch Rexroth, водещ световен доставчик на технологии за задвижване и управление, реализира оборот от около 6.2 милиарда евро. Това означава, че компанията има растеж от 12.4% в сравнение с предходната година. Като се вземат предвид измененията във валутния курс, растежът реално е 13%. „В края на 2018 г. постъпващите поръчки са били на стойност 6.7 млрд. евро – с 3.8% повече в сравнение с предходната отчетна година“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.


 

„През 2018 г. както оборотът, така и оперативният резултат надминаха нашите очаквания. Това е причината да сме в добра позиция за икономическите предизвикателства на настоящата и следващите години”, коментира Ролф Найорк, член на управителния съвет на Robert Bosch, отговарящ за направление „Индустриални технологии“ и председател на Борда на директорите на Bosch Rexroth.

 

На немския пазар компанията е увеличила оборота си с около 11% до 1.4 млрд. евро. С оборот от 2.1 милиарда евро, което е увеличение от 10.5%, Bosch Rexroth генерира в Европа (без Германия) приблизително една трета от общия си резултат. Компанията отчита особено силен ръст в региона на Азия/Тихоокеанския регион/Африка, където оборотът от 1.6 милиарда евро е почти с една пета по-висок от предходната година. Бизнесът в Северна и Южна Америка също е постигнал положителен резултат от 1.1 млрд. евро, което е увеличение от 8.2%.


 

Всички направления на Bosch Rexroth – промишлена автоматизация, машинни приложения, инженеринг и мобилни приложения - отчитат ръст

 

През 2018 г. мобилната хидравлика и промишлената автоматизация са основни двигатели на растежа. В допълнение към традиционно силната позиция в индустриалната и мобилната хидравлика, Bosch Rexroth все повече се утвърждава като доставчик на решения за Industry 4.0 със своите софтуерни, автоматизирани и свързани решения. Компанията се фокусира върху дигитализацията, свързаността и електрификацията във всичките си направления.

 

Промишлена автоматизация: решения за фабриката на бъдещето

 

През 2018 г. направлението за промишлена автоматизация генерира по-голямата част от оборота на решения за Industry 4.0 в Bosch Group. „Industry 4.0 не е самоцел, тази концепция се изплаща както за нас, така и за нашите клиенти“, подчертава Найорк.

 

На тазгодишното изложение Hannover Messe, компанията показа как изглежда фабриката на бъдещето днес и как една визия може да стане реалност. С представената по време на изложението автономна транспортна система Active Shuttle , Bosch Rexroth разшири портфолиото си от решения за Industry 4.0 и навлезе в областта на интралогистиката. Това е обусловено от все по-голямата свързаност между производството и логистиката в интелигентната фабрика.


 

Машинни приложения и инженеринг – свързани и интелигентни

В своята основна дейност, Bosch Rexroth продължава да трансформира приложенията в интелигентни и свързани решения. Например, иновативният хидравличен агрегат CytroBox позволява хидравличните компоненти да бъдат свързани и интелигентно интегрирани във фабриката на бъдещето.

 

Мобилни приложения: електрифицирани и готови за IoT

След изключително добрата 2017 г., световният пазар на мобилни машини през 2018 г. отново постигна двуцифрен ръст. „Bosch Rexroth запазва лидерството си в областта на мобилната хидравлика, като допълнително затвърди позициите си. Компанията се фокусира върху електрификация на мобилните машини за по-голяма ефективност и свързаност. Интернет на нещата (IoT) също ще навлиза все повече в мобилните машини“, поясниха от БР Техника.

 

Инвестиции в бъдещето

През 2018 г. Bosch Rexroth инвестира повече от 327 милиона евро в разработването на нови продукти и решения. Това се равнява на над 5% от оборота му. „Ще продължим да се фокусираме върху иновациите и възнамеряваме в бъдеще да затвърдим конкурентоспособността си във всички области“, подчертава Найорк.

 

Компанията изгражда в момента нов клиентски и иновационен център в град Улм, Германия, който ще стимулира развитието на технологиите, междудивизионните проекти и бизнес моделите по отношение на цифровизацията, електрификацията и фабриката на бъдещето.

 

През март Bosch Rexroth започна да разширява своя завод в Сиан, Китай. С инвестиция от около 60 милиона евро, компанията удвоява капацитета си за разработка и производство на свързани решения, насочени към азиатския пазар за промишлена автоматизация. В резултат на това, заводът в Сиан ще се превърне в обект-модел за технологии за Industry 4.0.


 

Икономически перспективи и пазарна ситуация


Благодарение на положителния си резултат през 2018 г., в момента Bosch Rexroth е в силно финансово положение. Bosch Rexroth ще продължи да предприема стъпки за гарантиране на конкурентоспособността си. Цялостната програма за трансформация на компанията е в пряка връзка с вътрешните структури и корпоративната култура до програмата за технологични иновации.

 

Световната тенденция към автоматизация и дигитализация продължава да оказва положително влияние върху пазара на промишлена автоматизация. Решенията за увеличаване на производителността и прилагането на концепцията Industry 4.0 са в основата на търсенето на световните пазари. От своя страна търсенето на интралогистични решения предлага потенциал за постоянен растеж.

 

През 2018 г. пазарът на промишлена хидравлика също се възползва от положителните икономически условия и отбеляза умерен растеж. След високи темпове на растеж през предходните години, глобалният пазар на мобилна хидравлика се очаква да запази същото си равнище и през 2019 г.

 

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Още от Машини, мех. системи