Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

Илва: Обхватът от приложения на помпите SEKO Duotek в индустрията е практически неограничен

10.07.2019 г.


Днес за пореден път ще обърнем внимание на помпеното оборудване, необходимо за специфични индустриални приложения, като с помощта на специалистите от фирма Илва ще разгледаме двойнодиафрагмената помпа с въздушно задвижване Duotek на утвърдения италиански производител SEKO. „Тази помпа се използва за разтоварване на солна киселина от ж.п. цистерни и трансфер на натриев хипохлорид и ферихлорид, както и в редица други сектори на индустрията“, коментира за Инженер.bg д-р ф.м.н. Илия Варзанов от Илва.В промишлеността помпи SEKO предоставят решения в широк спектър на приложения – от разтоварване на големи количества агресивни химически продукти до дозиране на агресивни флуиди, използвани при производство на хартия, пластмаси, както и в химическата, циментовата, хранително-вкусовата и други индустрии. „Продуктовата гама е проектирана за най-специфичните флуиди, използвани в промишлеността, включително абразивни и киселинни флуиди, натриев хипохлорид, концентрирани и разредени сярна и солна киселини, сода каустик, живак, цинков и меден сулфат и др.“, уточни г-н Андреев от SЕКО България.


Но сега да обърнем по-подробно внимание на двойнодиафрагмената помпа с въздушно задвижване Duotek.


Моделът е известен със своята гъвкавост, когато става въпрос за изпомпване и трансфер на „проблемни“ течности при малък дебит и ниско налягане. Предлагат се различни конфигурации спрямо съвместимостта на флуида с вложените в помпата материали. „Обхватът на приложения е практически неограничен. SEKO Duotek могат да се използват за изпомпване и трансфер на почти всички видове флуиди – от силно корозивни киселини до бои и лепила с висок вискозитет, а също и различни храни и напитки“, заяви г-н Варзанов.


Ето кои са основните предимства на SEKO Duotek:


Лесни за употреба и регулиране на дебита и налягането

Преносими и компактни, тези двойнодиафрагмени помпи могат за удобство да се окомплектоват с количка и да се използват за различни локации. Те работят отлично, дори и с течности, съдържащи твърди частици, и са подходящи за изпомпване на абразивни и вискозни флуиди. Специалната им система за задвижване със сгъстен въздух, без необходимост от смазване, гарантира продължително и непрекъснато действие, без риск от замръзване при зимни условия.


Широка гама от размери и материали

Дизайнът на корпуса им позволява трансфери с голям дебит и висока ефективност. Системата им за разпределение на налягането е предпоставка за ниска консумация на въздух. Също така, Duotek могат да се конфигурират за специфични продукти. Гамата предлага широк избор от възможности и решения.


Дебитът на моделите варира от 8 до 1 000 l/min. Високото качество на използваните материали в конструкцията на помпите (PP, PVDF, PTFE, NBR, EPDM, Hytrel, неръждаема стомана, aлуминий, въглеродни влакна, керамика и др.) гарантира отлична съвместимост с различните видове флуиди.


Ниски начални и експлоатационни разходи

„SEKO Duotek има ниска себестойност спрямо своята работна ефективност и отговорните функции, които изпълнява при редица индустриални процеси. Същевременно тези помпи дават максимума от себе си, когато няма друго техническо решение или пък алтернативата изисква прекалено високи инвестиции и скъпа поддръжка“, подчерта още г-н Варзанов.


Висока надеждност

След окончателното им сглобяване, двойнодиафрагмените помпи на SEKO подлежат на 100% мокър тест. Всички техни компоненти са устойчиви на корозия и експлоатация в неблагоприятна среда. Поддържат се и се обслужват лесно, като не са необходими специални инструменти. Благодарение на своята конструкция, при работа на сухо не съществува риск от повреда, тъй като преминаващата през тях течност няма нито смазващи, нито охлаждащи функции.


Сигурност без компромиси

Помпите SEKO Duotek са ATEX сертифицирани във всичките им версии. Проектирани са да работят при ниски нива на шум, благодарение на специален въздушен клапан. Болтовите им връзки гарантират максимално уплътнение и сигурност. SEKO Duotek могат да се използват и напълно потопени.Широко приложно поле

SEKO Duotek са едни от най-универсалните решения на пазара. „Те могат да се използват в автомобилната индустрия, селското стопанство, химическата промишленост, керамиката, хранително-вкусовата промишленост и др. Работят в производства на биодизел, текстил, бои и лакове, печатарски мастила, във фармацевтичната и козметична индустрия, в нефтена промишленост, корабостроене, целулозно-хартиена промишленост, минна индустрия, в галванични процеси, при третиране на питейни и отпадъчни води и мн.др.“, заяви в заключение д-р Варзанов.


Повече информация за Илва ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Илва, SEKO, pixabay.com

Още от Машини, мех. системи