Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

Schaeffler: Индукционните уреди със средночестотна технология – нова епоха в термичния монтаж и демонтаж

22.05.2019 г.


В края на март т.г. Шефлер България проведе редица демонстрации в големи български предприятия на уреда за индукционно нагряване със средночестотна технология FAG Generator 40-2. Водещ на демонстрациите беше г-н Грюнбауер от централата на Schaeffler в Германия. „Нагряването със средночестотна технология е подходящо за всички видове приложения, в които се изисква бързо нагряване на електропроводими ротационни детайли, включително: лагери, лагерни тела, лабиринтни пръстени, колоосни лагери, зъбни колела, ремъчни колела и др. По време на демонстрациите с FAG Generator 40-2 бързо и ефикасно бяха монтирани и демонтирани едрогабаритни детайли, като лагери, съединители, зъбни колела и ходови колела“, съобщиха за Инженер.bg от Шефлер България.

 

 

Индукционните уреди със средночестотна технология (MFT) FAG Generator са иновативно решение за нагряване на големи и тежки детайли. Те са подходящи за термичен монтаж и демонтаж, за разлика от уредите за нагряване Heater, които са рентабилно решение само за термичен монтаж. Поради все по-големите изисквания към приложенията и все по-високата им сложност, конвенционалните методи почти са достигнали границата на възможностите си. „Използвайки индукционното нагряване със средночестотна технология, тези изисквания могат да бъдат изпълнени, и то с високо ниво на енергийна ефективност, безопасност и гъвкавост. При термичен монтаж на детайли, като търкалящи лагери или зъбни колела, първо се извършва нагряване, което води до тяхното разширение. Докато все още са нагрети, те се монтират върху вала или оста, където след охлаждане се създава пресова сглобка“, поясниха от Шефлер България. При термичния демонтаж скоростта също е от съществено значение, тъй като трябва да се нагрява само детайла, който ще бъде демонтиран, а вала или оста следва да останат студени. Това изисква много бързо въвеждане на енергия в детайла.Средночестотната технология на нагряване използва честотен инвертор (генератор), който е монтиран между индукционната намотка (индуктор) и връзката със захранването. „Този генератор захранва индуктора с честота от 10 kHz до 25 kHz. Благодарение на високата честота, индукторът има значително по-компактен дизайн, като в същото време е със същата индуктивна мощност, за разлика от индукционните устройства с честотна технология. Нагряването е само върху повърхността на детайла, благодарение на т.нар. „скин ефект“, а дълбочината на проникване е само няколко десети от милиметъра. Външният детайл се нагрява интензивно без съществено топлоотдаване към вътрешния и лесно се демонтира“, поясниха от Шефлер България.

 

 

Schaeffler предлага два модела: Heat Generator 20-2 и Heat Generator 40-2, съответно с мощност 20 kW и 40 kW. Това са индукционни уреди с цифрово управление, които са пригодени за непрекъсната работа. Тъй като са значително по-компактни и с 40% по-леки от предишните поколения устройства, те са мобилни и могат да се използват гъвкаво, дори в труднодостъпни зони.Устройствата се управляват с помощта на интуитивен 7-инчов сензорен панел и предлагат широка гама от опции за безопасни и сложни процеси на нагряване, именно:


 - Безопасно нагряване посредством контрол на температурната разлика с два сензора, което предотвратява прегряването на детайла;

 - Устройството извежда текстови съобщения в случай на неизправности или грешки в приложението, като по този начин оказва бързо и лесно съдействие на потребителя;

 - Температурните криви се показват на дисплея и се съхраняват за документиране и контрол на качеството;

 - Актуализациите могат да се извършват чрез USB, което гарантира използването на най-новата версия.


Индукционните уреди със средночестотна технология намират приложение в:


  •  - Металургията: металургични станове, работни и опорни валци, други приложения, изискващи нагряване при монтаж и демонтаж, например съединители, зъбни колела, втулки;   •  - Минната индустрия: вертикални мелници (основни сглобки на лагерите), други приложения, изискващи нагряване при монтаж и демонтаж, например съединители, зъбни колела, втулки;   •  - Енергетиката: ветрогенератори (основни лагери, лагерни тела), други приложения, изискващи нагряване при монтаж и демонтаж, например генератори и предавки;   •  - Железопътният транспорт: букси, други приложения, изискващи нагряване при монтаж и демонтаж, например колела и тягови двигатели;   •  - Задвижванията: зъбни колела и съединители;   •  - Корабостроенето: лагери, витла, други приложения, изискващи нагряване при монтаж и демонтаж, напр. болтови връзки. Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Още от Машини, мех. системи