Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Пазарни акценти / Прегледи

Илва: Надеждни дозиращи решения за хранително-вкусовата промишленост с продуктите на SEKO

29.10.2019 г.


Високите хигиенни изисквания, свързани с производството на храни и напитки, налагат използването на ефективни системи и химикали, гарантиращи цялостната дезинфекция в дългия и сложен процес. „Cleaning In Place (CIP) процесите представляват почистване и хигиенизиране на обработваните площи с помощта на автоматизирани системи. Продуктовата гама от пенообразуватели, дозиращи помпи и контролно-измервателни уреди на италианския производител SEKO има отговор за всяко ХВП приложение“, коментираха за Инженер.bg от българската компания Илва – дистрибутор на продуктите SEKO у нас.Повече от 40 години италианската компания SEKO проектира и произвежда висококачествени дозиращи помпи, както и решения за пречистване на вода, производство на храни и напитки и редица промишлени процеси. „Към настоящия момент SEKO доставя своята продукция в над 120 страни от цял свят. Компанията е уникална сред основните си конкуренти чрез мащаба и всеобхватността на своето портфолио, насочено към множество бизнес сектори и разнообразни приложения, а значителна роля сред тях е отредена на хранително-вкусовата промишленост (ХВП)“, посочи инж. Андреев от SEKO България.


Ето защо днес се фокусираме върху прецизните решения, разработени за нуждите на ХВП, които SEKO предоставя, а за това ни помогна д-р ф.м.н. Илия Варзанов от Илва.

 

Плавно движение на деликатни флуиди с Duotek Food


Сериите за ХВП на SEKO предлагат специално разработено решение за дозиране на химикали и пренос на течности в лицето на двойнодиафрагмената помпа Duotek Food, която осигурява ефективност, надеждност и гъвкавост. Електрополираният корпус от неръждаема стомана на Duotek Food и диафрагмите от висококачествен тефлон (PTFE) са основата на одобрението на помпана от FDA (б.ред. Food and Drug Administration – Агенцията за контрол на храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ) и сертифицирана за безопасна употреба в съоръжения за производство на храни и напитки. Същевременно тя може да работи при температури до 95 °C. „Допълнителният успокоител на пулсациите осигурява плавно и равномерно движение на изпомпвания флуид, минимизира вибрациите и прави Duotek Food оптимално решение за прехвърляне на газирани и деликатни продукти, сред които бира, вино, сайдер, спиртни напитки, сок, масла и дори мед“, уточни г-н Варзанов.

 

Exacta – когато е необходимо прецизно инжектиране и дозиране на химикали


Икономични и надеждни, дозиращите помпи от серията SEKO Exacta са доказано решение за прецизно инжектиране и дозиране на химикали. Гамата се отличава със специален скоростен редуктор, обезпечаващ ниски нива на шум. Частите на помпата в контакт с флуида са от неръждаема стомана. За да контролират хода на буталото и съответно дозировката на течността, помпите Exacta използват ексцентричен вал с пружинен възвратен механизъм.


„Тези характеристики гарантират сигурна работа и лесна поддръжка. Exacta може да дозира до 1000 l/h и е надеждно решение за приложения, изискващи високо налягане (до 40 bar) за дозиране на химически добавки“, коментираха още от Илва.


 

Дозиращи помпи Tekba – първокласни материали за химическа устойчивост

 

Електромагнитните дозиращи помпи Tekba гарантират прецизност и здравина. Налични са в три варианта, като дават възможност за постоянно или пропорционално дозиране.


„Главата на помпата от PVDF и керамичните сферични клапани предлагат изключителна устойчивост и химическа съвместимост за всички процеси на дозиране при производството на храни и напитки, както и при обработката на питейна вода“, поясни г-н Варзанов и добави: „Междувременно, благодарение на висококачествената диафрагма от тефлон, рутинната подмяна на мембраната вече не е необходима. Високият клас компоненти и подсиленият с фибростъкло полипропиленов корпус с клас на водоустойчивост IP65 придават на дозиращите помпи Tekba изключително качество на изработка и дълъг експлоатационен живот“.


Механичното регулиране на дължината на хода осигурява точна и последователна работа. Автоматичните помпи с управление от външен аналогов импулсен сигнал са оборудвани с индикатор за състоянието, вход за контрол на нивото, два различни режима на дозиране спрямо външен сигнал, функция таймер, пропорционално дозиране в частици на милион (ppm), статистика, парола и дистанционно „Старт - Стоп“ управление.Рентабилни и тихи – перисталтичните помпи Kronos


Рентабилни и универсални, перисталтичните помпи Kronos се отличават с изчистен и модерен дизайн. „Конструктивно са решени с усъвършенствана технология на стъпковия мотор, която позволява на потребителите да дозират до 0.01% от максималния дебит с изключителна прецизност“, заяви г-н Варзанов.


„Невероятно тихи при работа (< 35 db), помпите Kronos са оборудвани с три ролера, за да постигат висока химическа точност на дозиране. Изключителната химическа съвместимост и дългият период на експлоатация се постигат чрез висококачествени материали, в това число и на перисталтичните маркучи Santoprene, Sekoflexи и Sekomed“, допълни той. Ниските експлоатационни разходи са добра предпоставка за избора на Kronos, когато се касае за инвестиции с малък бюджет.

 

Помпите Kronos се доставят с напълно оборудван инсталационен комплект. Това означава, че когато инсталаторът пристигне на място, всичко, от което се нуждае, е готово за бърз и лесен монтаж.

 

Въздуходувки със страничен канал SEKO

 

Надежден пренос на въздушен обем? SEKO има решение и за това. „Въздуходувките със страничен канал на SEKO са системи с ниски нива на шум, осигуряващи големи обеми чист и сух въздух при ниско налягане и вакуум в тяло, което няма износващи се части, не се нуждае от смазване и следователно не изисква практически никаква поддръжка“, посочиха в заключение от Илва.


С корпус и турбина от алуминий, леките въздуходувки SEKO работят както като компресори, така и като вакуумни помпи и могат да бъдат монтирани хоризонтално или вертикално.


Повече информация за Илва ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ИлваSEKO, pixabay.com

Още от Машини, мех. системи