Роботизация, 3D принтиране и машини за металооблаботване – това е светът на изложение MachTech & InnoTech Еxpo 2019 Форумът разкрива потенциала на индустриалните технологии от 15 до 18 април в Интер Експо Център, София.

Новини

 • Булклима представя хиперинверторен климатик Nocria X на Fujitsu General

  22.03.2019 г. ОВК | Булклима представя хиперинверторен климатик Nocria X на Fujitsu General

  Серията климатици Nocria X на утвърдената марка Fujitsu General преобръща представите за кондициониране на въздуха. „Първият в света климатик с уникалната технология Dual Blaster е снабден с два допълнителни странични вентилатора. Това нестандартно конструктивно решение позволява да се постигне близко до идеалното разпределение на температурата на въздуха в помещението“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Булклима, дистрибутор на Fujitsu General за България на климатици с бранда General.

 • БЛС Автоматизация: Нов електродвигател PLSES 4500 на Leroy-Somer за промишлени хладилни инсталации

  21.03.2019 г. Електротехника | БЛС Автоматизация: Нов електродвигател PLSES 4500 на Leroy-Somer за промишлени хладилни инсталации

  Компанията Leroy-Somer, която е част от групата Nidec, пусна на пазара нова серия високоскоростни водозащитени асинхронни електродвигатели PLSES 4500, специално разработени за промишлени хладилни инсталации. „Покривайки изискванията на професионалните потребители в областта на хладилната техника PLSES 4500 осигуряват намаляване на консумираната електроенергия и експлоатационните разходи с до 30%“, информираха за Инженер.bg от БЛС Автоматизация.

 • Ейч Ай Инженеринг: В портфолиото на Ayerbe са включени генераторни агрегати за фотоволтаични системи

  21.03.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | Ейч Ай Инженеринг: В портфолиото на Ayerbe са включени генераторни агрегати за фотоволтаични системи

  Испанската компания Ayerbe Industrial De Motores разработва и предлага спомагателни генератори за фотоволтаични системи. „Производството на енергия от подобни системи нараства стремително и се очаква рязко увеличаване на техния дял през следващото десетилетие. Затова Ayerbe проектира специални кабини за хибридни генераторни агрегати, в които да разположи батериите и инвертора, ако това се налага“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ейч Ай Инженеринг.

 • Какво ще покаже Festo на най-големия индустриален панаир в Европа - Hannover Messe 2019?

  20.03.2019 г. КИП и А | Какво ще покаже Festo на най-големия индустриален панаир в Европа - Hannover Messe 2019?

  Изкуствен интелект и колаборативни роботи в ерата на дигитализацията – това ще бъдат главните теми в представянето на немския технологичен лидер Festo по време на тазгодишното изложение Hannover Messe 2019, което ще се проведе в началото на април т.г. „По време на предварителното запознаване на медиите с изложбените експонати на 41 компании, които ще вземат участие, Festo обяви пазарния дебют на адаптивното захващащо устройство DHEF“, съобщиха от Фесто ЕООД.

 • Кастива: Система с левитиращи задвижващи механизми с шест степени на свобода XPlanar на Beckhoff

  20.03.2019 г. Машини, мех. системи | Кастива: Система с левитиращи задвижващи механизми с шест степени на свобода XPlanar на Beckhoff

  Компанията Beckhoff разкрива нови възможности при проектирането на машини с новата си транспортираща система XPlanar. „Това е възможно, благодарение на планарните задвижващи механизми, които левитират свободно над произволно разположените носещи плочи, осигурявайки изключително гъвкаво и високодинамично позициониране. За машиностроителите това означава максимална гъвкавост и опростено проектиране на машини и инсталации”, съобщиха от фирма Кастива.

 • Сигурност и комфорт навсякъде около нас – вижте основните акценти на Security Expo, попаднали в радара на Инженер.bg

  19.03.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | Сигурност и комфорт навсякъде около нас – вижте основните акценти на Security Expo, попаднали в радара на Инженер.bg

  Сигурност, безопасност, спокойствие у дома, на работното място и навън – това бяха лайтмотивите на тазгодишното изложение Security Expo, което се проведе от 6 до 9 март, паралелно с Архитектурно-строителната седмица в Интер Експо Център – София. Редица компании представиха своите решения в областта, като привлякоха експерти, проектанти и инженери. В радара на Инженер.bg попаднаха фирмите Анди, GPS Systems, Коника Минолта, Pro Audio, Валкреа и др.

 • Ограничители на пренапрежение ETITEC L за защита на LED осветление от ETI Elektroelement

  18.03.2019 г. Електротехника | Ограничители на пренапрежение ETITEC L за защита на LED осветление от ETI Elektroelement

  В днешни дни LED осветлението заменя навсякъде класическото улично осветление с живачни и натриеви лампи. Предимствата на LED осветлението са безспорни – висока ефективност, ниско потребление и дълъг експлоатационен срок. Но наред с тези предимства, светодиодното осветление има и уязвими места, като чувствителност към импулсите на пренапрежение. Ограничителите на пренапрежение на ETI са разработени, за да осигурят надеждна комплексна защита на светодиодните осветителни системи.

 • Атлас Техник: Система Formula-S на Schneeberger гарантира оптимално позициониране на направляващи

  18.03.2019 г. Машини, мех. системи | Атлас Техник: Система Formula-S на Schneeberger гарантира оптимално позициониране на направляващи

  Изместването на сепаратора на линейните лагери може да се превърне в проблем, когато в процеса на изпълнение на манипулиращи операции се налагат чести повторения на ходовете. Утвърдената швейцарска компания в областта на съвременните линейни технологии в машиностроенето и уредостроенето Schneeberger дава решение на проблема чрез системата Formula-S. Принудителното управление на сепараторите на линейните направляващи гарантира безпроблемната им работа.

 • БР Техника: CytroPac – новото компактно хидравлично решение на Bosch Rexroth за свързано производство

  15.03.2019 г. Електротехника | БР Техника: CytroPac – новото компактно хидравлично решение на Bosch Rexroth за свързано производство

  Световният лидер в областта на хидравликата Bosch Rexroth създаде иновативен компактен хидравличен агрегат CytroPac, който е комплексно решение от хидравлични и електрически компоненти, както и сензори, обединени в един корпус за оптимално функциониране на енергийната част на всяка хидравлична система. Децентрализираната интелигентна хидравлика на Rexroth увеличава енергийната ефективност и безпроблемно се внедрява в среда на Industry 4.0.

 • Индустриални роботи: Най-малкият колаборативен робот Elfin Е3 на Han’s Robot е гъвкав, надежден и ефективен

  15.03.2019 г. Машини, мех. системи | Индустриални роботи: Най-малкият колаборативен робот Elfin Е3 на Han’s Robot е гъвкав, надежден и ефективен

  Днес всеки индустриален отрасъл се стреми към постигането на по-голяма ефективност, увеличена производителност и намалени разходи. Търсенето на колаборативни роботи се увеличи изключително бързо през последните няколко години и все повече компании, както утвърдени марки, така и изцяло нови стартиращи фирми, започват да предлагат коботи. Доказаният производител на индустриални роботи Han’s Robot разработи серия колаборативни роботи Elfin, най-малкият представител от които е Elfin Е3.

Интервю

 • Инж. Тодор Буров: За Магна Пауъртрейн използването на сервиз от ФАНУК България означава по-малко проблеми

  Инж. Тодор Буров: За Магна Пауъртрейн използването на сервиз от ФАНУК България означава по-малко проблеми

  Какво се случва, когато се повреди машина в завод на международен производводител на автомобилни компоненти? Каква е ролята на сервизния инженер и доколко неговата работа оказва влияние върху цялостния производствен процес? Коментар по темата пред Инженер.bg направи инж. Тодор Буров, ръководител на отдел „Поддръжка“ в Магна Пауъртрейн Пловдив. Три машини Robodrill D21LiA5 на FANUC са сред най-новите инвестиции в производствено оборудване на завода.

Статии

 • Тихерт: Имате нужда от шприцформи – обърнете се към нас!

  За да се изработи един детайл от пластмаса трябва да се вземат предвид много фактори, които зависят основно от приложението му. Освен функционалните и конструктивните въпроси, важна роля има и начинът на производство на самата част. „Шприцформите са инструменти, използвани за производство на пластмасови изделия чрез леене под налягане. Повечето от тях са от закалена стомана, алуминий и/или берилиева сплав. Нашата компания предлага производство на шприцформи, бластформи, пресформи за гума и пресформи за леене на алуминий“, информираха от Тихерт.

 • От Бис-Трейд ще акцентират върху своето решение за борба с Легионела по време на Water Tech Expo 2019

  По време на Water Tech Expo доказаната българска компания Бис-Трейд ще представи автоматизирана система за третиране на води, изключително подходяща в борбата срещу развитие на бактерии във водопроводните системи, включително срещу Легионела. „В рамките на специализираното водно изложение, което ще се проведе от 6 до 8 март в Интер Експо Център, на щанд В3 в зала 4, ще разясним подробно характеристиките, ползите и приложенията на системата“, уточниха от фирмата за Инженер.bg.