Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Пазарни акценти / Прегледи

Модели втора употреба на ABB Robotics – едни от първите „големи“, са част от портфолиото на Индустриални роботи

30.05.2018 г.


Българското дружество Индустриални роботи е специализирано в търговията, инсталацията и програмирането на роботи втора употреба. В портфолиото на компанията място намират големите „първи“ в разработката и производството на роботи, които полагат основите на тази промишлена сфера и остават лидери в нея и до днес. Сред тях са и ABB Robotics, които под името Asea преди повече от 40 години, през 1974 г., представят първия промишлен робот, достъпен в търговската мрежа. Той е оборудван с изцяло електрическо задвижване и микропроцесорно управление. Още за историята на компанията и за моделите, които предлага Индустриални роботи, разказаха за Инженер.bg от утвърденото българско дружество.


„Историята на ABB Robotics започва със създаването на легендарния модел IRB 6, който е патентован през 1972 г. и пуснат на пазара две години по-късно, когато е и първата му инсталация в малка фабрика в южна Швеция”, разказаха от Индустриални роботи. След впечатляващото начало започва експортът на роботи в САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, а през 1982 г. е дебютът и на японския пазар. Междувременно гамата роботи се обогатява с модели за дъгово и точково заваряване.


През 1986 г. Asea закупува компанията Trallfa, която от своя страна патентова първия робот за боядисване още през 1969 г. „Истински бум в продажбите на Trallfa има в средата на 80-те години, когато автомобилната индустрия започва да боядисва броните и други пластмасови елементи на колите“, коментираха от Индустриални роботи.


„През 90-те години и първото десетилетие на 21 век технологичният има толкова бърз темп на развитие, че роботиката се усъвършенства буквално с часове и на пазара вече се предлагат разнообразни модели, подходящи за широк кръг от приложения“, изтъкнаха още от българската компания и допълниха: „През 2015 г. ABB разработи изцяло колаборативен робот с две ръце – YuMi”.Ето и кои роботи на ABB предлага Индустриални роботи:


 - IRB 1400 M2000 5 kg version: Тази модел е компактен, бърз и гъвкав, проектиран предимно за заваряване, запояване и асемблиране на леки материали и детайли. Капацитетът му 5 kg, а дължината на достиг – 1444 mm. Тежи 900 kg.


 - IRB140 M2000 6 kg version: 6-осев малък, но изключително бърз робот, проектиран за манипулиране на детайли до 6 kg с висока скорост. Работи добре на къси разстояния с максимален обхват до 810 mm. Поради компактния си размер моделът е изключително подходящ за инсталация в малки и средни предприятия в поточни линии или на самостоятелна работна позиция.


 - IRB 7600-340 340 kg version: 6-осев робот, проектиран за манипулиране на тежки товари до 340 kg при висока точност (± 0.35mm). Дължината на достиг на този модел е 2800 mm, а теглото му – 1100 kg.Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД , марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Индустриални Роботи, ABB Robotics

Още от Машини, мех. системи