Пазарни акценти / Прегледи

Индуматик: Ефективно подаване и позициониране на крепежни елементи с инструменти за упражняване на натиск

04.05.2018 г.


Ако някога сте поставяли предпазна капачка или щифт в пробит отвор, знаете на какъв натиск е подложен палецът ви. Това може да бъде много болезнено, особено ако операцията се повтаря многократно. В промишлените производства има много операции, при които работниците трябва ръчно да притискат съединяваните елементи. Това може да се повтаря стотици пъти в рамките на един работен ден. Например в автомобилното производство, по-голямата част от вътрешната облицовка се монтира чрез клипсове, пластмасови нитове или щифтове. „Тези крепежни елементи имат една обща особеност – те трябва да се поставят чрез притискане в предварително пробитите отвори, за да се свържат два отделни елемента. Освен в автомобилната промишленост, този начин на монтаж намира приложение и в много други отрасли – от авиационната и космическата промишленост, машиностроенето, телекомуникациите и приборостроенето, до модулното сглобяване на електронна и транспортна техника“, коментираха за Инженер.bg от фирма Индуматик, която предлага асемблиращата техника на Deprag в България.


За да се направят по-ергономични операциите, свързани с позициониране и поставяне на крепежните елементи, както и да се увеличи ефективността на монтажния процес, работните места с ръчни операции могат да бъдат оборудвани с ръчни устройства за притискане. Тези инструменти улесняват дейността на работниците, като опростяват технологичния процес на поставяне чрез осигуряване на съответното усилие на натиск. Освен това, труднодостъпните монтажни точки могат да се достигнат по-лесно с помощта на инструмента, отколкото само с пръсти. Компанията Deprag, която е специализирана в производството на инструменти и устройства за автоматизирано подаване и закрепване, е разработила два варианта на такива устройства за ръчно закрепване: тип EDG с ход за натиск  и тип EDGZ с ход за първоначален натиск и допълнителен фиксиращ натиск. И двата варианта се характеризират с удобна ергономична форма на ръкохватката. При изпълнението от тип EDG операторът управлява изцяло процеса по упражняване на натиска, докато при варианта EDGZ той упражнява само кратковременен натиск, чрез който се вкарва крепежния елемент в отвора. Вграден цилиндър осъществява фиксиращия ударен натиск, като осигурява прилагането му директно върху крепежния елемент и не позволява неговото изваждане.


Освен ръчни инструменти, Deprag предлага и стационарни модули за упражняване на определено усилие върху крепежните елементи. При тях операциите по позиционирането и вкарването в отвора се извършват от цилиндри. „Сензорите, които разпознават характеристиките на различни крепежни елементи, могат да се използват в различни приложения, в които се налага монтаж с нитове, щифтове, втулки и сачми, както и асиметрични елементи. Модулите за упражняване на натиск могат да бъдат подобрени с вградени сензори за дълбочина, непосредствена близост и контрол на позицията, като по този начин се създава цялостно гъвкаво решение за сложни асемблиращи приложения“, поясниха от Индуматик.


Специфично предимство на модулните устройства за упражняване на натиск на Deprag е опцията за интегриране в цялостна система, съвместно с подходяща машина за подаване на елементите. „Такива машини притежават изключителна ефективност и надеждност, както и кратковременни операционни цикли. Самите операции по позициониране и зареждане са бързи и надеждни както в ръчен режим, така и в автоматизиран монтажен режим на работа“, категорични са от фирма Индуматик.


Устройствата за упражняване на натиск на Deprag се състоят от ръчно устройство или стационарен модул за упражняване на натиск, блок за техническо обслужване и ремонт, контролер и устройство за подаване на елементите. Предлагат се два варианта на подаващото устройство: с шнек или рейка, което позволява револверната глава на носача да бъде специално пригодена за съответното приложение и закрепващи елементи. Механизмите с рейка са особено подходящи за приложения, които изискват внимателно манипулиране и ниски нива на триене и шум. Стандартните решения на Deprag с рейка се предлагат с размер на магазина 0.15 l и 1.5 l. Тези подаващи устройства са особено подходящи за обработка на винтове с размери от M2 до M6 с максимална дължина 25 mm, както и за цилиндрични щифтове, нитове и сачми с диаметър от 1 до 12 mm.


За монтаж на винтове, резбови щифтове, гайки и О-пръстени се препоръчва вибрационното шнеково подаващо устройство Eacy Feed. Уредът използва подвижни магнити 24 V, което значително намалява консумацията на енергия и позволява икономия от около 80%. Тази 24-волтовата технология гарантира надеждна работа, дори при смущения в електрозахранването, т.е. без да се влияе от напрежението или честотата на мрежата. Унифицираното електрозахранване позволява приложение в различни страни на света, независимо от локалната електрическа мрежа.


„Освен това Eacy Feed е създадена и в съответствие с изискванията за работа в условията на концепцията  Industry 4.0, благодарение на поддържаните комуникационни възможности. Шнековото подаващо устройство е подходящо за винтове с размери, по-малки от M1 до M8, както и с дължина от 5 mm до 60 mm. Съществуват четири стандартни размера на магазина за ръчни устройства Eacy Feed и седем размера за стационарно приложение“, допълниха от Индуматик.Независимо дали в условията на сложно автоматизирано производство или за ръчно приложение чрез преносими устройства за упражняване на натиск, и двете машини на Deprag подават крепежните елементи прецизно, надеждно и с висока скорост. „Комбинацията от устройство за подаване и упражняване на натиск или модул в цялостна система дава на потребителите пълно решение за разнообразни монтажни приложения. Deprag разработва тази технология в продължение на десетилетия и непрекъснато я усъвършенства. Всички основни ключови технологии са разработки на компанията и следователно са оптимално координирани една с друга“, заявиха в заключение от фирма Индуматик.


Повече информация за Индуматик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Индуматик, Deprag

Още от Машини, мех. системи